fbpx
Skip to main content
Crkva

DANAS SLAVIMO SVETE APOSTOLE: Ako su vam sve lađe potonule, izgovorite reči ove molitve

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Danas slavimo apostole Irodiona, Agava, Rufa, Asinkrita, Flegonta i Ermiju. Sve ih spominje apostol Pavle u svojim poslanicama.

Irodion beše srodnik Pavlov. Pozdravite, piše Pavle Rimljanima, Irodiona rođaka mojega. Mnogo postrada Irodion od Jevreja kao episkop Neopatrski. Bili su ga štapovima po glavi, kamenjem ga udarali po ustima, boli ga noževima. I kada ga ostaviše kao mrtva, ustade sveti Irodion i produži služiti apostolima. U Rimu je pomagao apostolu Petru i bio posečen sa mnogim drugim hrišćanima onoga istoga dana kada i Petar raspet.

APRIL JURI KA PROLEĆU: Danas malo toplije, narednih dana vreme će nas obradovati

APRIL JURI KA PROLEĆU: Danas malo toplije, narednih dana vreme će nas obradovati

OPORAVLJA SE! Malena Sofija se vratila iz Amerike gde je primila NAJSKUPLJI lek

OPORAVLJA SE! Malena Sofija se vratila iz Amerike gde je primila NAJSKUPLJI lek

DANAS NOVA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Lončar objasnio šta bi građani mogli da očekuju

DANAS NOVA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Lončar objasnio šta bi građani mogli da očekuju

Sveti Agav imao je duh proročki. U Delima Apostolskim pominju se dva njegova proročanstva. Prvo, prorekao je veliku glad po celom svetu, koja se istinski zbila u vreme ćesara Klaudija. Drugo, kada se srete u Kesariji s apostolom Pavlom, koji je išao za Jerusalim, Agav uze pojas Pavlov i veza sebi i ruke i noge govoreći: "Tako veli Duh Sveti: čoveka kojega je ovaj pojas, ovako će ga svezati u Jerusalimu Jevreji".

Ruf beše episkop u Tivi Jeladskoj. I njega spominje apostol Pavle: pozdravite Rufa izbranoga u Gospodu. Beše episkop u Irkaniji Azijskoj. Sveti Flegont, koji se na istom mestu spominje, beše episkop u Trakijskom gradu Maratonu. Sveti Ermija, spomenut s ostalima, beše episkop u Dalmaciji. Svi oni kao pčele Hristove raznosiše Jevanđelja po raznim krajevima stradajući mnogo radi ljubavi Hristove. Svi se preseliše u večno carstvo Hrista ljubljenoga.

Ukoliko se život obrušio na vas, ukoliko ste prošli ovozemaljska stradanja i ukoliko vam nade ponestaje, uzdajte se u ljubav Božiju! Ovo je Tropar koji treba da pojete: Apostoli sveti, molite Milostivoga Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
20 Beograd