fbpx
Skip to main content
penzioneri

Država počinje da subvencioniše smeštaj u privatnom domu za stare

Foto: Profimedia
Svaki vlasnik treba da potpiše ugovor na godinu dana

Mesto u privatnim domovima za stare uz subvenciju države najstariji u Srbiji mogu da očekuju za oko dva meseca.

Dogovor između Udruženja privatnih domova i Ministarstva za socijalna pitanja je postignut, ali se još ne zna tačan iznos dotacije privatnika iz državne kase. Predsednik Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite Radoslav Milovanović kaže da se odustalo od nekih dosadašnjih predloga i rešenja.

- Prvobitni plan da naše udruženje nastupa kao konzorcijum nije izvodljivo zbog sistema javnih nabavki. Dogovor je da svaki dom potpiše ugovor na godinu dana i to je po zakonu jedino što može i mora da se uradi. Očekujem da će odmah posle praznika Ministarstvo objaviti konkurs i da ćemo ubrzo početi da smeštamo ljude – kaže Milovanović.

Iako je nekoliko puta konkurs najavljivan, on nije imao potporu u Zakonu o socijalnoj zaštiti, a novac u iznosu od 204 miliona dinara u ove svrhe odobren je još početkom godine.

Dom za stare u Zemunu
Iznos subvencije će iznositi oko 33.000 dinara
Foto: Srbija Danas

U planu je da država vlasnicima privatnih domova ponudi da pod istim uslovima kao i državni, uz subvenciju od, kako se pretpostavlja, oko 33.000 dinara po korisniku, zbrinu najugroženije stare osobe koje se već duže vreme nalaze na listama čekanja za smeštaj.

Prema propisima, da bi učestvovao na javnom pozivu, privatni dom mora da ima licencu za pružanje usluge domskog smeštaja odraslim i starijim osobama, što znači da je ispunio uslove i standarde propisane zakonom i podzakonskim aktima za pružanje ove usluge socijalne zaštite.

- Interesovanje vlasnika privatnih domova za stare je veliko i potpuno je nebitno da li su članovi našeg udruženja ili nisu. Bitno je da se ljudi smeste. Ovo se može rešiti relativno brzo. Najpre bi pre raspisivanja konkursa trebalo da se sastanemo sa Ministarstvom, a onda i sa onima koji žele da pruže usluge. Bitno je i angažovanje centara za socijalni rad, ali sve to može da se završi u naredna dva meseca – kaže Milovanović.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
14 Beograd