Skip to main content
Učenici pišu

Gimnazijalci, SPREMITE SE: Od septembra dva nova predmeta

Foto: Profimedia
Velike promene

Maturanti koji ove godine upišu gimnazije, od septembra će imati dva nova obavezna izborna programa, odnosno dva časa više na nedeljnom nivou.

Iz Ministarstva prosvete kažu da će deca na tim predmetima sagledavati određene pojave iz ugla svih nauka koje izučavaju tu pojavu.

Kako piše list, prema novom planu i programu, od školske 2018/19. godine u prvom razredu gimnazije uvodi se još šest izbornih programa, a od tih ponuđenih šest, škole će, u skladu sa iskazanim interesovanjima učenika i kadrovskim potencijalima, izabrati četiri. 

Učenici će potom od ta četiri birati dva koja će pohađati u prvoj godini. 

U drugoj godini mogu da nastave da pohađaju iste predmete, a mogu i da izaberu dva nova programa. 

Nastavnica
Nastavnica
Foto: Profimedia/ilustracija

Kad završe drugu godinu, učenici biraju nova dva, od ukupno devet programa, koji se uče u trećoj i četvrtoj godini. 

Plan za prvi i drugi razred gimnazije predviđa šest programa: "Jezik, mediji i komunikacija", "Pojedinac, grupa, društvo", "Zdravlje i sport", "Obrazovanje za održivi razvoj", "Primenjene nauke", "Umetnost i dizajn". 

Plan za treću i četvrtu godinu gimnazije podrazumeva devet programa: "Obrazovanje za održiv razvoj", "Umetnost i dizajn", "Primenjene nauke 1 - ka medicinskim naukama", "Primenjene nauke 2 - ka tehničkim naukama", "Osnovi geopolitike", "Ekonomija i biznis", "Religije i civilizacija", "Metodlogija naučnog istraživanja", "Savremene tehnologije".

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd