fbpx
Skip to main content
Ana Jeremić

EMBRIOLOG IZ "NARODNOG FRONTA" SAOPŠTILA SJAJNE VESTI: Čak 500 parova ove godine dobiće šansu da postanu roditelji

Foto: Facebook/Ana Jeremic
Jer stvaranje novog života nije samo njihov posao posao već i njihova strast

Uspešnost vantelesnih oplodnji u GAK "Narodni front" zabeležila je rekordnih 50 odsto. Uz novu opremu i proširen tim, lekari se nadaju da će ove godine otvoriti vrata za duplo veći broj pacijenata - čak 500 parova dobiće šansu da ostvare svoj san o roditeljstvu.

Glumci i Mozzart prikupili 3.525.000 dinara za pomoć UDUS-u - pogledajte prvu zoom predstavu u Evropi!

Glumci i Mozzart prikupili 3.525.000 dinara za pomoć UDUS-u - pogledajte prvu zoom predstavu u Evropi!

POČELA VAKCINACIJA U "TIRŠOVOJ": Odziv zdravstvenih radnika veoma dobar

POČELA VAKCINACIJA U "TIRŠOVOJ": Odziv zdravstvenih radnika veoma dobar

Svi ćemo se složiti da su rezultati mnogo bolji ukoliko volite posao koji radite. A kada je vaš posao stvaranje novog života – to je više nego dovoljno da ga radite sa ljubavlju i da se trudite da ga obavljate na najbolji način.

- Jer stvaranje novog života nije samo naš posao već i naša strast. I tako je još od prve vantelesne oplodnje u Srbiji obavljene davne 1986. godine - ovo kao slogan stoji na veb-sajtu Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front", koja kao pionir u ovoj oblasti u našoj zemlji može da se pohvali dugogodišnjom tradicijom i ogromnim iskustvom.

Trideset četiri godine kasnije na odeljenju za vantelesnu oplodnju ili VTO ove ustanove radi tim ljudi na čijim licima se jasno vidi ljubav prema poslu koji rade. Posvećenost u kombinaciji sa timskim radom neminovno dovode do vrhunskih rezultata, a uvid u to, kao i odgovore na pitanja koja najčešće interesuju parove pružila je klinički embriolog Ana Jeremić, šef Kabineta za embriologiju GAK "Narodni front".

- Ono što je kod nas ostalo isto svih ovih godina jeste visok nivo uspešnosti, koji se sa godinama i iskustvom povećava, da bi u poslednjem periodu dostigao 50 odsto. Kod nas se skoro svaki pozitivan test na trudnoću završi i kliničkom trudnoćom. Naravno, taj uspeh nije slučajan. On je rezultat rada izuzetnog stručnog kadra, najsavremenije opreme, vrhunske i sveobuhvatne pripreme pre procesa, individualnog pristupa i emocionalne podrške svim parovima. Treba naglasiti i veliku podršku rukovodstva klinike, Ministarstva zdravlja i RFZO, bez kojih ovi zacrtani ciljevi ne bi mogli biti ostvareni - objašnjava embriolog Jeremić.

BITKU SA KORONOM IZGUBIO JOŠ JEDAN LEKAR U SRBIJI: Preminuo cenjeni požarevački internista dr Vladislav Todorović

BITKU SA KORONOM IZGUBIO JOŠ JEDAN LEKAR U SRBIJI: Preminuo cenjeni požarevački internista dr Vladislav Todorović

BELI SE PRESTONICA, BELI SE SRBIJA: Sneg ne prestaje da pada, niti planira uskoro!

BELI SE PRESTONICA, BELI SE SRBIJA: Sneg ne prestaje da pada, niti planira uskoro!

Godina za nama bila je posebno teška za mnoge, pa tako i za ovo odeljenje koje je uprkos epidemiološkoj situaciji ostvarilo izvanredne rezultate.

- U ovoj godini koja nam je donela krupne promene i privikavanja na novonastalu situaciju, uspeli smo da uradimo jednak broj procedura kao i prethodnih godina, poštujući i primenjujući sve epidemiološke mere. Na taj način otvaramo mogućnost da u 2021. godini dupliramo broj pacijenata. Uz novu vrhunsku opremu i proširen tim, naš san - 500 pacijenata u narednoj godini, postaje naša realnost - ističe dr Jeremić.

Možda i jedan od najtežih momenata za sve parove koji prolaze kroz proceduru vantelesne oplodnje jeste čekanje. Iz tog razloga tim iz "Narodnog fronta" je izuzetno ponosan na plodove svoga rada, a koji su rezultovali time da liste čekanja praktično ne postoje.

- Kod nas zaista nema liste čekanja. Godinama smo radili na tome i konačno smo uspeli. Tom uspehu je doprinelo nekoliko faktora. Pre svega, povećali smo kapacitet rada, drugo ostvarili efikasnu organizaciju odeljenja i što je takođe važno, pojednostavili administrativnu proceduru. Na taj način smo uklonili liste čekanja na samu vantelesnu oplodnju, parovi se nakon prolaska komisije uključuju u proces u realnom vremenu od mesec dana - kaže embriolog Jeremić.

vantelesna oplodnja
vantelesna oplodnja
Foto: Profimedia

Ipak, parovi prolaze kroz mnogobrojna emocionalna iskušenja tokom celog procesa vantelesne oplodnje, ali tim stručnjaka je tu za njih sve vreme – "od momenta pripreme do dugo čekanog pozitivnog testa na trudnoću".

- Parovima smo na raspolaganju sedam dana u nedelji tokom cele godine. U ovakvom procesu svaki pojedinačni segment, čak i onaj koji se na prvi pogled ne čini od velike važnosti, jeste značajan. Svakog pacijenta pre svega vidimo kao ljudsko biće sa emocijama, koje u tom trenutku najviše na svetu želi da "ugleda tu trepereću tačkicu na monitoru ultrazvuka", pa se u skladu sa tim rezonom i ophodimo prema svakome ko kod nas dođe. Oni nisu samo brojke pozitivnih i negativnih rezultata, oni, nakon naše zajedničke borbe za koju je potrebna ogromna snaga, postaju naši prijatelji. Zajedno se radujemo kada su lepe vesti, ali zajedno sa njima proživljavamo i one ne tako lepe. Tada ih ohrabrujemo i dajemo podršku da prevaziđu negativan rezultat i trudimo se da osmislimo plan za dalji postupak. Pokušavamo da ulijemo snagu našim pacijentima i da se zajednički upustimo u naredni pokušaj sa još više vere i nade u pozitivan ishod. Jer kada u nešto čvrsto verujete, ono mora i da se ostvari i zato nikad ne treba odustati - objašnjava ona.

Osim toga, ističe embriolog Jeremić, njihov posao se ne završava sa ostvarivanjem trudnoće. Pružaju psihološku i stručnu podršku parovima tokom cele trudnoće, a ne napuštaju ih ni kada dođe vreme za porođaj - "Narodni front" je ustanova koja tradicionalno ima najveći broj porođaja u Srbiji, a ove godine je taj broj dostigao rekord u poslednjih trideset godina.

- Kao tercijarna ustanova koja se bavi najkompleksnijim problemima iz oblasti patologije trudnoće, pratimo naše trudnice kroz celu trudnoću, a tu smo naravno i za porođaj - imamo najveće iskustvo u porođajima u epiduralnoj anesteziji, ali i tokom veoma važnih trenutaka nakon porođaja - kaže doktorka.

- Kao embriolog, moram da kažem da je nastanak i izbor kvalitetnijih embriona ključan za uspešnu trudnoću. Da bi se do tog cilja došlo, bitan je uigran timski rad koji, pored nas embriologa, uključuje angažovanje i maksimalnu požrtvovanost ginekologa i medicinskih sestara. Kao što sam pomenula, procesu pristupamo multidisciplinarno, pa u pripremi, po potrebi, učestvuju i stručnjaci iz drugih oblasti medicine - hematolozi, endokrinolozi, imunolozi, anesteziolozi i drugi - dodaje ona.

Sve informacije zainteresovani mogu naći na zvaničnom sajtu "Narodnog fronta" u posebnoj sekciji namenjenoj vantelesnoj oplodnji.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
8 Beograd