fbpx
Skip to main content
Koronavirus

GRAD U JUGOZAPADNOJ SRBIJI U TEŠKOM STANJU: Situacija nestabilna, lokalne vlasti održale hiitan sastanak

Tanjug/​Sava Radovanović
Operativni stručni tim Grada Novog Pazara održao je danas sastanak

Operativni stručni tim Grada Novog Pazara održao je danas sastanak sa kojeg je saopšteno da je trenutna epidemiološka situacija nestabilna i nesigurna.

VANREDNO STANJE U SRBIJI? Oglasio se dr Kon i pomenuo pojam koje mnoge PLAŠI: Ne smem da kažem kako je u Beogradu

VANREDNO STANJE U SRBIJI? Oglasio se dr Kon i pomenuo pojam koje mnoge PLAŠI: Ne smem da kažem kako je u Beogradu

ŠTA NAM KORONA SPREMA U DECEMBRU? Tiodorović izneo prognozu, pa upozorio: Jednu stvar građani moraju DA PRESKOČE

ŠTA NAM KORONA SPREMA U DECEMBRU? Tiodorović izneo prognozu, pa upozorio: Jednu stvar građani moraju DA PRESKOČE

POŠAST KOJA MOŽE DA UNIŠTI ČOVEČANSTVO! Poznati srpski doktor o zastrašujućim posledicama korone

POŠAST KOJA MOŽE DA UNIŠTI ČOVEČANSTVO! Poznati srpski doktor o zastrašujućim posledicama korone

Najveći broj obolelih i dalje dolazi iz Raške, ali se povećava i broj zaraženih iz Sjenice i Tutina, a razgovarano je i o bolničkim smeštajnim kapacitetima, koje će Grad Novi Pazar prilagoditi eventualno većem broju zaraženih.

Rečeno je da raste broj novozaraženih u okruženju, povećava se broj hospitalizovanih u Opštoj bolnici i privremenoj u Novopazarskoj banji, kao i prvih pregleda u kovid ambulantama.

Smeštajni bolnički kapaciteti biće prilagođeni potrebama i eventualnom većem broju zaraženih.

- Vidite da se povećava broj novootkrivenih i novoinficiranih, pre sedam dana imali smo jednocifren broj novozaraženih, a poslednjih nedelju dana taj broj je dvocifren, tako da poslednjih dana imamo prosečno u poslednjih nedelju dana imamo preko 20 novoinficiranih pacijenata. Imamo povećan broj i prvih pregleda u kovid ambulanti, preko 100, a to je ono što nas zabrinjava - rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić.

Od pre 10 dana, naveo je, dobili su i PCR brze testove gde prema indikacijama, testiraju pacijente.

Treći parameter koji pratimo je, kaže Spahić, i povećan broj hospitalizovanih pacijenata u Opštoj bolnici u Novom Pazaru.

- Sagledavajući tu situaciju da nam se ne bi ponovio letnji scenario, razmatrali smo mogućnost da imamo preko 400 ležajeva. U tom pogledu zahvaljujući izveštaju direktora Opšte bolnice dobili smo informaciju da ta zdravstvena institucija može da primi od 300 do 350 pacijenata. Iimamo jednu alternativnu a to je Specijalna bolnica Novopazarska Banja, gde može da bude smešteno negde oko 100 pacijenata - rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje.

Na sastanku je bilo reči i o alternativnim prostornim rešenjima za smeštaj obolelih od kovida, kao što je hotel Palma, a procenu o tom prostoru daće sutra epidemilozi iz Instituta za javno zdravlje Batut koji će doći u Novi Pazar.

Nije isključena mogućnost da Medicinska škola bude ponovo pretvorena u kovid bolnicu. Cilj je obezbediti 500 bolničkih mesta, dodaje Spahić.

koronavirus
Foto: Reuters

- Pored prostora zabrinjava nas i oprema, zanima nas da li ima dovoljno mesta sa kisonikom i da li taj proceš dobro funkcioniše i treće to je kadar koji nas jako zabrinjava. Svesni smo da nemamo dovoljno lekara, da su oni premoreni, a znamo i da ne možemo tražiti pomoć sa strane, jer je svima potrebna. Nažalost mi nismo u takvoj mogućnosti da sada vratimo ono dobro, koje su nama učinili drugi. Uzimajući sve to u obzir bazirali smo se na te preventivne mere. Sa inspekcijskim službama smo dogovorili da kontorlišu sve i apelujemo na građane da se pridržavaju svih protivepidemisjkih mere - rekao je Spahić.

S obzirom da je republički Krizni štab doneo rigoroznije mere kako bi se sprečilo širenje korona virusa i kontrole njihovog poštovanja će u narednom periodu biti pojačane.

Sa sastanka je poručeno da će samo pridržavanjem svih epidemioloških mera uspeti da se sačuva i odbrani Novi Pazar, sebe i svoje najmilije od korona virusa, ali ćemo odgovornim ponašanjem pomoći i zdravstvenom sistemu da dobro funkcioniše.

Da li znaš nekoga od svojih vršnjaka ko je napravio tajnu ili javnu grupu na nekoj od društvenih mreža sa ciljem ismejavanja nekog od vršnjaka?

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd