Skip to main content
Srednjoškolci

Gimnazije - specijalizovana IT odeljenja - sigurni posao i zarada

Foto: Profimedia/ilustracija
Razvoj IT sektora jedan je od prioriteta Vlade Republike Srbije.

Prema podacima Narodne banke Srbije IKT sektor jedan je od najperspektivnijih sa godišnjim  rastom izvoza od 20 odsto u poslednjoj deceniji, a izvoz IKT usluga u našoj zemlji u prošloj godini premašio je milijardu evra. Srbiji u ovom trenutku nedostaje oko 15. 000 IT stručnjaka. 

Broj specijalizovanih IT odeljenja je povećan u toku prošle školske godine skoro pet puta, na 44 odeljenja u 36 gimnazija širom Srbije. Ovaj rast broja odeljenja je omogućio da više od 800 učenika pohađa nastavu u specijalizovanim IT odeljenjima i time poveća kompetencije iz računarstva i informatike.

Odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku jedan su od načina na koji obrazovni sistem nastoji da odgovori na potrebe tržišta rada. Specijalističkim obrazovanjem srednjoškolaca koji imaju izražene digitalne kompetencije povećava se kvalitet studenata IT smerova različitih fakulteta.

Učenici pišu
Foto: Profimedia

Digitalna pismenost, poznavanje programiranja i baza podataka koje će učenici steći u gimnazijskom IT odeljenju biće važne za njihov dalji razvoj. Osim prohodnosti na fakultete koji školuju IT stručnjake, maturanti tih odeljenja mogu da nastave studije i u drugim oblastima i tako probiju put ka digitalizaciji u poljoprivredi, zdravstvu i energetici.

Zahvaljujući kompetencijama, ovi učenici mogu odmah po završetku gimnazije da postanu deo inovativnih startap kompanija. Učenici koji su završili gimnazijska IT odeljenja svoje znanje, veštine i stavove su već uspešno iskazivali na konkursima koje su raspisivale telekomunikacione kompanije. Naročito su velike uspehe pokazali u veb-dizajniranju i kreiranju aplikacija za mobilne telefone. 

- Učenici će ovladati svim osnovnim, ali i nekim naprednijim konceptima programiranja, upoznaće se sa različitim pristupima rešavanju problema programiranjem. Razumeće računarske mreže, mrežne slojeve i protokole i znati šta je potrebno da računarske mreže budu bezbedne. Ovo predstavlja  funkcionalizaciju znanja -  rekla je Biljana Marić, savetnica ministra Šarčevića za digitalizaciju u prosveti.

Pohađajući ovaj obrazovni program učenici će unaprediti strategije i tehnike samostalnog učenja koristeći mogućnosti računara i izgradiće spremnost za praćenje novih rešenja u oblasti informatičke tehnologije.

učenici rade za kompjuterom
Foto: Profimedia

- U školskoj 2018/2019 godini imali smo 36 odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. Za školsku 2019/20020 godinu planirano je oko 50 ovakvih odeljenja širom Republike Srbije. Konačan spisak gimnazija u kojima će biti formirana odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku (IT odeljenja), će biti objavljen u Konkursu za upis učenika u prvi razred srdnje škole u Republici Srbiji za školsku 2019/2020 godinu - istakla je Marićeva.

Generalni direktor Inicijative „Digitalna Srbija“ Nebojša Đurđević kaže da naše članice, kompanije iz IT, bankarskog, medijskog, farmaceutskog i sektora telekomunikacija podržavaju IT odeljenja upravo zato što u većoj meri upućuju učenike na informacione tehnologije.

- Bez obzira čime će se baviti, ovo su znanja koja će im pomoći da sutra lakše pronađu posao, bolje koriste digitalne tehnologije i pomognu razvoj inovacija u našoj zemlji. U ovoj školskoj godini zaposleni u kompanijama članicama Inicijative „Digitalna Srbija“ obilaze sva IT odeljenja u Srbiji, kako bismo se sreli sa svakim učenikom i pokazali mu praktičnu primenu IT znanja koja stiče u školi. Do sada smo bili u Subotici, Smederevu, Kragujevcu i još 20 drugih gradova i ono što smo primetili je da su, kada govorimo o IT odeljenjima, nastavnici možda i najvažnija karika – zato ćemo ih u narednom periodu podržati u njihovom profesionalnom razvoju - kaže Đurđević i dodaje:

Nebojša Đurđević
Foto: Promo

- Mi ćemo se i ubuduće truditi da učenicima IT odeljenja približimo stvaran svet koji ih čeka nakon što završe školovanje – sledeće školske godine svi učenici u IT odeljenjima će biti u prilici da posete IT kompanije koje okupljamo i vide kako izgleda raditi u ovom sektoru i stvarati video igre, aplikacije, učestvovati u različitim projektima koji uz pomoć tehnologije menjaju svet.

Kako se upisati u IT odeljenje?

Za upis u odeljenje koje ostvaruje nastavni plan i program za gimnaziju za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku kandidat polaže prijemni ispit na kome rešava test iz matematike.

Na prijemnom ispitu zadaci će biti srednjeg i naprednog nivoa, a za pripremu  se mogu  koristiti zbirke zadataka za pripremu završnog ispita. 

  • Prijemni ispit se polaže 02. juna 2019.godine.
  • Učenici se prijavljuju u bilo kojoj gimnaziji ili srednjoj školi.
  • Rok za prijavljivanje je od 13-17. maja 2019. godine od 9.00-14.00 časova.
  • Škola broj prijavljenih učenika dostavlja 17. maja do 15.00 na adresu srednje@mpn.gov.rs
+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
MilanChe's picture

MilanChe

Neko uporno i svesno precutkuje da su ovakva specijalizovana IT odelenja prvo otvorena u srednjim strucnim skolama. Strucno gradivo u tim odelenjima je znatno sveobuhvatnije u odnosu na gimnazijska odelenja, gde se sve to sazima zbog opsteobrazovnih predmeta. Prema najavama, pred ova odelenja u srednjestrucnim skolama ce se postaviti nemoguci zahtevi kako bi se ovo zanimanje prebacilo u Gimnazije.

0 | 0

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd