fbpx
Skip to main content
deca

DOBRE VESTI: Pomoć porodicama sa više učenika!

Foto: Profimedia/Ilustracija
I naredne školske godine biće podeljeni besplatni udžbenici određenim grupama đaka. Osmoletke do 18. marta treba da dostave broj dece u Ministarstvo. Prošle godine komplete je dobilo 7.299 osnovaca

U osnovnim školama je počelo prijavljivanje učenika koji imaju pravo na besplatne udžbenike, po osnovu trećeg i svakog narednog deteta u porodici. Prema podacima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u prošloj godini komplete knjiga dobilo je 7.299 osnovaca u prestonici, koji su iz višečlanih porodica. U celoj Srbiji ih je bilo 34.393, pa prosta računica govori, da je skoro svaki peti iz Beograda.

Osnovne škole su dužne da do 18. marta, u informacioni sistem Ministarstva, unesu podatke o broju učenika po razredima, kategorijama za koje je potrebno obezbediti besplatne knjige, kao i to koji su odabrani udžbenicima po predmetima i uzrastu.

Evo šta deca treba da jedu i kako će izgledati obroci: 3 modela zdrave ishrane koji očekuju đake

Evo šta deca treba da jedu i kako će izgledati obroci: 3 modela zdrave ishrane koji očekuju đake

- Vlada Srbije je donela odluku da se finansiraju udžbenički kompleti od prvog do četrtog razreda iz matematike, srpskog ili maternjeg jezika, sveta oko nas, prirode i društva, i stranog jezika, kao obaveznog predmeta - kažu u Ministarstvu.

- Osim srpskog, odnosno maternjeg jezika i matematike, u višim razredima osnovne škole u besplatnim kompletima će biti i udžbenici za prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

U Ministarstvu ističu da se u "paketu" knjiga za osnovnu školu nalaze obavezne udžbeničke jedinice. Da bi dete ostvarilo ovo pravo, mora da je treće dete koje je u sistemu školovanja. Ako taj uslov nije ispunjen, neće dobiti udžbenike besplatno.

- Prilikom prijavljivanja đaka, roditelji su dužni da podnesu potvrde za svako dete da su redovni učenici - kaže Miomir Dragaš, direktor OŠ "Ivan Goran Kovačić".

Upravo je saopštena istina o MMR vakcini i tome da li izaziva autizam

Upravo je saopštena istina o MMR vakcini i tome da li izaziva autizam

- Jer, ako je učenik ili student izašlo iz sistema obrazovanje, njegov brat ili sestra, iako su treće ili svako sledeće dete, neće imati pravo na besplatne knjige. Ako je, recimo, najstarije dete završilo fakultet, a treće je u osnovnoj ili srednjoj školi, najmlađe neće dobiti besplatne knjige - dodaje Goran. 

NA SPISKU 12.000 MALIŠANA U PRESTONICI

Osim po osnovu trećeg, četvrtog i svakog narednog deteta, udžbenike dobijaju i deca iz socijalno ugroženih porodica, kao i mališani sa smetnjama u razvoju. Kako se saznaje u nadležnom ministarstvu, u prošloj školskoj godini, je besplatne udžbenike po svim osnovama, dobilo 84.000 učenika, od kojih je oko 12.000 u glavnom gradu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd