fbpx
Skip to main content
korona virus

GDE GREŠIMO? Zbog čega se u Srbiji rasplamsava epidemija - dr Ćujić o tome šta se dešava i šta moramo preduzeti

Foto: SD/ilustracija
Glavno pitanje je, gde grešimo?

Opušteno ponašanje, zimovanje, putovanja, lepo vreme, puni kafići i ugostiteljski objekti - svakodnevna je slika iz skoro svih delova Srbije. Imunizacija stanovništva je u toku, a brojevi iz dana u dan sve veći, pooštravanje mera umesto samodiscipline.

KORONA ODNELA ŽIVOT JOŠ JEDNOG LEKARA: Preminuo dr Radmilo Isaković specijalista iz KBC Zemun (FOTO)

KORONA ODNELA ŽIVOT JOŠ JEDNOG LEKARA: Preminuo dr Radmilo Isaković specijalista iz KBC Zemun (FOTO)

MOĆNA PORUKA PLANjANA SA ZEBRNjAKA: Dok srpski narod srpski govori i srpski diše (FOTO)

MOĆNA PORUKA PLANjANA SA ZEBRNjAKA: Dok srpski narod srpski govori i srpski diše (FOTO)

VRBAS IMA PEKARU ZA PONOS: Besplatan hleb za one koji nemaju novca da ga kupe

VRBAS IMA PEKARU ZA PONOS: Besplatan hleb za one koji nemaju novca da ga kupe

Stručnjaci su ovih dana često skretali pažnju na to da svako od nas snosi odgovornost za svakog obolelog, jer sa ponašanjem stanovništva direktno je povezana i statistika, koja trenutno nije nimalo optimistična.

Krizni štab je pooštrio mere, tokom vikenda skraćeno je radno vreme, ali to najverovatnije neće biti dovoljno, pa će u narednim danima biti razmatrano šta dalje, a kako se saznaje, najveća pažnja biće usmerena na kontrolu poštovanja mera.

Opuštanje, korona-žurke

Dr Danica Ćujić s Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) objašnjava da je s jedne strane optimistično što vlada veliko interesovanje za vakcinaciju, ali zabrinjava opušteno ponašanje jednog dela stanovništva.

korona virus
Tanjug/​Jaroslav Pap

- Nažalost, poslednjih nekoliko dana broj novoobolelih je u porastu, iako smo jedna od zemalja koja prednjači po broju vakcinisanih stanovnika. Raduje činjenica da je interesovanje za vakcinu veliko, ali zabrinjava opušteno i neodgovorno ponašanje pojedinaca, koje je, nažalost, u toj meri dovoljno veliko da ugrozi kolektiv. Imali smo zimski raspust, sezona zimovanja je u toku, ljudi se vraćaju na radna mesta, bilo je nekoliko većih javnih skupova. Dakle, dovoljno je da samo nekoliko pojedinaca bude neodgovorno i da se omogući cirkulisanje virusa. Iako je broj vakcinisanih svakim danom sve veći, još nije trenutak da se opustimo. Koliko god nam je dosadilo i neprijatno nam je da nosimo masku, da izbegavamo bliske ljude i držimo distancu, još se ne smemo opustiti - objašnjava dr Ćujić.

I dok se jedan deo stanovništva pridržava mera, drugi deo stanovništva cirkuliše kao da se ništa ne dešava. Vakcinacija jeste rešenje, ali "tek smo počeli" i nismo odmah zaštićeni. Komunalna inspekcija svakodnevno je na terenu, kazne pljušte za nesavesne ugostitelje koji ne poštuju epidemiološke mere, a na neke je stavljen katanac. Nedavno je u jednom beogradskom klubu zatečeno više od 700 gostiju, što je u doba ovakve epidemije više nego skandalozno, reči su naših lekara.

korona virus
korona virus
Foto: Reuters

Osim žurki i opušteng pristupa, korona se pojavila i po školama. Kako su stručnjaci već objasnili, kada se neki srednjoškolac inficira virusom, on to prenosi dalje, kako međusobno sa drugovima, tako i na ukućane, a to je put kojim virus nastavlja svoju dobro utabanu maršrutu.

Posle vakcinacije

Stvaranje imunološke zaštite nije momentalni proces, odnosno potrebno je da prođe izvesno vreme da bi se stvorila antitela i pokrenuli drugi imunski mehanizni, objašnjava dalje naša sagovornica. Ističe da, kada dođemo u kontakt s virusom, ne obolimo odmah, već nakon izvesnog vremena - posle perioda inkubacije. Slično se dešava i kada primimo vakcinu, nismo zaštićeni istog trenutka, zato se i dalje moramo pridržavati propisanih epidemioloških mera.

Vakcinacija
Vakcinacija
Foto: Profimedia

- Kada se prima vakcina, moramo biti zaista potpuno zdravi. Da bi vakcina imala potpuni, očekivani efekat, potrebne su dve doze. Ono na šta ukazuju iskustva iz naše laboratorije je da "Fajzerova" i "Sputnjik V" dovode do stvaranja antitela gotovo kod svih koji su primili vakcine već nakon prve doze, odnosno pred revakcinu, dok se kod "Sinofarmove" vakcine antitela javljaju nešto kasnije, ali se javljaju. Nekih tri do četiri nedelje nakon primene druge doze preporučujemo našim pacijentima da mogu da provere nivo antitela, bez obzira na to koju vakcinu su primili. Za "Astra-Zenekinu" vakcinu rezultate tek očekujemo, s obzirom na to da je ova vakcina odnedavno u primeni. Dakle, vakcinu treba da primimo kada smo potpuno zdravi, da se pridržavamo svih mera zaštite i izbegavamo rizične kontakte, naročito u periodu dok vakcina ne postigne potpuni, očekivani zaštitni efekat. Ukoliko se sami ne potrudimo, ni vakcina neće moći da nas zaštiti. Kada smo izdržali do sada, verujem da neće biti problem da se strpimo još malo - priča dr Ćujić.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
16 Beograd