fbpx
Skip to main content
Požar u Ljigu

GORI DEPONIJA KOD LJIGA: Meštani zabrinuti, vatra se širi na domaćinstva i šumu, stoka pije zagađenu vodu

Foto: YoutubePrintscreen/Nova S
Reč je o "privremenom" smetlištu, zbog izgradnje autoputa "Miloš Veliki".

Požar na "divljoj" deponiji u Belanovici kod Ljiga, koja se takoreći nalazi u šumi, tinja od petka, a meštani ovog mesta upozoravaju da im kontaminirani vazduh sada ugrožava i živote.

Pre dve godine društvene mreže preplavile su fotografije ogromne količine komunalnog otpada koji je deponovan u sred zelene šume na obroncima Rudnika na podučju Belanovice.

UŽASAN SNIMAK UZNEMIRIO SRBIJU! MALOLETNICI UBILI NEDUŽNU MACU: Šta tera dete na agresiju prema životinjama? (VIDEO)

UŽASAN SNIMAK UZNEMIRIO SRBIJU! MALOLETNICI UBILI NEDUŽNU MACU: Šta tera dete na agresiju prema životinjama? (VIDEO)

HUMANI GEST ZATVORENIKA! Osuđenici u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici donirali zaštitne maske đacima

HUMANI GEST ZATVORENIKA! Osuđenici u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici donirali zaštitne maske đacima

U JURNJAVI ZA TRENDOVIMA! NAJČUDNIJA MUŠKA IMENA U SRBIJI: Roditelji ih daju deci, a ne znaju njihovo pravo značenje

U JURNJAVI ZA TRENDOVIMA! NAJČUDNIJA MUŠKA IMENA U SRBIJI: Roditelji ih daju deci, a ne znaju njihovo pravo značenje

Reč je o "privremenom" smetlištu koje je počelo da se puni kada je u septembru Opština Ljig izgubila svoju deponiju zbog izgradnje autoputa "Miloš Veliki", nakon čega je lokalno komunalno preduzeće svo đubre prikupljeno na teritoriji opštine počelo da odvozi na ovu lokaciju, da bi deponija, zbog svakodnevnog priliva najrazličitijeg đubreta, praktično "ušla" i u šumski zeleni pojas.

Prilikom jednog takvog istovara smeća prošlog petka, kako tvrde meštani koji žive 200 metara vazdušnom linijom udaljeni od deponije, došlo je i do požara.

- Bilo nam je čudno jer se vatra, još dok su radnici ljiškog komunalnog preduzeća istovarali kamione, pojavila na nekoliko mesta. Plamen se kasnije proširio, tako da nas je dim svih ovih dana bukvalno "davio", a požar se jasno video tokom noći. Sve vreme smo upozoravali nadležne da će se ovako nešto na kraju dogoditi, jer su nekadašnje seosko smetlište počeli svakodnevno da pune sap o dva-tri kamiona dnevno svakakvog otpada i deponija se na kraju proširila u sred prelepe bukove i borove šume - priča Verica Mirić, meštanka Belanovice čije se domaćinstvo nalazi najbliže deponiji.

Sa, kako kaže, "napravljene planine đubreta" kada padne kiša otpadne vode se ulivaju u njihovo domaćinstvo.

- Proizvodimo organsku hranu, ali to je sada nemoguće. Stoka pije zagađenu vodu koja se cedi na sve strane, sve do reke Kačer. Ovde se sve vrste otpada iz Ljiga dovoze, što je užasno - kaže ona.

Požar u Ljigu
Požar u Ljigu
Foto: YoutubePrintscreen/Nova S

Vazduh je sada zbog vatre kontaminiran, nama su životi ugroženi. Nebrojeno puta smo pisali opštinskim i republičkim inspekcijama, ali sem pravljenja izveštaja nikada ništa, evo već treću godinu, nije urađeno da se ovo smetlište bar ogradi i obezbedi - ogročena je jedna meštanka.

Ekipe JKP "Komunalac" iz Ljiga su, kako bi zaustavile širenje vatre i sanirali požar, na deponiju izručile sadržaj čak 50 kamiona sa po 20 tona zemlje, ali se dim i dalje vidi.

U tom JKP ne spore da je reč o "divljoj2 deponiji koja je sve vreme privremeno rešenje za odlaganje otpada iz Ljiga, ali tvrde da su počeli da ograđuju smetlište i da će postaviti kapiju i radnike obezbeđenja, "kako bi postojala kontrola deponovanja đubreta i sprečavanja eventualno novih paljevina".

Vek trajanja deponije u Belanovici, kako kažu, još je godinu dana nakon čega bi bila sanirana a zemljište rekultivisano.

Otpad iz Ljiga do tada bi trebao da se odvozi na regionalna deponija u Kaleniću kod Uba, na koju bi otpad dovozili iz 11 gradova i opština Kolubarskog i Mačvanskog okruga.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
16 Beograd