fbpx
Skip to main content
SD pozadina

Deco, izvinite: Vi ste naše blago i treba vas zaštiti

Foto: Srbija Danas
Medijski portal SrbijaDanas izveštavao je kontinuirano javnost o surovim zločina uhapšene kriminalne grupe Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja i usled toga u javnosti su se našle i određene činjenice koje su mogle imati uznemirujući efekat na pojedine grupacije društva. 

Na potencijalno negativan uticaj i uznemirujući efekat koji naši tekstovi mogu imati na decu ukazala nam je organizacija Prijatelji dece Srbije i shodno ukazanom, portal SrbijaDanas se izvinjava roditeljima čija su deca moguće pogođena ili bili izložena uznemirujućem sadržaju, a naravno najveće izvinjenje i podrška namenjena je upravo deci i maloletnim licima koji su mogli biti pogođeni sadržajem koji smo plasirali. 

Kao odgovoran medij sa dugogodišnjom tradicijom svesni smo činjenice da je decu potrebno zaštiti od bilo kakvog vida nasilja inače, a pogotovo na internetu, kao i od izlaganja takvom sadržaju. Ovim putem apelujemo i na roditelje da pravovremeno i adekvatno usmeravaju svoju decu na sadržaj koji je prilagođen deci, kao i da zajedno sa njima pristupaju internet sadržajima uz dozu opreznosti da u onlajn sferi postoji i sadržaj koji nije namenjen deci i da ona vrlo lako mogu dopreti do njega. Apsolutno smo svesni da su deca u određenim uzrastima legitimni konzumenti internet sadržaja i da zajedno treba da ih zaštitimo i sklonimo od neprilagođenog sadržaja, kako mi sa medijske strane, tako i ostatak društva, a kao najbliži i najefektniji pomagač u tome njihovi roditelji, staratelji, nastavnici i prijatelji. Iako deca našim izveštavanjem nisu bila direktno ugrožena niti se spominju u tekstovima, svesni smo činjenice da je na neke od njih to moglo da deluje veoma uznemirujuće i da takav sadržaj jeste mogao doći pred njihove oči. Iako se ovakav sadržaj ne može uvek sakriti od dece, neophodno je da i celokupan sistem pronađe dovoljno dobre alate da tu mogućnost pregledanja sadržaja takve tematike svede na minimum, a u toj borbi će se sigurni smo i većina medija pridružiti. 

Kao odgovorna medijska kuća ističemo da će sadržaj koji nije namenjen deci i maloletnicima adekvatno obeležavati, kako bismo olakšali i roditeljima i njihovim mališanima da pregledaju sadržaj na našem portalu bez bojazni da će se neko od njih uznemiriti. Takođe, ističemo i da smo dugogodišnji podstrekivač zaštite dece na internetu, kao i da radimo na tome da informišemo javnost o problemima i mogućoj prevenciji istog, uz naglasak da nijednog trenutka nije bilo namere u našem dnevno informativnom izveštavanju da se bilo koje dete uznemiri i emotivno pogodi. 

Nažalost, pomenuti članci o surovosti zločina uhapšene kriminalne grupe jesu bili deo našeg sadržaja jer je ta tema neophodna za obrađivanje i javnost izuskuje informacije o tome, kao što su to i sami nadležni organi Republike Srbije i objavili i dostavili informacije u javnost. Uznemirujući sadržaj koji se u medijima pojavio nakon obaveštavanja javnosti od strane nadležnih organa deo je šireg apsekta u kom pokušava da se ukaže na to da takve stvari treba osuditi, adekvatno sudski kazniti, kao i da se predupredi neki novi pokušaj formiranja takvih kriminalnih zločina i grupacija. Takođe, usled velike zainteresovanosti javnosti za slučaj hapšenja pomenute kriminalne grupe mediji, a među njima i portal Srbija Danas, obrađivali su detaljnije informacije samog slučaja, ali nikako sa namerom da bilo koga uznemiri, već samo da preventivno i edukativno deluje u svrhu nepodržavanja kriminalnih aktivnosti i monstruoznih zločina. 

Zahvalni smo na ukazanom da je sadržaj koji se pojavljuje na internetu o slučaju Belivuk potencijalno uznemirujući na mlađu populaciju i nastavićemo da u budućnosti u najvećoj mogućoj meri zaštitimo decu i maloletnike od takvog sadržaja. Apsolutno podržavamo borbu da zaštita dece bude jedan od prioriteta društva i daljeg kreiranja bolje budućnosti svih nas. 

 

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
4 Beograd