Utorak 19. mar 2024.
beba gavrilo

Dečak ostavljen ispred crkve u Čajetini dobio ime GAVRILO, potraga za roditeljima i dalje traje (VIDEO)

Foto: Facebook/PrintScreen/150 minuta
Novorođenče nađeno ispred crkve u Čajetini i dalje u Užičkoj bolnici. Policija pokušava da nađe trag u zdravstvenim ustanovama.

Beba ostavljena na pragu Crkve Svetog arhangela Gavrila u Čajetini pre deset dana i dalje se nalazi na Odeljenju neonatologije Opšte bolnice u Užicu, a tužilaštvo i policija do sada nisu imali uspeha u pronalaženju bioloških roditelja napuštenog mališana. Kako se saznaje, policija trag o majci pokušava da pronađe u zdravstvenim ustanovama. U razgovoru sa lekarima, pokušavaju da dođu do informacija da li je neka pacijentkinja vodila trudnoću, a da se nije porodila u zdravstvenoj ustanovi.

KRAJ MIHOLJSKOM LETU: U Srbiji konačno oktobarske temperature, stiže i prvi sneg!

Dok policija pokušava da pronađe dečakovu majku, o njemu se brinu zaposleni na neonatologiji.

SAT VREMENA DRAME! "PUCALI SU iz šume, molili smo se NAGLAS..." Potresna ispovest NAPADNUTIH Srba na Kosovu!

- Dečak koga svi u bolnici zovemo Gavrilo i dalje je kod nas, zdrav je i dobro nepreduje. Mališan star manje od dve nedelje ostaće i dalje na istom odeljenju još najmanje mesec dana - rečeno je u Zdravstvenom centru u Užicu.

- Mi o dečaku brinemo i tako će ostati sve dok se ne pronađu dečakovi roditelji ili dok se ne steknu uslovi da Centar za socijalni rad pokrene dalji postupak kojim će biti rešeno gde će mališan nastaviti život.

U Policijskoj upravi Užice potvrđeno je da zasad nema novih saznanja ko bi mogli biti roditelji bebe ostavljene na pragu crkve. Ukoliko potraga za biološkim roditeljima ne bude dala rezutate, brigu o bebi preuzeće Centar za socijalni rad u Čajetini.

"Žena mi je tražila POKROV pokojnika. Dao sam, a kad sam shvatio šta sam uradio, UHVATIO SAM SE ZA GLAVU"

- Beba je na sigurnom, to je najvažnije, a ako potraga za roditeljima ne uspe dečaku ćemo prvo dati lično ime. Zatim ćemo sprovesti proceduru koja podrazumeva davanje starateljstva nad detetom, najpre privremenog, u hraniteljskoj porodici - objasnio je Pajo Bogdanović, direktor Centra.

Dečak još nije upisan u matičnu knjigu, još nema ime, ali ga medicinari zovu Gavrilo, po hramu ispred koga je ostavljen.

- Najvažnije je da je mališan ostavljen ispred crkve u prohladno jutro zdrav, vakcinisan je i zaštićen od eventualnih infekcija i zasad ostaje na sigurnom kod nas u bolnici - dodaju u Zdravstvenom centru.

Nude pomoć

Slučaj dečaka nazvanog Gavrilo prvi je primer mališana, u dugoj istoriji ovdašnje bolnice, bez poznatih podataka o biološkoj majci. Osim medicinskog osoblja, i sugrađani su voljni da se uključe u brigu o detetu. U bolnici kažu da Užičani nude da donesu potrepštine za dete, od hrane do pelena i benkica, ali lekari napominju da za ovu vrstu pomoći zasad nema potrebe.

Pratite nas na našem instagramu SrbijaDanas.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd