fbpx
Skip to main content
vakcinacija, Sajam

DETALJNO OBJAŠNJENJE I UPUTSTVO: Šta očekivati od vakcine i koju primiti s obzirom na godine i zdravstveno stanje

Tanjug/Zoran Žestić
Kako vaše godine i različita zdravstvena stanja utiču na to koju vakcinu biste smeli da primite, a koju ne?

U momentu kada se javlja velika zainteresovanost građana za vakcinu, u momentu kada neki imaju antitela, neki ne, ili ne znaju da imaju, srčani bolesnici, osobe koje imaju problem sa alergijama, trudnice, stari i mladi muče muku oko jednog istog pitanja, koju vakcinu protiv korona virusa ne smeju da prime, i koju vakcinu bi bilo najbolje da prime? Detaljno objašnjenje kako vaše godine i različita zdravstvena stanja utiču na to koju vakcinu biste smeli da primite, a koju ne.

Preminuo Predrag Marić: Dugogodišnji načelnik Sektora za vanredne situacije izgubio bitku sa koronom

Preminuo Predrag Marić: Dugogodišnji načelnik Sektora za vanredne situacije izgubio bitku sa koronom

SRBIJA POTPUNO PRIPREMLJENA! Dr Stojanović: "Nabavili smo i drugu dozu vakcine, građani da ne brinu"

SRBIJA POTPUNO PRIPREMLJENA! Dr Stojanović: "Nabavili smo i drugu dozu vakcine, građani da ne brinu"

"SPUTNJIK V" PRAVIĆE SE NA TORLAKU! Pregovori u toku, MOĆNA ruska firma stiže u Srbiju

"SPUTNJIK V" PRAVIĆE SE NA TORLAKU! Pregovori u toku, MOĆNA ruska firma stiže u Srbiju

Fajzer (američko-nemačka)

Na samom početku bitno je napomenuti da mlađi od 16 godina i oni koji imaju teške alergijske reakcije ne smeju da prime Fajzerovu vakcinu.

Naime, jedina grupa ljudi koja ne sme da primi Fajzerovu vakcinu protiv korone trenutno su osobe sa teškim alergijskim reakcijama, kao što su npr. anafilaktički šok, osobe koje nose injekcije adrenalina sa sobom, osobe alergične na PEG, polietilen glikol, i osobe alergične na polisorbat, osim ako njihov alergeolog nije izvršio pregled i utvrdio suprotno.

vakcine
Foto: Profimedia

Anafilaksija je, inače, burna reakcija imunosistema, a opisuje se u medicini kao "ozbiljna reakcija koja može biti opasna i po život".

Kada je reč o ženama koje su u drugom stanju, jedno je za sada sigurno, trudnice i dojilje ne smeju da prime nijednu vakcinu protiv korone, pa ni ovu. Razlog je to što na ovoj grupi stanovništa vakcina nije testirana i nema dovoljno podataka o mogućim posledicama.

Sputnjik V

Rusku vakcinu ne bi trebalo da prime mlađi od 18 godina, trudnice i hronični bolesnici.

Na samom početku su iz Gamaleja centra sugerisali da stariji od 60 godina ne treba da prime Sputnjik V vakcinu, ali krajem 2020. godine stigla je vest da je vakcina odobrena i za one koji imaju više od 60 godina. Međutim, prvi kontingent vakcine Sputnjik koji je stigao u Srbiju i odobren 31. decembra bio je, prema informacijama proizvođača, namenjen osobama koje imaju manje od 60 godina.

S obzirom na to da se Sputnjik V nije testirao na deci, prvi komentari i upozorenja jesu da ruska vakcina nije za mlađe od 18 godina.

Ruska vakcina protiv korona virusa
Foto: Profimedia/ilustracija

Za one sa blagim respiratornim virusnim infekcijama i akutnim zaraznim bolestima gastrointestinalnog trakta, vakcinacija je moguća ali uz preporuku da se vakcina izvrši nakon što se temperatura normalizuje.

Vakcinacija je kontraindikovana kod trudnica i dojilja, kao i ako postoji preosetljivost na bilo koju komponentu, istorija ozbiljnih alergijskih reakcija i akutne infektivne i neinfektivne bolesti.

Vakcinu treba primenjivati oprezno kod hroničnih bolesti jetre i bubrega, izraženih poremećaja rada endokrinog sistema (šećerna bolest), teške bolesti hematopoetskog sistema, epilepsije, moždanog udara i drugih bolesti centralnog nervnog sistema, kao i kod bolesti kardiovaskularnog sistema, primarne i sekundarne imunodeficijencije, autoimunih bolesti, te plućnih bolesti, astme, kao i kod pacijenata sa dijabetesom i metaboličkim sindromom, sa alergijskim reakcijama i ekcemima.

Sinofarm

Kineska vakcina Sinofarm nije za trudnice, za mlađe od 16 godina, alergične osobe i ozbiljne hronične bolesnike.

U dokumentu koji je sa kineskom vakcinom Sinofarm stigao u Srbiji stoji da ovu vakcinu ne smeju da prime oni koji imaju alergiju na bilo koju komponentu vakcine, zatim osobe koje su imale teške neželjene reakcije na prethodnu dozu vakcine, kao i oni koji imaju teške alergijske reakcije u anamnezi.

Ostale kontraindikacije uključuju akutne zarazne i neinfektivne bolesti, febrilnost (temperatura iznad 37), ozbiljnu hroničnu bolest, trudnoću i dojenje.

vakcina
Foto: Profimedia

Na kraju se navodi da osobe starosti do 18 godina takođe ne bi trebalo da prime ovu vakcinu zbog odsustva podataka o efikasnosti i bezbednosti.

Trudnice

Velika dilema je da li trudnice treba da dobiju vakcinu protiv korone.

Britanska vlada je u decembru objavila da Fajzerova vakcina nije za trudnice. Iako dosadašnji testirani slučajevi nisu pokazali da Fajzer vakcina predstavlja rizik po trudnoću, ona, kao ni druge vakcine protiv korone, jednostavno nije u relevantnom obimu testirana na trudnicama kao posebnoj kategoriji i u trenutnom nedostatku tih studija ne zna se kako može uticati na zdravlje majke i ploda. Zbog toga je i preporučeno da se ovaj preventivni lek ne daje trudnicama, dojiljama i onima koje planiraju trudnoću.

Hronični bolesnici

Ako imaju temperaturu, vitalno su ugroženi, imaju akutnu fazu srčane bolesti ili raznih infekcija - potrebno je da sačekaju dok se ne oporave. Slično je i za one koji imaju dijabetes - mogu da se vakcinišu, ali kada je njihova bolest u mirovanju i kada su na terapiji lekovima.

koronavirus
Foto: Profimedia

 

Autoimune bolesti

Mnogi stručnjaci govore da se i dalje ne zna dovoljno o uticaju vakcina na autoimune bolesti, ali imunolog Emina Milošević potvrdila da i osobe sa autoimunim bolestima i one sa Daunovim sindromom mogu da prime vakcinu.

Oni koji su preležali kovid

Kako stoji na sajtu "Helt lajn", čak i ako ste preležali kovid, vakcina može da pomogne i spreči ponovnu infekciju.

Veruje se da smo nakon preležanog kovida imuni najmanje tri do četiri meseca, kada po pravilu nema potrebe za vakcinom. Međutim, i dalje je nepoznato koliko nas dugo zapravo čuvaju antitela.

Kada se sve uzme u obzir, jasno je da je vakcina vrlo važan faktor u borbi protiv korone i da je bez sumnje neophodna, ali svi oni koji imaju neki zdravstveni problem ili su na terapiji treba da se prvo konsultuju sa svojim lekarom.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd