fbpx
Skip to main content
Dr Predrag Kon

"MENI SKANDIRATE DA SAM USTAŠA, TO VAM ZBOG POREKLA NIKAD NEĆU OPROSTITI" Dr Kon žestoko odgovorio na napade

Foto: TV Kurir/Printscreen
Kon je naglasio da je epidemiološka situacija takva da traži rigorozne mere.

Epidemiolog Predrag Kon naglasio je da korona mere moraju biti mnogo rigoroznije i najavio mogućnost da se kovid propusnice produže na trajanje od 24 sata.

KAKO JE PROTEKLA PRIMENA KOVID PROPUSNICA? Od Subotice do Vranja ista slika

KAKO JE PROTEKLA PRIMENA KOVID PROPUSNICA? Od Subotice do Vranja ista slika

"DECA SU NAM UGROŽENA ZBOG LOŠE HRANE" Oglasili se stručnjaci nakon haos u školi u Aranđelovcu

"DECA SU NAM UGROŽENA ZBOG LOŠE HRANE" Oglasili se stručnjaci nakon haos u školi u Aranđelovcu

KAKO SE DRUGE ZEMLJE BORE PROTIV KORONE: Virus se po Evropi širi brže nego što mislimo - ovo su sve CRVENE TAČKE KOVIDA

KAKO SE DRUGE ZEMLJE BORE PROTIV KORONE: Virus se po Evropi širi brže nego što mislimo - ovo su sve CRVENE TAČKE KOVIDA

- Ne možemo još da vidimo rezultate jer je tek počela da se primenjuje ta mera. Ona je samo uvod u nešto što treba da se sprovodi 24 sata dnevno. To je epidemiološki stav. Da li smo zakasnili sad je besmisleno pričati. Tražimo ove mere još od proleća - rekao je član Kriznog štaba u jutarnjem programu Kurir televizije.

Kon je naglasio da je epidemiološka situacija takva da traži rigorozne mere.

- Ljudi se još nisu organizovali da kontrolišu kovid propusnice, ali mislim da to neće dugo trajati. Rasprava o tome da li je to u skladu sa ljudskim pravima trajala je dugo i protestanti za ljudska prava u ovom slučaju nisu u pravu. Posebno ću im odgovoriti vezano sa sinoćne proteste. Situacija je takva da traži restriktivne i žestoke mere. Ako mere budu 24 sata videće se poboljšanje. A to će se uskoro i desiti - rekao je Kon.

Epidemiolog je istakao da smatra da je kovid propusnice trebalo da se uvedu još u julu.

- Previše je rano za bilo kakvo zaključivanje. Ono što je bitno jeste da postoji mera koja čuva narodno zdravlje. Ona je zato i doneta, a ne da nekog maltretira. To je nešto što je prošlo krajnje ozbiljne distance da bi se takva odluka donela. Mislim da je kovid propusnice trebalo još u julu da uvedu - rekao je Kon.

Epidemiolog se osvrnuo i na proteste građana protiv kovid propusnica koji se već danima održavaju u večernjim časovima ispred Skupštine grada Beograda.

Dr Predrag Kon
Foto: TV Kurir/Printscreen

- Moram jasno da kažem. Tu se skandiralo da sam ustaša i to veze sa istinom nema. Skandiralo se da sam zlikovac. To takođe veze sa istinom nema, ja sam epidemiolog, zlikovac je virus, a oni su se svrstali uz zlikovca. To treba da im bude jasno. Obraćam se svim građanima Srbije: Ne svrstavajte se uz zlikovce! Skandirali su da sam Mengele, a on se smatra najgorim zlom što postoji, to im zbog porekla nikada oprostiti neću. Na kraju su skandirali "uhapsite Kona". Zašto da me bilo ko uhapsi? Da li je to zbog kovid propusnica? Stava prema vakcina? Ne! Nema apsolutno razloga da me bilo ko uhapsi - rekao je Kon.

Epidemiolog se osvrnuo i na neke tvrdnje da hronični bolesnici imaju strah od vakcine.

- To je potpuno suludo. Hronični bolesnici su prvi za vakcinaciju jer sam kovid može biti smrtonosan kod njih. Čak treba i ranije da prime treću dozu i to pogotovo ako im je oštećen imuni sistem. Inače, treba reći za hronične bolesnike, ako su primili Sinofarm, posle četiri meseca treba da prime treću dozu. Oni koji su imunokompromitovani već posle mesec dana nakon druge doze treba da prime treću. Imunitet nakon vakcine ne traje dugo. Toga smo se malo bojali. Ne postoji ni jedna hronična bolest zbog koje neko ne sme da primi vakcinu. Bira se samo momenat kad pacijent treba da primi vakcinu - kaže dr Predrag Kon i apelovao na građane da se vakcinišu.

Važno je komunicirati sa građanima

- Komunikacija sa građanima je na visokom nivou. Vakcinacija nije na željenom nivou. Na teritoriji grada Beograda juče smo kaznili dva ugostiteljska lokala jer nisu poštovali mere, zatim tri lanca marketa i jedan tržni centar. Važno je komunicirati i objasniti da je vakcina rešenje naših problema - rekao je direktor Beokoma Darko Glavaš.

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd