Skip to main content
Diskoteka

DRAMATIČNO upozorenje: U Srbiju stiglo 20 novih droga, a ove su NAJOPASNIJE

Foto: Profimedia
Narkotici smrtonosniji nego svi prethodni

Od početka godine u Srbiji se pojavilo čak 20 novih droga, a neke od njih mogu da ubiju posle samo jedne ili dve doze, upozorava ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On naglašava da su narkotici, koji su stigli u našu zemlju u poslednjih šest meseci, smrtonosniji nego svi prethodni.

Zlatibor Lončar
Tanjug/​Rade Prelić

Među novim drogama ubedljivo je najopasniji “red bul” ekstazi, za koji se sumnja da je u poslednjih mesec dana odneo čak četiri života u Srbiji. Ništa manje smrtonosan nije ni “pinki” osam puta jači od heroina, kao i DMT i pentotal.

Sve ove droge uglavnom su pravljene na bazi sintetičkih kanabionida ili amfetamina i ostavljaju teške posledice na organizam.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji će biti na čelu novoformirane Komisije Vlade Srbije za borbu protiv narkomanije, napominje da u našoj zemlji postoji na crnom tržištu čak 360 psihoaktivnih supstanci!

PORAŽAVAJUĆI podaci: Bilo bi nas više da nije abortusa, a EVO koliko ih se obavi GODIŠNJE!

- Rezultati međunarodne laboratorije koji se redovno proveravaju jasno su pokazali da je u Srbiju u poslednjih šest meseci stiglo čak 20 potpuno novih droga. Posebno zabrinjava to što je droga koja sada dolazi kod nas mnogo opasnije i smrtonosnija od svake prethodne, Dovoljna je jedna ili dve doze da se izgubi život. Nažalost, danas je u Srbiji među mladima postala praksa da se narkotici uzimaju kako bi se ušlo u neko društvo. Jednostavno to je sada neka nova vrsta mode - upozorio je Lončar i dodao:

- Moramo da radimo brzo i efikasno, jer se ovde radi o pitanju života ili smrti. Zato u ovaj problem moramo da se uključimo svi, pored članova Vlade, moraju da nam pomognu i mediji i roditelji i sama deca. Ona će na poseban telefon, koji ćemo uvesti, prijavljivati dilere droge i one koji koriste drogu.

Klub
Foto: Profimedia/ilustracija

Policijski stručnjak i član Međunarodnog borda direktora za borbu protiv narkomanije Marko Nicović, potvrđujući reči ministra Lončara, kaže da droge u poslednje vreme stižu u Srbiju predstavljaju pojačane i opasnije varijante već postojećih narkotika.

- Među ovih 20 novih droga izdvajaju se metamfetamini, četiri vrste ekstazija među kojima  je i “red bul” ekstazi. Tu su i DMT, pentotal, droga za silovanje, ako i niz sintetičkih kanabionida. Nažalost, postoje podaci i o prisustvu još dve užasne droge u našoj zemlji, krokodila, koji stvara žive rane po telu, i “pinkija” koji je osam puta jačio od heroina - upozorava Nicović.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd