Utorak 19. mar 2024.
Miš

EVO KO PRENOSI MIŠJU GROZNICU I KOJI SU SIMPTOMI! Treba li građani Srbije da budu zabrinuti?

Foto: Profimedia
Osnovna preventiva jeste deratizacija ili uništavanje glodara koje se vrši pod nadzorom stručnih službi

Nakon vesti da je pacijent iz Bora, sa simptomima mišje groznice prebačen u Zdravstvenu ustanovu u Nišu, među žiteljima ovog mesta zavladala je prava strepnja da bi zarazna bolest moga da se proširi. Ipak, za građane je najpre važno da ne paniče, jer se bolest ne prenosi sa čoveka na čoveka, ali svakako treba da znaju da prepoznaju simptome bolesti, kao i da se upoznaju sa preventivom.

JEDNA JEZIVA STVAR POVEZUJE MATEJA I ALEKSU: Nastavlja se misterija nestanka dvojice mladića

JEDNA JEZIVA STVAR POVEZUJE MATEJA I ALEKSU: Nastavlja se misterija nestanka dvojice mladića

OMIKRON NAPADA I DECU: Sve više mališana pozitivno na korona virus u Srbiji

OMIKRON NAPADA I DECU: Sve više mališana pozitivno na korona virus u Srbiji

U BORU SE POJAVILA MIŠJA GROZNICA?! Prebačen u Niš pacijent za koga se sumnja da je oboleo od ove OPASNE BOLESTI

U BORU SE POJAVILA MIŠJA GROZNICA?! Prebačen u Niš pacijent za koga se sumnja da je oboleo od ove OPASNE BOLESTI

Hemoragijska groznica sa bubrežnim sindromom (HGBS) ili "mišja groznica", je akutna virusna bolest. Simptomi su nagla visoka temperatura i hemoragični sindrom tj. krvavljenje u koži, sluzokožama i unutrašnjin organima. Uzročnik mišje groznice je virus "Hantaan", a Srbiji se prva epidemija ove bolesti otkrivena 1961. godine na Fruškoj gori. Prema novodima Gradskog zavoda za javno zdravlje, kasnije su utvrđena i prirodna žarišta i u drugim krajevima naše zemlje.

Period karakterističan za pojavu bolesti je od maja do oktobra, kao i u godinama kada je znatno povećana brojnost glodara. Oboljevanje se najčešće javlja u pojedinačnim slučajevima, a reće grupno, kao epidemija.

Kao što i sama reč navodi, uprenosioci bolesti su razne vrste mišolikoh glodara poput šumskog, poljskog, domaćeg miša, pacova i sl. Zaraženi glodari prenose virus na taj način što preko svojih izlučevina zagađuju okolinu i hranu.

"Zaražavanje ljudi nastaje u prirodnim žarištima, najčešće udisanjem prašine ili upotrebom hrane i vode, koji su zagađeni svežim izlučevinama zaraženih glodara. Direktan dodir sa glodarima (hvatanje, ubijanje i slično) takođe može dovesti do zaražavanja ljudi. Bolest se ne prenosi sa čoveka na čoveka", stoji na sajtu Zavoda.

Kako prepoznati simptome i faze bolesti?

Od trenutka zaražavanja do pojave prvih simptoma mišje groznice uglavnom prolazi tri do četiri sedimce.

"Bolest počinje naglo. Javlja se visoka temperatura (od 38 do 40 stepeni), drhtavica, glavobolja, bolovi u grlu, žeđ i suvoća usta", navodi se.

Kako dalje stoji, u prvoj fazi bolesti crvenilo može da bude izraženo na sluzokoži oka, koži lica i vrata. Mogu da se jave  i znaci hemoragičnog sindroma tj. krvarenje iz nosa i slaba krvarenja u sluzokoži oka. Početna faza volesti trej od jedan do tri dana. Druga faza bolesti ili tzv. bubrežni period se ratvija između treće i 11. dana, kada dolazi do pada temperature, pojave ospe i bolova u krstima.

"Javljaju se znaci oštećenja burbega, bolovi u trbuhu i krvarenja iz pojedinih organa".

Treća faza nastaje do 13. dana bolesti sa prestankom povraćanja, bolova u krstima i trbuhu. U ovoj fazi je izražena slabost, žeđ i suvoća usta, uz poboljšanje opšteg stanja. Kako se navodi, u zavisnosti od težine oboljenja i lečenja u sledećoj fazi do ozdravljenja dolazi za od četiri do 12 sedmica.

Mišja groznica je mahom blago i izlečivo oboljenje, ali u određenom broju slučajeva može biti veoma teško, pa čak i sa smrtnim ishodom.

Kako se zaštititi?

Zavod kao meru prevencije predlaže izbegavanje boravka u prirodnim žarištima virusa, naročito u godinama kada je povećana brojnost mišolikih glodara.

"Izbegavati boravak u bujnoj vegetaciji niskog rastinja i tereni koji su razrovareni mšjim rupama. Za boravak u prirodi birati mesta gde nema mišolikih glodara i tragova njihovog postojanja. Obavezno prati voće i povrće pre upotrebe, koje je moglo da bude zagađeno izlučevinama glodara", napominju.

Dalje, namirnice u kući treba zaštiti od dodira sa glodarima, ali naročito tokom izleta i boravka u prirodi.

Ukoliko se, pak, desi da ako nakon boravka u prirodi osetite neke od gorepomentih simptoma, odmah se obratite lekaru radi blagovremenog lečenja.

Osnovna preventiva jeste deratizacija ili uništavanje glodara koje se vrši pod nadzorom stručnih službi.

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd