fbpx
Skip to main content
kovid ambulanta

DVA DANA NAKON POZITIVNOG TESTA SE VRATE NA POSAO: Kazne za kršenje karantina u Srbiji su paprene, građani prekidaju izolaciju na svoju ruku

Tanjug/​Dragan Kujundžić
Veliki broj zaraženih tokom petog talasa korone u Srbiji u kojem je dominantan omikron soj doneo je, nažalost, i veliki broj prekršaja kućne izolacije ili karantina.

To je prekršaj za koji je prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđena novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara, ali ta sankcija se retko primenjuje.

Naime, zbog blagih simptoma omikrona mnogi se osećaju zdravo iako su zarazni pa prekidaju kućnu izolaciju ili karantin. Da to nije redak slučaj potvrđuje Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula.

Stručnjak upozorava: Ovo morate da znate ako osećate UMOR I BOL U LEĐIMA!

Stručnjak upozorava: Ovo morate da znate ako osećate UMOR I BOL U LEĐIMA!

NAJNOVIJA ODLUKA ZA SRBIJU: Karantin sa 10 dana se JOŠ SKRAĆUJE - evo i na koliko

NAJNOVIJA ODLUKA ZA SRBIJU: Karantin sa 10 dana se JOŠ SKRAĆUJE - evo i na koliko

KOJE ORGANE NAPADA OMIKRON, A KOJE DELTA? Stručnjaci detaljno objasnili razliku između sojeva

KOJE ORGANE NAPADA OMIKRON, A KOJE DELTA? Stručnjaci detaljno objasnili razliku između sojeva

- Dešava se da se ljudi već posle dva dana od pozitivnog testa na koronu vrate na posao. Prosto ne osećaju simptome i bez testa prekinu izolaciju. Takođe, događa se da nakon dva dana urade brzi antigenski test na kome budu negativni pa odluče da se vrate na posao. A poznato je da su antigenski testovi nepouzdani pogotovo za omikron – podvlači Stojanović.

Kako kaže, da li će neko ranije prekinuti karantin ili izolaciju zavisi i od poslodavca.

- Poslodavac bi trebalo da kontroliše da li je oboleli ispoštovao kovid protokol. To znači da mu traži lekarsko opravdanje na kome se tačno vidi u kom vremenskom periodu mu je propisana kućna izolacija. Takođe, određene su i sankcije u slučaju kršenja izolacije pa poslodavac ili bilo ko drugi može da prijavi onog ko pravi prekršaj sanitarnoj inspekciji. Ipak, retko se to događa – naglašava Stojanović.

Kazna za kršenje izolacije od 50.000 do 150.000 dinara

Po Zakonu o zaštiiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđena je novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara za kršenje kućne izolacije ili karantina.

Tako se u članu 28 stav dva tog zakona kaže da se ovom sankcijom kažnjava svako ko se "ne pridržava naloga doktora medicine u slučaju kada mu je određena obaveza prevoza sanitetskim vozilom ili mera izolacije i lečenja, odnosno izolacije".

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković potvrdio je da sanitarna inspekcija ima po tom zakonu ovlašćenja da kažnjava one koji prekrše kućnu izolaciju ili karantin. Kako je rekao, svako ima prava da prijavi sanitarnoj inspekciji onog ko krši kućnu izolaciju ili karantin nakon čega inspekcija postupa po zakonu.

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd