fbpx
Skip to main content
Crkva, sveće

Danas je svetac kojeg slave TRI PRAVOSLAVNA NARODA: Izgovorite molitvu i očekujte ČUDO

Foto: Profimedia/ilustracija
Danas se slavi Sveti Prohor Pčinjski, kojeg slave pravoslavni vernici Srbi, Makedonci i Bugari, a ako mu se pomolite i verujete - on bdi nad vašim željama.

Ovaj svetac rođen je u dolini Ovče pole u severnoj Makedoniji u prvoj polovini 11. veka. Već kao mladić povukao se u pešteru Nagoričinsku, istočno od Kumanova, koja se nalazi u blizini današnjeg manastira Staro Nagoričino, i po predanju, tamo je sreo lovca Diogena. Njemu je, po predanju, prorekao da će postati car, a zamolio ga je da ga se seti kada se to obistini.

Tako je i bilo, Diogen je 1068. godine postao Roman IV Diogen, vizantijski car. U međuvremenu se Prohor povukao u jednu malu pećinu na planini Kozjak južno od Vranja. Nekih 30 godina nakon proročanstva, Prohor se u snu javio Diogenu i pitao ga:

Moskva ili Carigrad pitanje je sad: Vladike SPC biraju između RUSIJE I ZAPADA

- Zašto, Diogene, zaboravi svoje pređašnje haljine i mene starca? Postaraj se da mi podigneš makar mali hram.

Nakon toga, Diogen je sa patrijarhom i pratnjom otišao u Nagoričino kako bi našao Prohora. Pošto ga tamo nije bilo, Diogen je otišao na Kozjak, gde je posle nekoliko dana potrage našao pećinu i u njoj mošti prepodobnog Prohora.

Uživajte u lepom vremenu dok možete: Uskoro nas očekuje ZAHLAĐENJE

Crkva
Foto: Profimedia/ilustracija

Baš na tom mestu car je podigao crkvu u slavu Svetog Luke, a desno od Pčinje sagradio je hram Prohor Pčinjski posvećen Prohoru. U desnom delu hrama položio je mošti sveca iz kojih je poteklo sveto miro. U Carigrad je car odneo deo moštiju, a jedan deo kasnije je završio u Ljubostinji. Ostali deo moštiju i danas se nalazi u njegovom manastiru, i danas toči miro.

TRI PREKRŠAJA ZA MINUT: Vozač autobusa u centru Beograda nizao prestupe, a onda je mrtav ladan dao žmigavac (VIDEO)

Izgovorite danas ove jake reči

"Pustinji žitelj, i v tjelesi angel, i čudotvorec pokazalsja jesi, bogonosne otče naš Prohore, postom, bdjenijem, molitvoju, nebesnaja darovanija primij, iscjeljaješi nedužnija i duši vjeroju pritekajuščih k tebe. Slava davšemu ti krjepost, slava vjenčašemu tja, slava djejstvujuščemu toboju vsjemiscjeljenija."

Pratite nas i na instagramu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Slaba kiša
21 Beograd