fbpx
Skip to main content
Trudna žena

Država najavljuje promenu propisa: Pitanje abortusa biće regulisano novim zakonom!

Foto: Profimedia/ilustracija
Regulacija će podrazumevati usaglašavanje sa propisima Evropske unije

U prošloj godini, prema zvaničnim podacima, urađeno je više od 16.000 prekida trudnoća, a nadležni kažu da ih je bilo deset puta više, koji nisu prijavljeni, dakle barem 160.000.

Prošle nedelje je u Opštoj bolnici u Užicu uhapšen je ginekolog zbog sumnje da je pacijentkinji u 17. nedelji prekinuo trudnoću, a zauzvrat od nje primio 570 evra. Na svaku rođenu bebu, dolaze tri pobačaja. Razlozi za prekid trudnoće su različiti, a ishod u nekim slučajevima može biti koban.

Nadležni, zbog svega toga, najavljuju nove mere koje će regulisati pitanje abortusa.

- Tokom intervencije može doći i do nekih nenadanih, iznenadnih, velikih krvarenja. Može doći i do povrede same materice. Te povrede mogu biti bezazlene, ali mogu biti i takve da iziskuju hitnu hirušku intervenciju i nekada dovode do gubitka čitave materice. To je tragično za mlade devojke koje nisu ostvarile svoje potomstvo - kaže ginekolog dr Aleksandar Stefanović.

trudnica
Foto: Profimedia/ilustracija

Zvanične statistike o broju abortusa nema, jer privatne ustanove nemaju obavezu da prijavljuju tu intervenciju državi, a upravo se kod njih uradi najviše tih intervencija. To će se, tvrde nadležni, uskoro promeniti. Prekidi trudnoća će ubuduće moći da se obavlaju po zakonskoj proceduri, samo u ovlašćenim institucijama.

- Jedan od načina da se ovaj problem rešava je i valjan zakon, koji je usaglašen sa materijom u zemljama EU i koji će uzeti u obzir pre svega to pravo žene da odluči da eventualno prekine trudnoću, to pravo joj niko nikada ne sme osporiti, da bude ujedno iskorišćeno i za njenu dalju edukaciju - kaže ministarka bez portfelja, zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, prekid trudnoće je psihološka i fizička trauma i potrebno je da žene shvate koliko je to opasno eventualno u vezi sa kasnijim sterilitetom i koliko je važno da uslovi u kojima se odvija prekid trudnoće budu u stručnom i bezbednosnom interesu žene.

Slavica Đukić Dejanović
Slavica Đukić Dejanović
Foto: Srbija Danas

Pored zakonske regulative najavljuju se i edukacije o reproduktivnom zdravlju, a ciljna grupa, kažu stručnjaci, treba da budu stariji osnovci.

- Treba da se edukuju pubertetlije i adolescenti o upotrebi kontracepcije jer ne znaju dovoljno o tome i mislim da najviše abortusa ima upravo među mladom populacijom - ističe psiholog Ljiljana Filipović.

Podaci potvrđuju da se na abortus lakše odlučuju žene koje su već rađale, a posledice mogu biti podjednako teške i za njih, ali i za žene koje se još nisu ostvarile kao majke.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd