fbpx
Skip to main content
Ćerka sa majkom i ocem

DETALJNO OBJAŠNJENJE: Da li HRANITELJI imaju pravo na penziju i kako da upišu staž?

Foto: Profimedia
Lice koje zaključi ugovor o hraniteljstvu ima pravo da mu se to vreme kada je obavljao poslove po ugovoru, prizna u staž osiguranja i da po tom osnovu ostvari pravo na penziju kada ispuni zakonom propisane uslove, kažu u PIO fondu.

Hraniteljka iz Novog Sada (koja je želela da ostane anonimna), bavi se poslednjih 12 godina ovim humanim poslom. Druži se s decom u svojoj porodičnoj kući u Novom Sadu za šta dobija nadoknadu od Centra za socijalni rad.

Zapitala se da li bi po ovom osnovu mogla da ostvari i penziju. Jer, ne bi da joj propadne prethodnih 14 godina radnog staža u jednoj bivšoj građevinskoj firmi. Pita, da li da dokupi tu jednu godinu staža i kada napuni 65 godina da ima minimum uslova za starosnu penziju, ili ipak ima pravo da se penzioniše i kao hranitelj.

Neprijatno joj je, priča, da se raspituje okolo-naokolo. Ne želi da iko pomisli da ovo radi zbog penzije. Spremna je, priznaje, da s decom ostari. Da radi sve dok je zdravlje bude služilo. Nema svoju decu i sama živi.

Pita gde može da upiše hraniteljski staž. Sada ima 54 i hoće da nastavi da se bavi istim ovim, humanim poslom.

Vrtić, deca
Foto: Profimedia/ilustracija

Postoji osnov za penziju

Do sada je, uvek, potpisivala ugovor s Centrom za socijalni rad, ali ih o penziji nije pitala. Priznaje da nije jednostavno baviti se ovim poslom i nije dovoljno samo voleti decu. Da bi neko bio hranitelj mora da prođe ozbiljnu proceduru na osnovu koje se procenjuje da li je podoban za ovaj posao ili ne. Materijalna nadoknada, dodaje, može biti na neki način satisfakcija, ali ne može biti primarni motiv.

Upitani da li hranitelji imaju pravo na penziju, kao i bilo koji drugi zaposleni, u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje odgovaraju da lice koje zaključi ugovor o hraniteljstvu ima pravo da mu se to vreme kada je obavljao poslove po ugovoru, prizna u staž osiguranja.

I da, po tom osnovu, ostvari pravo na penziju kada ispuni zakonom propisane uslove.

DOŽIVOTNA ROBIJA OD 1 DECEMBRA 2019: Izmene i dopune Krivičnog zakona primenjuju se od kraja godine

DOŽIVOTNA ROBIJA OD 1 DECEMBRA 2019: Izmene i dopune Krivičnog zakona primenjuju se od kraja godine

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković obišao sportske objekte u Požarevcu (FOTO)

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković obišao sportske objekte u Požarevcu (FOTO)

DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA: Sledi nam pravi letnji vikend, a onda PREOKRET!

DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA: Sledi nam pravi letnji vikend, a onda PREOKRET!

Staž osiguranja po osnovu ugovora o hraniteljstvu zavisi isključivo od visine plaćenog doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje. Upis staža, koji je ostvaren radom po ugovoru o hraniteljstvu, obavlja penzijski fond. Zahtev za upis staža podnosi se filijali fonda koja je nadležna prema mestu stanovanja, a uz zahtev se prilaže radna knjižica, kopija lične karte i dokaz o prestanku obavljanja ugovorenih poslova.

Upitani da li hranitelji mogu sami sebi da uplaćuju staž na osnovicu koja im odgovara kako bi sutra obezbedili sebi penziju, u PIO kažu, da dok traje ugovor o hraniteljstvu, po osnovu koga je lice već obavezno osigurano, ne može samo sebi po članu 15 Zakona o PIO da uplaćuje doprinose.

Ko sa hraniteljima potpisuje ugovor

Na pitanje ko s hraniteljima potpisuje ugovor o radu i ko im uplaćuje doprinose, ko im je zapravo poslodavac, u Ministarstvu rada za taj list objašnjavaju, da su hranitelji lica za koja je Centar za socijalni rad utvrdio da su sposobni da se staraju o detetu na hraniteljstvu, odnosno da čuvaju, podižu i vaspitavaju dete.

Kako se saznaje Centar za socijalni rad sa hraniteljima zaključuje ugovor i u obavezi je da uvek plaća doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, a za zdravstveno osiguranje ukoliko hranitelj već nema rešeno to pitanje.

POČELO POLAGANJE PRIJEMNOG: Evo koje srednje škole su NAJTRAŽENIJE

POČELO POLAGANJE PRIJEMNOG: Evo koje srednje škole su NAJTRAŽENIJE

NE DAJTE DA VAS VREME ZAVARA Iskoristite sunčani vikend, sledeće nedelje ponovo kreće HAOS!

NE DAJTE DA VAS VREME ZAVARA Iskoristite sunčani vikend, sledeće nedelje ponovo kreće HAOS!

"Zabrana prilaska za neke ne znači ništa": Vesna Stanojević o NASILJU u porodici

"Zabrana prilaska za neke ne znači ništa": Vesna Stanojević o NASILJU u porodici

U Srbiji je u aprilu 2019. godine na evidenciji ministarstva bilo 4.437 hranitelja koji imaju decu na smeštaju. Hranitelji imaju pravo na naknadu za izdržavanje deteta na hraniteljstvu, koja iznosi 26.408 dinara po detetu, i naknadu za rad hranitelja od 26.747 dinara, ako je na smeštaju jedno dete. Ugovor sa hraniteljima potpisuje direktor Centra za socijalni rad, koji donosi rešenje o smeštaju deteta u hraniteljsku porodicu.

Ugovor sa hraniteljima traje do prestanka hraniteljstva, odnosno do donošenje odluke Centra za socijalni rad o prestanku ili raskidu hraniteljstva iz nekog od razloga propisanih porodičnim zakonom. Hranitelji mogu podneti Centru za socijalni rad, koji je smestio dete u njihovu porodicu, zahtev za raskid hraniteljstva. Po podnetom zahtevu, Centar donosi rešenje o raskidu hraniteljstva, čime prestaje hraniteljstvo, ističu u Ministarstvu rada.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
0 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19