fbpx
Skip to main content
Radmilo Petrović

EPIDEMIOLOG DR RADMILO PETROVIĆ SAVETUJE: Evo koju vakcinu treba izabrati protiv korone

Foto: Printscreen/Youtube/RTS
Serum treba izabrati po strukturi od koje je napravljen

Odlična vest je da će građani Srbije moći da biraju koju vakcinu protiv koronavirusa žele da prime. Kada bih birao između ruske, kineske, britanske ili američke, izabrao bih rusku, zato što mislim da je najkompletnija, kaže naš priznati epidemiolog Radmilo Petrović!

SA TESTOM, KARANTINOM ILI BEZUSLOVNO: Evo kako Srbi mogu da putuju u zemlje regiona!

SA TESTOM, KARANTINOM ILI BEZUSLOVNO: Evo kako Srbi mogu da putuju u zemlje regiona!

Srbin IZ INATA pričao srpski ispred albanske zastave! Pretili da će ga POLOMITI, usledio hrabar potez (VIDEO)

Srbin IZ INATA pričao srpski ispred albanske zastave! Pretili da će ga POLOMITI, usledio hrabar potez (VIDEO)

OPREZ ZA SVE KOJI SU PRELEŽALI KOVID! Pacijenti koji su pobedili koronu, imaće težu kliničku sliku s gripom

OPREZ ZA SVE KOJI SU PRELEŽALI KOVID! Pacijenti koji su pobedili koronu, imaće težu kliničku sliku s gripom

Prema njegovim rečima, građani treba da izaberu cepivo na osnovu tehnologije po kojoj je napravljeno i samoj strukturi vakcine, a ne po zemlji gde je nastala.

- Ja bih lično zato primio rusko cepivo. Rusi imaju najveće iskustvo u tome, napravili su vakcinu za ebolu i jedan oblik SARS virusa. Imali su pozitivne i negativne situacije, iz kojih su mnogo naučili. Još pre 50 godina su radili žive vakcine, pomoću kojih su videli šta ne treba raditi. Kada se sve uzme u obzir, oni ispunjavaju najviše kriterijuma - objašnjava on i dodaje:

- Kako bismo se sami opredelili, potrebno je da znamo kakva je tehnologija pomoću koje je vakcina napravljena. Po tome su prednjačili Amerikanci, Rusi, Kinezi i Englezi. Čini se da su Francuzi ispali iz ove trke, iako se dugo činilo da imaju najmoderniju tehnologiju koja im omogućava proizvodnju. Kinezi su prvi reagovali, ali nemaju tehnološkog iskustva u ovoj oblasti.

Petrović ističe da vakcinu treba odabrati prema strukturi prema kojoj je napravljena.

- To može da bude mrtva, živa, ili hibridna vakcina. Najjednostavnija je mrtva, jer su manje mogućnosti za komplikacije. Od žive vakcine je najveća opasnost od komplikacija. Najbolja je ona koja se daje od samog antigena. Sigurnije je kada se daje u dve doze, jer samo jedna doza ne može da obezbedi zaštitu. U kojem obliku će se vakcina koristiti, još je diskutabilno, ali je najbolja kombinacija vakcine koja se dobija injekcijom i udahom. Ona može da se daje kao injekcija u mišić i putem udaha. Najbolje je kada se injekcija dopunjuje vakcinom koja se udiše, jer se zaštita stvara putem aerosola. Iako se dobro pokazala, vakcina koja se udiše nikada nije zaživela. To je šteta, zato što ona sprečava infekciju, a ne samo komplikacije - rekao je on.

Koja vakcina je najbolja, saznaćemo za šest meseci do godinu dana nakon primanja, kada se izmeri imunitet i zaraza kod svih koji su primili različite vakcine.
- Onda će se znati koja je dala najveći procenat zaštite. Do tada će sve biti samo nagađanja. Teško je govoriti unapred šta će da bude. Ipak, svaka vakcina je bolja od korone i nijedna nije dala neželjene pojave u velikom procentu - napomenuo je Petrović.
Lončar: Nabavićemo sve vakcine koje su bezbedne

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da će država nastojati da nabavi sve relevantne vakcine, koje će proći detaljnu proveru u našoj zemlji.

- Ako bude više vakcina protiv kovida koje ispunjavaju standarde, nabavićemo ih sve, pa će građani moći da biraju koju žele da prime. Neki ljudi će sigurno reći da neće primiti kinesku ili rusku vakcinu, zato će građani Srbije imati sve vakcine koje ispunjavaju uslove, vakcinacija će biti besplatna i neće biti obavezna - rekao je ministar.

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd