fbpx
Skip to main content
Valjevo

Da život na selu bude raj, a ne muka: Poljoprivrednici u Valjevu zbrinuti, gradskih subvencija ima u izobilju (FOTO)

Foto: Shutterstock
Velika novčana sredstva izdvajaju se kroz direktne subvencije poljoprivrednicima.

Grad Valjevo pokriva teritoriju od više od 900 kvadratnih kilometara i veliki deo te teritorije pripada poljoprivrednom zemljištu. Ono što je osnovni zadatak gradske vlasti, a kako bi poljoprivrednici bili zadovoljniji i ostajali na selu, jeste izgradnja putne infrastrukture kroz atare, kao i dodatna finansijska sredstva za nabavku poljoprivrednih pomagala i sredstava, ali i elektrifikacija i izgradnja infrastrukture za navodnjavanje.

Potrebno je srediti i kategorisane i nekategorisane puteve koji su u lošem stanju, kako bi poljoprivrednici mogli lakše da dođu do svojih oranica i obrađuju ih, a da time ne štete svoje poljoprivredne mašine. 

Rad gradske vlasti na zavidnom nivou: Odličan recept za bolji život građana Valjeva (FOTO)

Rad gradske vlasti na zavidnom nivou: Odličan recept za bolji život građana Valjeva (FOTO)

TURISTIČKO BLAGO SRBIJE: Grad sa dva svetionika pokazuje put turistima u pravu pustolovinu kroz istoriju (VIDEO/FOTO)

TURISTIČKO BLAGO SRBIJE: Grad sa dva svetionika pokazuje put turistima u pravu pustolovinu kroz istoriju (VIDEO/FOTO)

Mlada, ambiciozna i kreativna slikarka naive: Marina Petrik ponosno čuva kulturu, istoriju i lepotu Kovačice na platnu (FOTO/VIDEO)

Mlada, ambiciozna i kreativna slikarka naive: Marina Petrik ponosno čuva kulturu, istoriju i lepotu Kovačice na platnu (FOTO/VIDEO)

Velika novčana sredstva izdvajaju se i kroz direktne subvencije poljoprivrednicima. Grad Valjevo ima brojne subvencije za poljoprivrednike kao što su jednokratni krediti koji se vraćaju u roku od godinu dana, krediti na dve godine, subvencija za veštačko osemenjavanje krava, subvencija za sinhronizaciju estrusa kod ovaca, nabavka poljoprivrednih mašina, subvencionisanje sistema za navodnjavanje, nabavku košnica, nabavku junica, kalcifikaciju i mnoge druge. 

 Ove godine je posebna pažnja usmerena na pomoć mladim poljoprivrednicima i davanja su znatno uvećana u odnosu na prošlu godinu. Grad je uspeo da sačuva novac i obezbedi svojim poljoprivrednicima sredstva za pomoć, što mnoge opštine ne mogu ni uz pomoć republičkih fondova. Cilj gradskih vlasti je da pomognu mladim preduzetnicima i poljoprivrednicima da što više njih ostane na selu i upravo tu se razvija poslovno. 

Grad Valjevo je ove godine u okviru mere podrška mladima u ruralnim područjima, opredelio ukupno 60 miliona dinara za podsticaj i još 10 miliona dinara za podršku mladima u poljoprivredi, a sve to preko Programa podsticaja grada Valjeva za podršku u poljoprivredi. Takođe, naknadno se rebalansom budžeta izdvojilo još pet miliona dinara.

Valjevo
Foto: Grad Valjevo

Tokom ovog leta podeljena je poljoprivredna mehanizacija mladim poljoprivrednicima, njih 41 je konkurisalo sada i svi su dobili neku mehanizaciji. U drugoj fazi će poljoprivrednu mehanizaciju dobiti njih 20. . U ovoj prvoj turi, mogu da napomenem da je 41 poljoprivrednik konkurisao i da su svi dobili ta sredstva, a u drugoj turi će dobiti preko njih 20. Podeljena je poljoprivredna mehanizacija i to: grajferi, tarupi, balerine, kosačice, traktorske freze i drugo.

Na konkurs su mogli da se prijave mladi poljoprivrednici do 40 godina starosti i interesovanje za subvencije gradske vlasti iz godine u godinu je sve veće. Maksimalan iznos za koji su mogli da konkurišu jeste 300.000 dinara, a uslov je da poljoprivrednici imaju i registrovano privredno gazdinstvo na teritoriji Valjeva, ali i izvode iz biljne ili životinjske proizvodnje kako bi se utvrdilo čime se konkretno svaki poljoprivrednik od njih bavi. Svi poljoprivrednici učestvovali su u plaćanju mehanizacije sa 30 procenata potrebnih sredstava, a Grad je platio 70 odsto. 

Poljoprivrednici su izrazili izuzetno zadovoljstvo i zahvalnost gradskoj vlasti što je uvećala davanja za poljoprivrede subvencije i što ratari mogu da računaju na podršku. 

- Ovo je zaista značajno za mlade poljoprivrednike koji su ostali da se bore na selu, jer dobiti mehanizaciju za 70 posto novca, a mi učestvujemo sa 30 posto, to nije bilo zadnjih 10 do 15 godina. Vidimo da država i grad Valjevo misle o mladima i sa tim mašinama mi možemo da računamo na veću proizvodnju. Ja sam ove godine konkurisao za utovarivača đubriva stajskog, on je u vrednosti od 340 hiljada dinara. Ovo će mi omogućiti brži i savremeniji rad na selu, sa čime će proizvodnja ići brže – rekao je prilikom primopredaje jedan od poljoprivrednika Vladan Senić.

Tokom ove godine u samo dva meseca za subvencije Grada prijavilo se više od 650 zahteva poljoprivrednika. Blizu 300 zahteva podneto je za kupovinu nove poljoprivredne mehanizacije, preko 60 za sadni materijal, zatim za kupovinu opreme za pčelarstvo, sistema za navodnjavanje, te nabavku priplodnih junica. Jedno poljoprivredno gazdinstvo može da konkuriše po više osnova, ali ne može da pređe ukupan iznos povraćaja od 300 hiljada dinara, osim za kupovinu traktora gde je najveći pojedinačni povraćaj 500 hiljada dinara. Za kupovinu traktora u Valjevu se do sada odlučilo već 10 poljoprivrednika.

Praksa u Valjevu bila je da se svake godine jedan broj poljoprivrednika ovdi na poljoprivredni sajam u Novom Sadu, kao i da se organizuje odlazak u inostranstvo kako bi se njihova znanja uvećala. Takođe, veliki broj poljoprivrednika posećuje i Tradicionalnu ovčarsku izložbu u selu Pričević koja se održava svake godine u septembru, što pokazuj da gradske vlasti ozbiljno shvataju misiju da što više pomognu mladima na selu i da im omoguće prosperitet i bolju budućnost. 

Projekat je finansiran iz budžeta Grada Valjevo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.  

 

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
15 Beograd