fbpx
Skip to main content
FDU

FDU OBJAVIO IZVEŠTAJ: Stiglo 12 prijava, od toga čak DEVET za seksualno uznemiravanje

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Tri prijave se odnose na vređanje

Na adresu Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu koji je pokrenuo platformu "FDU protiv nasilja" stiglo je 12 prijava. Kako su naveli u svom izveštaju, devet prijava se odnosi na seksualno uznemiravanje, tri prijave se odnose na vređanje. Prijavljeno je šest osoba, od čega se na jednu osobu odnosu pet prijava.

DANAS UŽIVAMO DO 20 ČASOVA: Nakon vikenda "pod delimičnim ključem", strepimo od NOVE ODLUKE Kriznog štaba

DANAS UŽIVAMO DO 20 ČASOVA: Nakon vikenda "pod delimičnim ključem", strepimo od NOVE ODLUKE Kriznog štaba

DR PERIŠIĆ OTKRIO RECEPT SVOG DEDE Za pravilan doručak: Čašica RAKIJE i jedna stvar obavezno na PRAZAN STOMAK

DR PERIŠIĆ OTKRIO RECEPT SVOG DEDE Za pravilan doručak: Čašica RAKIJE i jedna stvar obavezno na PRAZAN STOMAK

ŠKOLE NISU MESTO ZA PRENOŠENJE VIRUSA: U Srbiji zaražen mali broj učenika i nastavnika

ŠKOLE NISU MESTO ZA PRENOŠENJE VIRUSA: U Srbiji zaražen mali broj učenika i nastavnika

Kako su naveli na sajtu, na još dve osobe odnosi se po dve prijave, dok se na tri osobe odnosi po jedna prijava.

- Devet (9) prijava se odnosi na seksualno uznemiravanje različitog stepena. Tri (3) prijave se odnose na vređanje, omalovažavanje i ismevanje studenata/kinja. Prijavljeno je ukupno šest (6) osoba, od toga se na jednu osobu odnosi pet prijava, na dve osobe se odnose po dve prijave, a na tri osobe po jedna prijava - stoji na sajtu fakulteta:

Prijavu za jednu osobu prosleđujemo nadležnim organima fakulteta na dalje procesuiranje, a za ostale prijave je u toku prikupljanje informacija.

- Kvalitativna analiza svih prijavljenih slučajeva seksualnog uznemiravanja i neprihvatljivih praksi u nastavi biće dostupna Dekanu u zasebnim izveštajima - stoji u izveštaju koji su potpisali Članice i članovi Radne grupe FDU - Protiv nasilja redovna profesorka Biljana Srbljanović, redovni profesor Srdan Golubović, dr Ana Martinoli, redovna profesorka i prodekanka FDU, dr Irena Ristić, vanredna profesorka, docent Stefan Ivančić, sudentkinja-prodekanka Andrea Pjević, članica Studentskog parlamenta Jovana Jankov, član Studentskog parlamenta Nemanja Obrenović.

Prijave su pristigle, navode, u periodu od 21. januara do 17. februara. Neke su primljene putem e-formulara podeljenog sa studentima, kao i putem elektronske pošte na adresu Radne grupe protivnasilja@fdu.bg.ac.rs ili upućene direktno određenim članicama odnosno članovima Radne grupe.

Sa FDU podsećaju da je grupa formirana na inicijativu Studentskog parlamenta Fakulteta dramskih umetnosti, sa namerom da se otvori direktna komunikacija sa studentima i studentkinjama koji su, na bilo koji način, izloženi seksualnom uznemiravanju, zlostavljanju, kao i drugim oblicima ugrožavanja i nedozvoljenog ponašanja u okviru obrazovnog procesa.

Podsetimo, FDU je pokrenuo platformu protiv nasilja nakon što je srpska glumica Milena Radulović izašla u javnost sa potresnom pričom iz škole glume, te navodima da je bila žrtva silovanja. Ona je optužila učitelja glume Miroslava Miku Aleksića, koji je prema poslednjim podacima od 25. februara i dalje u pritvoru. On je tada na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu negirao navode iz prijave još jedne devojke koja ga je prijavila za polno uznemiravanje, a tada je istraga proširena drugi put. 

Aleksić se tereti za ukuno 19 krivičnih dela - 11 za polno uznemiravanje i osam silovanja izvršenih od 2008. do 2020. godine na štetu ukupno devet oštećenih, od kojih je jedna bila maloletna.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
13 Beograd