Skip to main content
Crkva, sveće

Danas počinje Božićni post: Ova PRAVILA morate da ispoštujete, inače će vas pratiti nesreća!

Foto: Profimedia/ilustracija
Vernici Srpske pravoslavne crkve, počinju višenedeljni božićni post kojim se pripremaju za proslavu jednog od najvećih hrišćanskih praznika - Božića

Božićni post ili Mala četrdesetnica traje od danas do pričešća vernika na božićnoj liturgiji, 7. januara i podrazumeva uzdržavanje od masne hrane, ali i loših dela i zlih misli.

SLAVIMO BOŽIĆNE POKLADE: Danas je dan za opraštanje i veselje, sutra počinje post!

Kolač prinosimo svecu, od njega se ne bacaju čak ni mrvice

Tokom ovog posta, do 31. decembra, ponedeljkom, sredom i petkom posti se na vodi, utorkom i četvrtkom na ulju, a subotom i nedeljom na ribi. U poslednjoj nedelji posta, ponedeljkom, sredom i petkom posti se na vodi, a utorkom, četvrtkom, subotom i nedeljom na ulju.

crkva
crkva
Foto: Profimedia

Post se, po tumačenju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, sastoji u uzdržavanju od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta telesni i duhovni.

Ciljevi su, poučava Sveti vladika, "očišćenje tela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tela, a sve radi proslavljanja Boga i poštovanja njegovih svetitelja".

Božićni post je ustanovljen da bismo se pre dana Hristovog Rođenja očistili pokajanjem, molitvom i postom, kako bismo čista srca, duše i tela mogli sa strahopoštovanjem da dočekamo Sina Božijeg koji se javio svetu, i da bi Mu pored običnih darova i žrtvi, prineli naše čisto srce i želju da sledimo Njegovo učenje.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
19 Beograd