fbpx
Skip to main content
Darija Kisić Tepavčević

Dr Kisić: "LJUDI SU ZA SADA VEOMA ODGOVORNI, imamo 10 prijava putnika u roku od JEDNE MINUTE"

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
- Prema informacijama koje imamo, u prvim satima, juče je bilo u minutu oko 10 prijava putnika koji se vraćaju iz zemalja gde je veliki broj zaraženih koronom - rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Ona je ocenila da to pokazuje koliko smo odgovorni, savesni i koliko smo shvatiili ozbiljno situaciju.

- U prethodnom danu imamo 4.500 prijava na portalu. To je značajan broj, nadamo se da će tako da se nastavi i u narednom periodu jer to govori o nivou svesti i značaju koji građani znaju da imaju u borbi protiv virusa - rekla je Kisić Tepavčević.

KON OBELODANIO NAJNOVIJE INFORMACIJE: "100 studenata polagalo u JEDNOJ prostoriji, verovatno su se tu zarazili"

KON OBELODANIO NAJNOVIJE INFORMACIJE: "100 studenata polagalo u JEDNOJ prostoriji, verovatno su se tu zarazili"

"TO JE DEFINISANO ZAKONOM O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA" Darija Kisić otklonila svaku dilemu DA LI BI PRIMILA VAKCINU

"TO JE DEFINISANO ZAKONOM O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA" Darija Kisić otklonila svaku dilemu DA LI BI PRIMILA VAKCINU

"SISTEM NADZORA NAPRAVLJEN JE DA POMOGNE LJUDIMA" Predrag Kon: Za sada odlično funkcioniše i daje rezultate

"SISTEM NADZORA NAPRAVLJEN JE DA POMOGNE LJUDIMA" Predrag Kon: Za sada odlično funkcioniše i daje rezultate

Nova odluka, koja se primenjuje od petka od 18 sati, odnosi se na to da državljani Srbije koji se vraćaju iz zemalja gde je veliki broj zaraženih virusom korona moraju da se prijave u sistem, a na osnovu prvih informacija, a ukoliko imaju neke od simptoma virusa u obavezi su da odu u kovid ambulantu.

Doktorka Kisić Tepavčević je na gostovanju u jutarnjem programu televizije Prva povodom nove mere koja je juče stupila na snagu još jednom objasnila kako ceo sistem funkcioniše.

- Prijava se vrši elktronskim putem i uz prijavu se popunjava upitnik samoprocene. To je kratak postupak do pet minuta, gde ćete dobiti osnovne informacije i o načinu prevencije, a takođe vas obaveštavaju i o obavezi da 10 dana od ulaska u zemlju ponovite proces. Ukoliko se pojave simptomi repsiratorne infekcije u obavezi ste da se javite u kovid ambulantu. Za javljanje u ambulantu nema drugog razloga, sve se radi elektronski - istakla je ona.

Ukoliko ima nekih nejasnoća, građani mogu da se jave zavodima i institutima koji stoje na raspolaganju da objasne procedure. Građani i prilikom ulaska u Srbiju dobijaju detaljna upustva o procedure koja ih očekuje.

- Pre svega se to odnosi na građane koji dolaze iz zemalja gde je epidemiološka situacija lošija nego kod nas. Ono što smo više puta rekli to su zemlje gde je najveći broj naših građana, Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, ali praktično to važi za sve zemlje - istakla je dr Kisić Tepavčević.

Na osnovu podataka Evrpskog centra za kontrolu bolesti dr Kisić Tepavčević je rekla i da je rizik od zaražavanja 25 puta veći u Crnoj Gori nego kod nas, dok je na području Hrvatske i BiH taj rizik između pet i 10 odsto.

Ona se osvrnula i na kaznenu politiku ukoliko se ova mera ne poštuje, ali istakla je i da to sada nije prioritet.

Darija Kisić Tepavčević
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Država ima zakonski regulisan način za sankcionisanje osoba koje se ne ponašaju u skladu sa preventivnim aktivnostima. Ali niko ne treba da razmišlja na taj način. Zar nije najveća kazna da se neko razboli? Novčana kazna i sankcija je definisana, ali to nije namera, ne stavljamo akcenat na to. Treba da se ponašamo odgovorno i savesno. Uvek i sigurno je da u svakoj populaciji postoje pojedinci koji žele da se ogluše o mere - naglasila je dr Kisić Tepavčević.

Rekla je i da joj smeta što se stvara slika da je naša populacija neodgovorna.

- Smeta mi što pričamo o našim građanima kao o stanovništvu koje mora da bude kažnjavano da bi poštovali mere. To nije tako. Mi jesmo savesni i odgovorni, imamo i podatke koji ukazuju na to. Želim da pohvalim i đake, nastavnike koji obavljaju savesno posao. Imamo sporadične slučajeve ali je situacija pod kontrolom. Naša populacija se odgovorno ponaša i nadamo se da ćemo primerom pokazati kako se može izboriti sa virusom - objasnila je dr Kisić Tepavčević.

Kako je rekla, nije istina da nema potvrđenih slučajeva u srednjoj školi.

- Objavljeni su juče podaci po nedeljama. Prošle nedelje je bilo dva učenika ukupno, a u toku ove nedleje tri ili četiri. Ima sporadičnih slučajeva, ali nastava je tako organizovana da je rizik za prenošenje minimalan - kazala je ona i dodala da povratak studenata na fakultete jeste rizik ali da su preduzete sve potrebne mere kako bi on bio sveden na minimum.

Ona je istakla da će se vakcinisati protiv gripa, kao i protiv kovida kada nabavimo vakcinu.

- Kao i svake godine, da, vakcinisaću se. Željno se iščekuje i vakcinu za kovid i da, vakcinisala bih se - rekla je Kisić Tepavčević.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Slaba kiša
12 Beograd