fbpx
Skip to main content
Lekari

Fotografiju nasmejanih SRPSKIH LEKARA dele svi sa ponosom, a malo ko vidi šta nije u redu sa njom! (FOTO)

Foto: Twitter/Printscreen/Tararatamara
Sve je veći odliv mozgova

Fotografija nasmejanih srpskih lekara i medicinskih sestara na poslu osvanula je na Tviteru, a čitavu idilu raspoloženog medicinskog osoblja kvari samo jedan "detalj" – lokacija.

 Ova fotografija je nastala u jednoj nemačkoj bolnici, što dalje ukazuje da su ovo još jedni od onih koji su napustili Srbiju i otišli na neko bolje mesto.

Kim Džong Un uskoro kod Putina

U opisu je stajalo: "Balkan ekipa se skupila i izvršila invaziju na bavarsku bolnicu. SAĆE SVI DA NAUČE SRPSKI IZ MORANJA".

Drugi korisnici su komentarisali da ih je lepo videti, ali da nažalost, to znači da ovde ostaje sve manje lekara. Neki su postavljali pitanje - Pa ko će na kraju nas lečiti? 

Lukašenko izneo plan kako se odbraniti: U slučaju rata, razdelićemo oružje svim porodicama!

Čak je komentar ostavila i jedna starija doktorka pitajući se šta onda da radi, jer "starija je, pa niti ostati, niti otići". Devojka koja je okačila ovu fotografiju napisala joj je kratko - otići.

Nažalost, "odliv mozgova" osetan je u skoro svim privrednim granama, a lekari su među prvima koji bolje radne uslove i život pronalaze u zemljama Zapadne Evrope.

Razlog ovom masovnom napuštanju Srbije prvenstveno leži u plati, koja u Nemačkoj iznosi između 2.500 i 4.000 evra, što je skoro šest puta više nego kod nas.

Iskustva onih koji su otišli uglavnom su realna, daleko od bajnih, ali kako po forumima pišu "tamo se njihov rad i znanje cene".

Verni pas Hačiko sa Krita 8 godina je čekao vlasnika koji je preminuo: Danas je i njegovo srce stalo (VIDEO)

KAKO DO LEGALNOG POSLA U NEMAČKOJ?

Dobiti posao lekara u Nemačkoj nije nimalo lako. Potrebna je visoka stručnost i kvalitet, jer je konkurencija sa lekarima iz zemalja Evropske unije izrazito velika. Lekari iz Srbije najčešće su traženi u internom odeljenju i to na kardiologiji, kao i na hirurgiji, a u selima se traže lekari opšte prakse. Poslodavci u Nemačkoj mogu da zaposle radnike iz zemalja van EU ako kandidat ima diplomu visokoškolske ustanove, ako je radni ugovor u skladu sa nemačkim pravom i ukoliko je godišnja bruto zarada stranog stručnjaka viša od 44.800 evra, odnosno 34.944 za struke u kojima najviše nedostaje radne snage. Visina plate je određena kolektivnim ugovorima, tako da je plata ista kao i za državljane te države.

U susret izborima u Gruziji: Ivanišvili zaokružuje vlast ili Sakašvili uzvraća udarac?

U posredovanju pri zapošljavanju u inostranstvu učestvuju Nacionalna služba za zapošljavanje, kao i brojne privatne agencije koje imaju licencu za rad. Kandidati dobijaju dozvolu za rad i boravak u inostranstvu i zaključen ugovor o radu pre odlaska u inostranstvo.

Neophodno je da kvalifikacije našeg stručnjaka budu jednake onima u Nemačkoj, poznavanje nemačkog jezika na nivou B2, diploma visokoškolske ustanove, kao i opšti, sanitarni i zdravstveni pregled.

Divljački pretukao devojku zbog ove fotografije na društvenim mrežama (FOTO)

Do 2011. godine svega jedan ili dva lekara su Lekarskoj komori tražili sertifikat o dobroj praksi, što je preduslov za posao u nekoj drugoj zemlji. Samo dve godine kasnije, 2013. ovaj broj je povećan na 15 lekara nedeljno.

Ako je sudeći po tendenciji rasta odlazaka lekara u strane zemlje, ove godine to je znatno veći i alarmantniji broj.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
26 Beograd