Skip to main content
beograd

EVO OD KAD SRBI SLAVE NOVU GODINU! Počelo je posle NAJVEĆE TRAGEDIJE, a ustalilo se u "ZLATNA" VREMENA - čak i RIMSKI PAPA ima veze sa tim

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Nova 2019. godina dočekana je u ponoć, a u Srbiji je tačno pre 100 godina donet zakon po kojem se stari i novi kalendar izjednačavaju i po kojem su Srbi prvi put 1920. godinu dočekali po Gregorijanskom kalendaru.

Etnolog Dragoljub Antonić za Tanjug kaže da je 10. januara 1919. donet zakon o izjednačavanju Julijanskog i Gregorijanskog kalendara, u doba Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kao i da do tada Srbi nisu koristili taj kalendar, niti su slavili Novu godinu po Gregorijanskom kalendaru.

Ovaj običaj se zadržao iz antičkog vremena: Da li znate zašto posle GROBLJA morate OPRATI RUKE?

- Mi smo se uvek držali starog kalendara i po njemu je sada 7.527. godina - kaže Antonić i dodaje da je neobična bila žurba da se već 10. januara 1919. godine donese taj zakon, iako je mir u Versaju tek potpisan 28. juna 1919. godine.

beograd
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Kako navodi, nejasno je zašto se Srbija kao država pobednica u Prvom svetskom ratu odrekla svog kalendara. 

"Bila sam dobra" Pismo Deda Mrazu devojčice iz Beograda CEPA SRCE, njena NAJVEĆA ŽELJA je RASPLAKALA CELU SRBIJU

- Ta žurba je bila od strane rimske kurije, to nije nikakva tajna, rimokatoličkog sedišta u Rimu i oni su po svaku cenu hteli to da nametnu i osim kalendara nametnuli su još dve stvari - latinično pismo, koje se do tada nije koristilo u Srba i himna Bože pravde je dobila dodatak - navodi Antonić.

Proslave Nove godine su kod nas počele u Jugoslaviji šezdesetih godina, kaže Antonić i dodaje da je to bilo u doba jeftinih kredita, dobrog materijalnog standarda.

NAJDETALJNIJA PROGNOZA OD NOVE GODINE DO BOŽIĆA Evo kada nam stiže LEDENI TALAS, uživajte u plusu još malo

Kako kaže, pre toga Srbi su slavili Božić, a pre Božića tri praznika kada su davali poklone - Detinci, Materice i Oci.

- Tada je to sve ugurano u ovo i proglašeno je da treba nešto da se nađe pod jelkom ili pod Badnjakom za Božić, a to u stvari sa verom i našom pravoslavnom tradicijom nema neke velike veze - objašnjava Antonić.

beograd
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Kaže i da je neizostavna jelka u vreme dočeka Nove godine došla sa severa, iz krajeva zimzelenog drveća, a da je Deda Mraz izmišljen za potrebe Koka-kole, te da su mu dati "prerogativi" Svetog Nikole i Božić Bate.

- Sve je to izmišljeno za potrebe potrošačkog društva, ali ja nisam strog prema tome, ako već volimo da se bavimo virtuelnom stvarnošću, verujemo u Supermena, neke druge stvari, onda možemo da verujemo i u Deda Mraza - kaže Antonić.

Prema njegovim rečima, u narodu na početku prelazak na Gregorijanski kalendar nije lako prihvaćen, a Srpska pravoslavna crkva nikada nije ni prihvatila taj kalendar.

Dodao je da je 1945. godine ta Nova godina proglašena za državni praznik i dobijala su se tri slobodna dana, koja su se spajala i u januaru se dobijalo sedam slobodnih dana, što je pomoglo da se i proslava Nove godine kao praznik prihvati. 

SRPSKI TURIZAM OBORIO SVE REKORDE Gostiju iz regiona najviše, ali putnici iz OVIH DRŽAVA će ih prestići

Protojerej Ljubomir Stojanović kaže da Crkva uvek nastupa tako da ne gospodari verom, već da bude pomagač radosti.

beograd
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Kako kaže, smisao praznika je u tome da čovek promišlja sebe i vidi sebe i u večnosti. 

- Jovan Zlatousti kaže da Hrišćani nisu ni protiv koga, niti protiv ičega, već ubeđuju svakog čoveka da se bore za jedan dan - dan nezalazni, za večni život, a onda će i ovi ostali dani biti lepi i vrlo je važno da na taj način razumemo poruku Crkve, ne kao grubo mešanje, već kao pokušaj da na smislen način služi boljitku čoveka i sveta - kaže Stojanović.

"Čistoća" ovog vikenda BESPLATNO odnosi otpad!

Navodi da je na našim prostorima proslava Nove godine uvedena u vreme komunizma kada je, kaže, božićni post obesmišljavan svinjokoljima, a Nova godina nametana kao ritual nove religije koja se zvala ateizam. 

beograd
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Crkva strpljivo postupa, uvažavajući kulturu različitosti, imamo pravoslavne Grke, Rumune koji slave po Gregorijanskom kalendarom i mi ne sporimo ništa, već iz primera iz prošlosti pokušavamao da ne obesmislimo naše svedočenje nekim novim nametanjem - navodi Stojanović.

Kako kaže, Crkva uvažava kulturu različitosti i ne osporava čoveku pravo i dodaje da nemali broj Srba koji živi pravoslavnu tradiciju kiti jelke i poštuje i božićne običaje.

VAŽNO ZA DIJASPORU: Ako dolazite u Srbiju za praznike, ovo treba da znate

- Potrebno je uviđati kulturu različitosti, a najvažnije je deci ne uskraćivati radost - kaže Stojanović.

BONUS VIDEO: Ovo su poslovi sa srednjom školom ili licencom koji mogu da vam donesu VIŠE OD 700 EVRA MESEČNO

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd