fbpx
Skip to main content
Vreme, Beograd, ljudi, šetnja

DONETA ISTORIJSKA ODLUKA: Ukida se pomeranje kazaljki na satu! Odluka važi i za Srbiju?!

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Ukida se letnje i zimsko računanje vremena

Evropska komisija danas je donela istorijsku odluku - poslednje pomeranje kazaljki na satu desiće se najkasnije u oktobru sledeće godine, a po svemu sudeći ista praksa primeniće se i u Srbiji, samo za sada nije poznato kada.

Iskoristite sunčano vreme, jer uskoro sledi obrt: Nakon tropskih temperatura, stiže pravo rashlađenje!

OBELEŽEN DAN UNIVERZITETA U BEOGRADU: Otvorena spomen-soba Milutinu Milankoviću

- Moramo prestati sa pomeranjem kazaljki - poručio je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Žan Klod Junker
Foto: Profimedia

Prema predlogu EK, svaka članica EU bi do aprila 2019. godine trebalo da odluči da li će ostati u zimskom ili letnjem računanju vremena. Poslednje obavezno pomeranje sata na letnje računanje biće u nedelju, 31. marta 2019. godine, a članice koje žele da se vrate na zimsko računanje vremena mogle bi uraditi još jedno, poslednje polugodišnje pomeranje, u nedelju, 27. oktobra 2019. godine. Nakon tog datuma, polugodišnje promene više neće biti moguće.

U Ministarstvu privrede rečeno pre nekoliko nedelja, kada je Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o računanju vremena, ovo ministarstvo će izmene na nivou EU uzeti u obzir i pristupiti usklađivanju srpskih propisa sa evropskim u najkraćem roku, a isto nam je potvđeno i danas, nakon objave ove vesti iz Evropske komisije.

Lepe vesti za građane: Za dve godine vozom od Beograda do Novog Sada za 25 minuta

Svakako, ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena se neće automatski primeniti i u Srbiji, s obzirom na to da još nismo zemlja članica EU, poručili su tada iz resornog Ministarstva.

- Ne može sve da se reši preko neći, potrebno je prvo izmeniti zakon - kaže izvor te pitanje kada će tačno u Srbiji prestati da se pomeraju kazaljke - ostaje nerešeno.

Kalemegdan, Beograd, turisti
Kalemegdan
Foto: Profimedia/ilustracija

Takođe, biće potrebno da se odlučimo i za jedan način računanja vremena - letnji ili zimski.

Kako su nedavno objasnili, Ministarstvo privrede usklađuje propise iz svog delokruga sa zakonodavstvom EU. U konkretnom slučaju to se radi u okviru Pregovaračkog poglavlja 1, u koje spada i važeća Direktiva EU o letnjem računanju vremena.

TO NISTE OČEKIVALI: Srbi vole pesmu "Pukni Zoro", ali istina o njenom nastanku će vas IZNENADITI

Što se tiče našeg zakona koji treba da bude usvojen u Skupštini Srbiji, njegov cilj je, kako pište u tekstu Predloga, "da obezbedi jedinstveno vreme na teritoriji Republike Srbije usklađeno sa vremeneom koje se koristi u Evorpskoj uniji".

Evropljani ne žele da pomeraju kazaljke

Od 4,6 milona Evropljana iz 28 zemalja članica Unije koji su učestvovali u anketi, čak 84 procenta podržžava ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena, saopšštila je Evropska komisijia (EK).

EK je organizovala od 4. jula do 16. avgusta internet konsultacije o mogućoj promeni računanja vremena u Evropi.

Orloj sat u Pragu
Foto: Profimedia

Iz radne grupe Evropskog parlamenta, koji se zalagao za ukidanje polugodišnjeg pomeranja vremena, pozdravljaju brzi odgovor Komisije na želje građana.

- Milioni Evropljana iskoristili su našše internet konsultacije kako bi izrazili svoj stav. Poruka je vrlo jasna: 84 procenta njih ne želi više da pomera satove. Sada ćemo potupiti u skladu sa tim i pripremiti zakonski predlog koji ćemo dostaviti Evropskom parlametu i Savetu na kojim je da zajedno dodnesu odluku - poručila je nedavno komesarka Violeta Bulc.

Kako se navodi u saopštenju Evropske komisije, ovim potezom teži se da se osigura da ubuduće promene između susednih zemalja prave na koroodrinisan način čime bi se obezbedilo pravilno funkcionisanje unutrašnjeg tržišta i izbegla podeljenost, do koje bi došlo ako bi neke države članice zadržale sezonske promene sata, dok bi ih druge ukinule.

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
11 Beograd