fbpx
Skip to main content
Predrag Kon

DOKTOR KON RAZBIO ZABLUDE O KORONI: Evo zašto vam nije potreban negativan PCR test posle dve nedelje

Foto: SD/ilustracija
Doktori leče pacijenta, a ne leče test, to je suština

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon komentarisao je nove brojke o koroni, situaciju u Beogradu i prognoze za decembar i doček Nove godine.

"Kovid bolnica u Batajnici potpuno opremljena" Ministar Lončar istakao da je država sve završila na vreme

"Kovid bolnica u Batajnici potpuno opremljena" Ministar Lončar istakao da je država sve završila na vreme

ZDRAVSTVENI SISTEM U KRITIČNOJ SITUACIJI: Alarmantno stanje u Vojvodini, više od 2.000 obolelih od korone u jednom danu

ZDRAVSTVENI SISTEM U KRITIČNOJ SITUACIJI: Alarmantno stanje u Vojvodini, više od 2.000 obolelih od korone u jednom danu

Bolnica u Priboju prešla u kovid režim: Na teritoriji Zlatiborskog okruga hospitalizovano 511 pacijenata

Bolnica u Priboju prešla u kovid režim: Na teritoriji Zlatiborskog okruga hospitalizovano 511 pacijenata

Mnogo se u poslednje vreme priča o tome da "više" nije neophodan negativan PCR test nakon dve nedelje, a dr Kon je rekao da ne razume zašto je to sada u žiži interesovanja javnosti, jer je tako već mesecima i to po preporuci Svetske zdravstvene organizacije.

- Još 26. juna je SZO jasno rekla da posle 14 dana, ako tri dana nema tegoba, nema takozvanog vijabilnog, prenosivog virusa. Mi smo, opet, čekali do avgusta i septembra, i tada smo počeli to da primenjujemo. Kako je to sad došlo u žižu interesovanja javnosti, veoma je zanimljivo. Bitno je da trenutno ide brzo otpust pacijenata, pa je to uvedeno i kada se otpuštaju iz bolnica. Mi lečimo pacijenta, a ne lečimo test, to je suština. A da je nešto zabranjeno ili promenjeno, nije i to baš ništa - rekao je doktor Kon.

Testiranje ljudi koji dolaze iz inostranstva

Kada je u pitanju eventualno uvođenje obaveznog PCR testa pri ulasku u Srbiju tokom praznika, kada se očekuje da se veliki broj Srba vrati iz inostranstva, Kon kaže da se mora učiniti sve da oni budu odvraćeni.

- Medicinski deo Kriznog štaba je rekao da bi trebalo odvratiti građane od povratka u Srbiju, mi nećemo izdržati situaciju kao za Uskrs, kada je došlo 400.000 ljudi. Mi i sada imamo katastrofalnu situaciju, sistem je prenapregnut, bori se za svakog pojedinca. To je razlika između toga da li je pukao, jer kada nešto pukne, sa fronta se dižu i beže, a ovi heroji u prvim redovima ne napuštaju svoja mesta - zaključio je doktor Predrag Kon.

Srbija je u vrhu trećeg talasa, mere bi trebalo da budu oštrije

Šta nam govore poslednje brojke, koliko smo daleko od pika ovog talasa?

- Tu smo negde, ali možemo reći da izgleda da je sada prekretnica, pojavljuju se dodatni kapaciteti i imamo nove mere, s druge strane, dugo će ovo trajati. Broj će početi da pada uskoro, za očekivati je u toku sledeće nedelje. U Beogradu se to već desilo, nema povećanja u poslednje dve nedelje, a padaće već tokom sledeće sedmice. Neće biti jednako u celoj Srbiji, jer se u ostatku zemlje još uvek rasplamsava. Imate situaciju da je Beograd imao 54 odsto novoobolelih, a sada je 25 odsto, dakle prelilo se - kaže naš epidemiolog.

Do kada će trajati nove mere?

- Do 15. je određen rok, iskreno, malo je verovatno da će dati tako dobre rezultate da neće morati dalje da se primenjuje. Lično, baš lično, mislim da bi trebalo da budu oštrije - rekao je istakao je dr Kon.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd