fbpx
Skip to main content
korona virus

DANAK NAKON KOVIDA: Koje posledice korone ćemo TEK OSETITI? Srpski stručnjaci objasnili važne stvari

Foto: SD/ilustracija
Korona virus u Srbiji i dalje besni, a slična situacija je i u celom svetu

Žrtava je mnogo, opet se razmišlja o pooštravanju mera, vodi se borba za nabavku vakcina, građani se pozivaju na vakcinaciju – jedini tračak nade da se ova pandemija u dogledno vreme može obuzdati.

STUDENT "RASTURIO" SLAGALICU! Jednim odgovorom ostavio voditeljku i javnost u ŠOKU (VIDEO)

STUDENT "RASTURIO" SLAGALICU! Jednim odgovorom ostavio voditeljku i javnost u ŠOKU (VIDEO)

TAKMIČENJA USTAŠA U KLANJU SRBA ZAISTA SU SE DEŠAVALA: Užasne istine o Jasenovcu nisu "velikosrpski mitovi"

TAKMIČENJA USTAŠA U KLANJU SRBA ZAISTA SU SE DEŠAVALA: Užasne istine o Jasenovcu nisu "velikosrpski mitovi"

BOL JE SVAKIM DANOM SVE JAČA! Od njih nema ni traga, ni glasa - nestali u Srbiji, za nekima potraga traje godinama

BOL JE SVAKIM DANOM SVE JAČA! Od njih nema ni traga, ni glasa - nestali u Srbiji, za nekima potraga traje godinama

Prof. dr Petar Otašević, upravnik Klinike za kardiologiju Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje": Rizik od zaraze manji je od rizika pogoršanja osnovne bolesti.

- U ranoj fazi pandemije je ceo zdravstveni sistem bio uključen u borbu protiv kovida-19 tako da je broj termina za ambulante preglede bio značajno smanjen. Nakon toga, veliki broj bolesnika izbegavao je da dolazi na redovno zakazane kontrole zbog straha od zaraze iako je mogao nesmetano da ih obavlja. Posledice nedolaska na redovne kontrole mogu biti veoma negativne, jer na taj način nemamo uvida u stanje bolesnika, kao ni mogućnost korekcije teraoije ili upućivanja na dodatne dijagnostičke postupke. S toga apelujem na bolesnike da redovno dolaze kod svojih lekara, uz korišćenje svih mera epidmiološke zaštite, jer je potencijalni rizik od zaraze znatno manji od rizika pogoršanja osnovne bolesti. S obzirom na veliki odziv na vakcinaciju, verujem da će se situacija u doglednog budućnosti u potpunosti normalizovati, barem što se tiče dostupnosti i posećenost ambulantnih pregleda - ističe prof. dr Petar Otašević.

Prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković, internista-endokrinolog i profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu: "Zbog stresa imamo više autoimunih bolesti"

- Usled nekretanja, stresa i nepridržavanja dijete, kod određenog broja pacijenata došlo je do dobijanja na telesnoj težini što je sve uslovilo pogoršanje glikoregulacije, masnoća u krvi, skokova krvnog pritiska, povećanje parametara funkcije jetre i povećanog rizika za dijabetesne vaskularne komplikacije na malim i velikim krvnim sudovima - kaže doktorka Dimitrijević Srećković.

Korona virus
Korona virus
Foto: Profimedia/ilustracija

I pored svega rodilo se mnogo beba

Međutim, doktorka ističe da nije sve tako crno kako u prvi mah izgleda.

- Ono što je bila naša velika radost jesu brojne trudnoće i mnogo beba u protekloj godini kovida. Mi endokrinolozi dajemo veliku podršku svim ženama sa insulinskom rezistencijom, sindromom policističnih jajnika, latentnom hipotireozom i endokrinološkim poremećajima, koje su uprkos ovim vremenima velikih iskušenja bile hrabre i odlučne u ostvarenju najlepše želje - materinstva.

Prim. dr Aleksandra Kostić, ginekolog i endokrinolog: "Zahvaljujući vakcinaciji žene opet dolaze na preventivne preglede"

- Sa početkom pandemije značajno je smanjen broj pacijentkinja koje su dolazile na preventivne ginekološke preglede. Trudnice su sve vreme pandemije dolazile uobičajenim tempom, osim ukoliko su i same bile zaražene kovidom. Sa smanjenjem broja zaraženih ali i zahvaljujući vakcinaciji, broj žena koje dolaze na preventivne preglede se značajno povećava - kaže doktorka Kostić.

korona virus
korona virus
Foto: Reuters

Prof. dr Violeta Mihailović Vučinić, direktorka Klinike za pulmologiju KCS: "1.000 karcinoma pluća nije otkriveno zbog neodlaska na pregled"

Procene pokazuju da je u Srbiji tokom 2020. godine, broj novodijagnostikovanih pacijenata od karcinoma pluća bio manji za 25 odsto u odnosu na 2019. godinu. To znači da više od 1.000 ljudi nije dijagnostikovano zbog pandemije izazvane virusom kovid – 19 jer se pacijenti ne javljaju lekaru čak ni kada osete određene simptome.

- Aktuelna epidemija kovid -19 u Srbiji doživljava svoju kulminaciju, pa je sva pažnja opravdano prebačena na pacijente zaražene korona virusom. I pored toga što je percepcija zdravstvenih institucija promenjena, problem ostalih pacijenata ne bi trebalo da padnu u senku. Osobe koje imaju neko maligno oboljenje svakako su u povećanom riziku od kovid – 19 infekcije, a pogotovo oni koji imaju karcinom pluća, najčešći i najsmrtonosniji malignitet kako u svetu, tako i u našoj zemlji.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
7 Beograd