fbpx
Skip to main content
Branislav Tiodorović

Dr Tiodorović upozorava šta može skupo da nas košta: Otkriveno zašto je narednih 15 dana ključno za koronavirus!

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić
Epidemiolog Branislav Tiodorović očekuje da građani koji se budu vraćali u zemlju budu onoliko savesni koliko su i u samoj zemlji, jer, kako kaže, postoji određeni procenat onih koji smatraju da su sve mere nepotrebne.

Dodaje da je realno očekivati veće procente obolelih u narednim danima i apeluje na građane da se pridržavaju mera.Branislav Tiodorović je  rekao da veruje da će ogromna većina shvatiti da bi trebalo da razmišlja o svom zdravlju, zdravlju svojih sugrađana i svih u državi.

Smatra da je realno očekivati porast procenta obolelih u narednih 10 do 15 dana, ne samo zbog povratnika s letovanja, već i zbog određenih situacije unutar Srbije.

Kako kaže, iako podaci govore da je u Srbiji najmirnija situacija u ovom delu Evrope, to ne bi trebalo da izaziva optimizam, nego da nas navede na dodatni oprez.

Prostitucija u vreme pandemije: Para nema, a strah od gladi veći nego bojazan od korone

Prostitucija u vreme pandemije: Para nema, a strah od gladi veći nego bojazan od korone

NIŠTA OD LETOVANJA U GRČKOJ NI SLEDEĆE SEZONE? Novo razočarenje za naše turiste, grčki hotelijeri povukli potez

NIŠTA OD LETOVANJA U GRČKOJ NI SLEDEĆE SEZONE? Novo razočarenje za naše turiste, grčki hotelijeri povukli potez

OD DANAS POD POSEBNIM NADZOROM: Povratnici iz inostranstva moraju poštovati ova detaljna uputstva

OD DANAS POD POSEBNIM NADZOROM: Povratnici iz inostranstva moraju poštovati ova detaljna uputstva

Tiodorović ističe da na planinama i jezerima postoje oni koji se okupljaju po kafićima, restoranima i splavovima. Kaže i da, kada u jednom gradu postoji veća kontrola sprovođenja mera, onda postoji pojava da se svi sele u susedna mesta i tamo organizuju manifestacije, svadbe i slično...

Ističe da to nije karakteristika odrđenog dela zemlje, već da se dešava svuda.

Apel građanima da brinu o zdravlju

Govoreći ponovo o povratnicima iz inostranstva, naveo je da misli da su građani upoznati sa svime, da će na granici dobijati uputstvo koje je pre svega apel da brinu o svom zdravlju i na taj način, o ukupnom zdravlju populacije. Građani će dobiti uputstvo gde mogu da se prijave i elektronski ostave određene podatke, a tu je i samoprocena. Sve to će se nalaziti u bazi podataka i biće dostuppno lekarima.

Tiodorović napominje da je cilj da je što pre otkriju potencijalni slučajevi i da posle deset dana, ako nema problema, sledi odjava, a građani nemaju ograničenje kretanja i komunikacija. Ipak, poručuje naš poznati epidemiolog, deca koja dolaze s letovanja ne bi trebalo da idu u škole i vrtiće desetak dana.

Na pitanje koliko veruje u disciplinu građana, Tiodorović je rekao da dobrim delom veruje, jer ne bismo došli do ove situacije kakva je danas da se građani nisu pridržavali mera.

Šta će biti u narednom periodu 

Ali napominje, pozivajući se na iskustva evropskih zemalja, očigledno je da izdrživost stanovništva u sprovođenju mera nije na adekvatnom nivou i toga se boji i kada je o Srbiji reč. Zbog toga je apelovao još jednom na sve građane da se pridržavaju mera i upozorio da pre svega treba da vodimo računa o starijim osobama i hroničnim bolesnicima.

Govoreći o školama, rekao je da sistem dobro funkcioniše i da su one sigurna mesta, bez obzira na broj obolelih učenika i zaposlenih. Pozvao je roditelje da budu odgovorni kao i do sada.

Tiodorović je rekao da je teško dati procenu za budućnost, i istakao da smo mi deo sveta, da su granice otvorene i da je ekonomija veoma važna. Kako je istakao, vakcinacija protiv gripa će biti značajna, a nada se i da će što pre biti dostupna vakcina protiv kovida 19.

 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mist
13 Beograd