fbpx
Skip to main content
Bogojavljenje

DANAS JE BOGOJAVLJENJE! Vernici, izađite na ulicu i ispoštujte običaj - otkrićete KAKVA GODINA je pred vama!

Foto: Profimedia/ilustracija
Srpska pravoslavna crkva danas slavi Bogojavljenje - veliki hrišćanski praznik u spomen na dan kad je Jovan Krstitelj na reci Jordan krstio Isusa Hrista.

Dok je Hristos izlazio iz vode otvorila su se nebesa i na njega se, u obliku goluba, spustio Duh sveti, pri čemu se čuo glas Božiji: "Ovo je sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji".

Na Bogojavljenje, prema našem narodnom običaju, vernici izmenjuju pozdrave - "Bog se javi", "Vaistinu se javi".

U pravoslavnim hramovima, na ovaj praznik se osveštava bogojavljenska voda koja se smatra lekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u kućama do sledećeg velikog vodoosvećenja.

ZA DVE NEDELJE IMALI ŠEST OZBILJNIH AKCIJA POTRAGE: Scenario drame je identičan, a ove preporuke su ZLATA VREDNE

ZA DVE NEDELJE IMALI ŠEST OZBILJNIH AKCIJA POTRAGE: Scenario drame je identičan, a ove preporuke su ZLATA VREDNE

MESTO GDE JE "ZABRANJENO" DA SE UMRE: Oko grobnica postavljene bodljikave žice, meštani Male Kruševice očajni (FOTO)

MESTO GDE JE "ZABRANJENO" DA SE UMRE: Oko grobnica postavljene bodljikave žice, meštani Male Kruševice očajni (FOTO)

OGLASILA SE MAJKA MILENE RADULOVIĆ: Progovorila prvi put o slučaju koji potresa sve građane Srbije

OGLASILA SE MAJKA MILENE RADULOVIĆ: Progovorila prvi put o slučaju koji potresa sve građane Srbije

Običaji i tradicija

Prema verovanju u noći između 18. i 19. januara nebo se otvara i "Bog se javlja" što označava Bogojavljenje. U našem narodu na ovaj dan se osvećuje voda za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna.

Inače, Bogojavljenje je svetkovano veoma živopisno, a od nekoliko običaja za ovaj praznik danas se najviše upražnjava onaj da se izjutra, pre sunca, obavi ritualno kupanje u reci. Običaj nalaže da se u vodu baci Časni krst, a mladići se takmiče da do njega doplivaju i da ga uhvati prvi. Krst treba da bude napravljen od zaleđene prošlogodišnje Bogojavljenske vodice, a onom ko prvi dopliva do njega, doneće sreću tokom cele godine.

Nekada su mlade devojke na Bogojavljensko jutro odlazile na netaknuti izvor gde su bacale zrna pšenice i kukuruza u njega i govorile: “Kako ide voda, tako da ide i blagodat u naše njive”. Zatim bi zahvatile vodu i odnosile je do kućnog praga gde su ih čekali ostali ukućani. U nekim delovima Srbije je postojao običaj da se ovako zahvaćena Bogojavljenska voda daje ukućanima da piju preko sekire, kako bi se izbegle svađe među njima tokom naredne godine.

Bogojavljenje
Foto: Profimedia/ilustracija

Nekada je bilo rasprostranjeno i da svi ukućani, okrenuti istoku, preskoče preko sekire i vatre sa žarom, a zatim otpiju po gutljaj vode, izgovarajući: "Prođoh sablju – ne posekoh se, prođoh vatru – ne izgoreh se, prođoh vodu – ne udavih se!".

Ako za Bogojavljenje bude jak mraz ili pada sneg, prema verovanju, godina će biti rodna, a ako bude vedro, godina će biti sušna. Običaj je bio da se na Bogojavljenje izađe na neku vetrometinu, iznese malo pepela i pušta po malo iz ruku, kako bi se odredio koji se vetar zakrstio, odnosno pobedio na Krstovdan. Ako duva istočni vetar, značilo je da će godina biti sušna, ako duva jugo biće kišna i bolešljiva, dok je zapadni vetar predskazivao rodnu godinu.

Objavljivanje tajne svete Trojice

Krštenje na reci Jordan u kome učestvuje sveti Jovan, koje se u crkvi slavi kao Bogojavljenje, prvo je objavljivanje tajne svete Trojice - Oca, Sina i Svetog Duha, i prvo ustanovljenje osnovnih simbola hrišćanske vere.

Praznovanje Bogojavljenja podseća hrišćane da misija Sina Božjeg nije počela njegovim rođenjem već krštenjem, jer je do 30. godine Isus živeo običnim životom drvodelje, sa majkom i pravednim Josifom.

Bogojavljenje
Bogojavljenje
Foto: Profimedia

Praznik Bogojavljenja (grčki Teofania) naziva se još i Prosvećenjem jer nas "događaj na Jordanu prosvećuje, ukazujući nam na Boga kao Trojicu jednobitnu".

Tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst

Svake godine se tradicionalno pliva za Časni krst, ali ove godine, kako je saopštila SPC, zbog epidemioloških mera neće biti organizovanog plivanja za krst na drugim mestima u Beogradu, već samo na Adi Ciganliji. 

Na Adi Ciganliji pliva za bogojavljenski krst samo 12 plivača, a prisustvuje vladika remezijanski Stefan i nekoliko sveštenika. Tradicionalne litije ove godine nije bilo.

 

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd