fbpx
Skip to main content
dr Vojislav Perišić

NAJVEĆA ZABLUDA O PROBIOTICIMA: Dr Perišić otkriva da je čak i ono što piše na pakovanju pogrešno - kako koristiti lek

Foto: TV Prva/Printscreen
Gastroenterolog rekao da svi veruju u ovu zabludu, a ona umanjuje dejstvo!

Prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, pričao je na Prvoj o antibioticima i bakterijama u našem sistemu. Posebno je opisao na koji način nastaje infekcija klostridijom.

"PIJU LEKOVE KOJI MOGU DOVESTI I DO KRVARENJA" Dr Perišić upozorio na posledice od uzimanja antibiotika "na svoju ruku"

"PIJU LEKOVE KOJI MOGU DOVESTI I DO KRVARENJA" Dr Perišić upozorio na posledice od uzimanja antibiotika "na svoju ruku"

SPC I VERNICI DANAS SLAVE VELIKU SVETITELJKU: Prema verovanjima žene danas obavezno treba da urade jednu stvar

SPC I VERNICI DANAS SLAVE VELIKU SVETITELJKU: Prema verovanjima žene danas obavezno treba da urade jednu stvar

NA KIŠU SMO I NAVIKLI, A SADA NAM SE SPREMA I GRAD: Radarski centri u Srbiji spremno čekaju gradonosne oblake

NA KIŠU SMO I NAVIKLI, A SADA NAM SE SPREMA I GRAD: Radarski centri u Srbiji spremno čekaju gradonosne oblake

Da li probiotici pomažu i da li bi ih zaista trebalo uzimati dva sata pre, ili dva sata posle antibiotika? Odgovorio je i na ova pitanja, i objasnio šta je razlika između prebiotika i probiotika.

- Probiotik je prevencija, on ne leči, može klostridija da se dobije i ako ga uzimate. Prebiotik hrani probiotske bakterije, ali njemu je potrebno vreme da bi delovao, da bi broj bakterija bio dovoljno veliki. A to je - lipši magarče do trave zelene. Velika mora da bude doza, dva puta po pet milijardi. Ne možemo mi sa par miliona da lečimo klostridiju - rekao je on.

Preventivno se može uzimati jedan probiotik, oko mesec dana, ali je rekao da nama treba vremena da te bakterije koloniziraju naša creva.

- Ima još jedna stvar, kada se ukine probiotik, za pet dana njegovog dejstva više nema. Ispod mesec dana, nema ništa. Ne može probiotik da šteti, uzimajte ga dugo - rekao je prof. dr Perišić.

Probiotik se, navodi on, uzima "kada god hoćete", a ne u određenom trenutku dana. Objasnio je i zašto.

Apoteka
Foto: Profimedia

Suprotno onome što svi govore, ne pričam ja napamet! Uzmite kad hoćete, nema veze dva sata pre ili posle, što piše na pakovanju. To što piše je, kako mali Đokica zamišlja uzimanje probiotika... Antibiotici ne deluju na probiotike, nema tu pravljenja pauze. Apotekari nisu lekari, oni slušaju infektivnu pedijatriju po mesec dana. Neću da ih vređam, dobri apotekari zlata vrede, ali apotekar u Britaniji, recimo, pozove doktora telefonom pa pita zašto je nešto prepisano. Ne priča apotekar priču pacijentu. Ne slušajte to - rekao je on.

- Pre tri godine smo na simpozijumu pedijatara gastroenterologa zaključili da zbog velikog rizika infekcije klostridijom, mora se preventivno uzimati probiotik. On je ne leči, ali je smiruje. Ako pet dana uzimamo antibiotik, 30 dana uzimamo probiotik. Kod nekih antibiotika, rizik je još veći - rekao je on.

I deca bi trebalo da uzimaju probiotike.

- Pravilo je sledeće, ako je dete uzimalo antibiotik i dobilo proliv koji traje tri dana, toksin klostridije je krivac. Ona mora da se leči. Toaleta i higijena ruku su takođe značajni, da ne bi dobio i neko od ukućana jer je ona, ponavljam, svuda oko nas - rekao je prof. dr Perišić.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd