fbpx
Skip to main content
Nova Godina

Dugo je bila zabranjena, ali Srbi je ipak ODUVEK PROSLAVLJAJU: Evo gde se sve slavi SRPSKA NOVA GODINA!

Tanjug/Zoran Žestić
Dok je bila zabranjena, bila je slatka, slavila se sa entuzijazmom u vreme nacionalnog buđenja, ali se poslednjih godina praktično samo formalno obeležava - sudbina je Srpske, odnosno Nove godine po julijanskom kalendaru

Proslava Srpske nove godine nije od juče. U "Politici" od 13. januara 1927. piše: "Naročito se večeras gostima nadaju ruski lokali i oni tipično beogradski. Ovo je pravoslavna Nova godina pa veruju da će publika tražiti pravoslavni štimung. A gde pravoslavni štimung može da bude bez muzičara, ruske pesme i balalajka; bez mirisa crnoga luka i pečenih ćevapčića i dobroga vina".

Noćas STIŽU PROBLEMI na puteve Srbije: Gužve su već počele, a trebaće vam i ZIMSKA OPREMA!

Istoričar Vladimir Krivošejev objašnjava da je to praznovanje počelo u vreme Kraljevine SHS.

Beograd - 21.00, plato Hrama Svetog Save, moleban i vatromet

Niš - 22.30, park Svetog Save, Nataša Bekvalac

Kragujevac - 20.30, Trg kod Krsta, gradski dečji hor "Mali Liceum", "Epilog" i "Vesela mašina", "Električni orgazam"

Čačak - 22.30, Gradski trg, Milica Todorović

Valjevo - 21.00, Gradski trg, DJ Hoffman, DJ Star 8 iz Valjeva, trubački orkestar braće Ilić

Apatin - 21.00, Trg Nikola Tesla, etno-grupe "Lazarice" iz Prigrevice, bend "Nervozni poštar", vatromet

Jagodina - 22.45, Haris Džinović, Gradski trg, vatromet

- Prve zabeležene javne proslave, kako se tada pisalo pravoslavne Nove godine, bile su 1923. i javile su se u Srbiji kao vid otpora razvoju jugoslovenstva, kao propagiranom cilju politike kralja Aleksandra Karađorđevića. Internacionalna Nova godina tada je doživljavana kao katolička, iako je Kraljevina prešla na gregorijanski kalendar, ali su srpski nacionalni krugovi otpor prema stvaranju jugoslovenske nacije pokazivali, između ostalog, obeležavanjem pravoslavne Nove godine - priča Krivošejev.

Nakon Drugog svetskog rata, kako kaže, nije postojala zvanična državna uredba o zabrani obeležavanja, ali je prvih decenija SFRJ na snazi bile lokalne odluke da kafane 13. januara rade do 22 sata.

Katana u rukama, bušido kodeks u srcu: Mladen je jedini Srbin SAMURAJ. Vratio se iz Japana i želi samo jedno (FOTO)

- Od 80-ih proslave postaju javne u kafanama, mada se nije govorilo da je reč o regularnom radu. Lično se sećam 1984. i izveštaja na TV Beograd, kada reporter obilazi prepune kafane, ali mu niko ne kaže da je to zato što se slavi Srpska nova godina, dok konačno u Skadarliji ne pita jednog šefa sale da li negde postoji slobodno mesto da se rezerviše, na šta mu on odgovara da će sigurno biti u restoranu "Zagreb" - seća se Krivošejev.

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) Deca su u OPASNOSTI: Stručnjaci OTKRIVAJU - Evo KAKO FUNKCIONIŠU sekte u Srbiji

Te stege su počele da popuštaju već 70-ih godina, o čemu svedoče brojne anegdote iz prestoničkih "Tri šešira", "Miloševog konaka" ili "Mažestika" da se Srpska nova godina, doduše "pod ključem" i za "probrano društvo", već tada slavila.

Prskalice
Foto: Profimedia/ilustracija

"Pik" javnih proslava Srpske nove godine traje tokom 90-ih, kada se praznik potpuno identifikuje sa nacionalnom pripadnošću i dočeku se pridaje veći značaj nego onom 31. decembra. Teško oborivi rekord proslave ove nove godine je 1997. tokom protestnih šetnji, kada je na ulicama Beograda bilo gotovo pola miliona ljudi. Euforija, međutim, počinje da opada od dvehiljaditih.

SKOK IZ MINUSA U PLUS: Vreme u Srbiji NAREDNE SEDMICE biće VEOMA PROMENLJIVO!

- Slast zabranjenog doprinosila je tome da se praznuje Srpska nova godina, a sada više nije zanimljivo. Nešto je ostalo od toga po inerciji, kod ovih koji još nisu obavešteni da je Tito umro. Problem je, zapravo, u tome što mi praktično nemamo kolektivni praznik koji je strahovito važan za zajednicu. Propao nam je 1. maj, a nismo vaskrsli đurđevdanski uranak, tako da tražimo neku zamenu, a u jednom periodu to je bila Srpska nova godina. Nažalost, i u ovom slučaju se rukovodimo inatom, pa je zbog toga Srpska nova bila "in" - kaže sociolog Radovan Marjanović.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd