fbpx
Skip to main content
Doktorka

DOKTORKA JANIĆ ODGOVORILA NA VRLO VAŽNO PITANJE: Da li deca koja su preležala rak treba da se vakcinišu?

Foto: RTS/Printscreen
Apeluje na roditelj da se vakcinišu protiv kovida 19

Mladi koja imaju više od 18 godina, a bili su lečeni kao deca od raka, treba da se vakcinišu protiv koronavirusa, navodi Dragana Janić, načelnica Dečjeg odeljenja u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

Dragana Janić je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a navela da je deci koja su se lečila i izlečila od neke maligne bolesti usred terpije koju su primala oslabljen organizam, te da im stoga savetuje da prime vakcinu protiv kovida 19.

DOKTORKA UPOZORILA SVE ŽENE: Ukoliko želite da primite vakcinu protiv korone, jedna stvar je ZABRANJENA

DOKTORKA UPOZORILA SVE ŽENE: Ukoliko želite da primite vakcinu protiv korone, jedna stvar je ZABRANJENA

ZLATIBORSKI OKRUG SE USPEŠNO BORI SA KOVIDOM: Za 24 sata ukupno 40 novoobolelih

ZLATIBORSKI OKRUG SE USPEŠNO BORI SA KOVIDOM: Za 24 sata ukupno 40 novoobolelih

SKORO MILION GRAĐANA IMUNIZOVANO: Zahvaljujući odgovornom pristupu države anti-kovid serum dostupan SVIMA!

SKORO MILION GRAĐANA IMUNIZOVANO: Zahvaljujući odgovornom pristupu države anti-kovid serum dostupan SVIMA!

- Deca koja su se lečila i izlečila od raka primala su lekove koji ipak oštećuju organizam, a korona je jedna sistemska bolest koja može da ima svoje udaljene posledice na kardiovaskularni respiratorni sistem i zato ne treba tu decu izlagati dvostrukom riziku. Dakle za one koji imaju više od 18 godina, a bili su lečeni kao deca apsolutno treba da se vakcinišu - navodi Janićeva.

Apeluje na roditelje obolele dece da se takođe vakcinišu protiv kovida 19.

- Takođe apelujem na roditelje dece koja se sada leče da se oni vakcinišu zato što mi u bolničkim uslovima zaista sprovodimo sve preventivne mere, a bitno je da se i u porodičnoj sredini te mere sprovedu. Na raspolaganju nam je vakcinacija i zaista moramo da je iskoristimo - ističe načelnica Dečjeg odeljenja u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

Koronavirus
Korona virus
Foto: Profimedia

Najčećša maligna oboljenja - leukemija i tumori mozga

Gošća Jutarnjeg dnevnika da su najčešća maligna oboljenja kod dece u Srbiji, ali i svetu -  leukemija i tumori mozga.

Govoreći o simptomima koji mogu da ukažu na maligna oboljenja navodi da ne može da kaže da postoji neko ispoljavanje koje je karakteristično, a koje bi roditelji mogli da prepoznaju.

- Rak nije jedna bolest već veliki broj različitih oboljenja. Cela stvar je na pedijatrima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti da to prepozna - objašnjava Janićeva.

Ističe da Srbija prati evropske i svetske trendove i u dijagnostici i u lečenju obolele dece.

Načelnica Dečjeg odeljenja u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije navodi da se na tom odeljenju leče deca od jedne do nešto više od 18 godina jer, kako kaže, ako je neko započeo lečenje onda obično do izlečenja ostaje pacijent odeljenja. 

Dodaje da je na tom odeljenju u toku prošle godine bilo oko 80 novih pacijenata kod kojih je otkriven malignitet.

Ističe da je za male pacijente veoma bitno da tokom lečenja budu što više u sredini koja je bliska porodičnoj i da su roditeljske kuće u tom smislu jako značajne. 

- Roditeljske kuće su omogućile da se deca smeštaju van bolnice u toku primanja terapije. Dete je smešteno u bolnici samo dok u ide infuzija, citostatik ili se radi neka intervencija koja je neophodna tokom lečenjaa van toga je dete u nekoj sredini koja je nešto bliža porodičnoj sredini. To je smanjilo i intrahospitalna infekcija tako da su nam roditeljske kuće veoma značajne - zaključila je Janićeva.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
4 Beograd