fbpx
Skip to main content
Novinari

DOGORELO DO NOKATA: Radna grupa podnosi inicijativu za krivično delo napad na novinare

Foto: Shutterstock
Postojanje ovih oblika izvršenja krivičnog dela zakonodavac bi uslovljavao time da moraju biti učinjeni u vezi sa obavljanjem novinarske profesije

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara saglasna je sa predlogom Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UST) da inicira uvođenje novog krivičnog dela "Napad na novinara u obavljanju poslova obaveštavanja javnosti“ u Krivični zakonik Srbije.

NAJVEĆE GEOPOLITIČKO ORUŽJE: Kako je vakcina postala sredstvo nadmetanja? (VIDEO)

NAJVEĆE GEOPOLITIČKO ORUŽJE: Kako je vakcina postala sredstvo nadmetanja? (VIDEO)

ZA OTVARANJE NAJDUŽE GONDOLE NA SVETU DALEKO SE ČULO! Stižu gosti iz celog sveta oduševljeni lepotama Zlatibora (FOTO)

ZA OTVARANJE NAJDUŽE GONDOLE NA SVETU DALEKO SE ČULO! Stižu gosti iz celog sveta oduševljeni lepotama Zlatibora (FOTO)

DELOVI SRBIJE OKOVANI SNEGOM! Totalna blokada, nanosi preko jednog metra (FOTO)

DELOVI SRBIJE OKOVANI SNEGOM! Totalna blokada, nanosi preko jednog metra (FOTO)

U tom smislu podneće inicijativu Ministarstvu pravde za izmene i dopune Krivičnog zakonika, rečeno je Tanjugu u Radnoj grupi.

Što se tiče predloga za usvajanje posebnog zakona koji je UST predložilo, analogno sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici - u cilju preventivnog delovanja, pre svega kroz institute hitnih mera, članovi Radne grupe smatraju da o tom predlogu treba da se diskutuje.

Prema predlogu UST, novo krivično delo predviđalo bi sve radnje izvršenja analogno sa krivičnim delom "Napad na advokata", tako što bi inkriminisalo napad na novinara ili člana njegove porodice, nanošenje lake telesne ili teške telesne povrede novinaru ili članu njegove porodice, a sankcionisalo bi i imovinsku štetu njima načinjenu.

Zakonom bi trebalo predvideti da se gonjenje za sva krivična dela izvršena prema novinarima u vezi sa obavljanjem njihove dužnosti preduzima po službenoj dužnosti, a ne kao sada po privatnoj prijavi, smatra UST i ukazuje da se opravdanje za ovu inkriminaciju nalazi u potrebi da se novinari zaštite u vršenju novinarske profesije, te da je obavljaju slobodno, bez bojazni.

Prema predlogu UST, formulacija bi išla ovako: "Ko napadne novinara ili člana njegove porodice, u vezi sa obavljanjem novinarske profesije, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine".

Predložene kazne

Ako prilikom izvršenja dela učinilac nanese laku telesnu povredu novinaru ili članu njegove porodice ili preti upotrebom oružja, pretila bi mu kazna od šest meseci do pet godina, a u slučaju nanošenja teške telesne povrede, kazna bi, prema predlogu UST, bila od jedne do osam godina.

Za oštećenje ili uništenje imovine novinara ili člana njegove porodice, predložena je novčana kazna ili zatvor do dve godine, a u slučaju da šteta prelazi 450.000 dinara, učiniocu bi pretila kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Ovo strukovno udruženje smatra da bi trebalo uvesti zabranu ublažavanja kazne za počinioca.

UST ukazuje da bi pored zaštite fizičkog integriteta, zakonodavac na ovaj način štitio i imovinu novinara i članova njegove porodice.

Postojanje ovih oblika izvršenja krivičnog dela zakonodavac bi uslovljavao time da moraju biti učinjeni u vezi sa obavljanjem novinarske profesije.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd