Skip to main content
 • Read more hapšenje Hronika

  Sud doneo odluku: Dvojica policajaca osuđena na dve godine zatvora zbog primanja mita

 • Read more Neobična životinsjska prijateljstva Ljubimci

  RAZNEŽIĆETE SE: Preslatka životinjska prijateljstva (VIDEO)

 • Read more Dragan Đilas, Dragan Šolak Info

  ĐILAS I ŠOLAK PROMOVIŠU "VOJSKU KOSOVA": Slušaju albanske zvaničnike kao bogove i PIŠU ONO ŠTO IM SE KAŽE

 • Read more JuTjub Vesti

  15 MILIONA DISLAJKOVA: Ovo je ubedljivo NAJNEPOPULARNIJI video na Jutjubu!

 • Read more radnici, građevina, Rusija Vesti

  Umanjene takse do 92 odsto: Dobra vest za građane i investitore u Srbiji

 • Read more Košarkaška reprezentacija Srbije Košarka

  SRBIJA JE ZEMLJA KOŠARKE: Potezi Micića i Kalinića zaludeli svet (VIDEO)

 • Read more Sergej Trifunović Info

  "Zа SerGejа i brаtа mu, nа proleće sаdim dvа jutrа duvаnа": Građani Srbije pokazali šta zaista misle o Trifunoviću

Grb Srbije

OCILA u Irskoj i Nemačkoj!? OTKRIVENA TAJNA! Evo da li Srbi zaista imaju veze sa tim

Foto: SD ilustracija/Twitter printscreen/oldeuropeanculture/Miro
Pronađeni znaci liče na grb Republike Srbije

Na društvenim mrežama nedavno su se pojavile fotografije sa slikama skulptura i nadgrobnih ploča na kojima se nalazi, kako tvrde njeni autori, grb Srbije i Srba. Ovde ne treba napominjati da spomenika sa grbom Republike Srbije u samoj našoj zemlji ima na svakom koraku, međutim, problem je taj što su fotografije uslikane u Irskoj i Nemačkoj. Da li je zaista moguće da su Srbi ostavili traga u ovim zemljama, na ovakav način? Ili se iza toga krije nešto što se vekovima skrivalo od srpskog naroda?

Misterija boce stare 1.650 godina: U njoj se krije velika tajna koja godinama muči čovečanstvo

Na prvoj fotografiji može se videti nadgrobna ploča na jednom lokalnom groblju u Republici Irskoj, južno od Dablina. Na njoj je, kako se tvrdi, grb sa ocilima sličan onom koji se danas nalazi na zastavi Republike Srbije.

Sličan simbol nalazi se i u samom centru Drezdena na jednom od kipova koji “čuvaju” ulaz u tamošnju katedralu.

Kako bi se na pravi način utvrdilo, makar u osnovnim crtama, da li ove oznake zaista potiču ili imaju veze sa Srbima, treba se podsetiti kako je nastao današnji grb Republike Srbije i od čega se on sastoji.

Krst je jedan od najstarijih univerzalnih simbola. Javlja se mnogo pre pojave hrišćanstva, kod starih Grka i Rimljana, kao i na starom istoku. Uvek je imao pozitivno, solarno i životvorno značenje, a njegov oblik oduvek je bio zahvalan za razne simboličke kombinacije, ukrašavanja i tome slično.

Simbol ognjišta i svetlosti

Ocilo (ognjilo, kresivo) je naprava od čvrstog metala, obično čelika, polukružnog ili sličnog oblika. Služilo je za paljenje vatre, pošto se udaranjem ocila o kremen stvarala početna varnica za stvaranje vatre. Simboličke predstave ocila javljaju se još u drevnoj Mesopotamiji, a potom i kod Jevreja, starih Grka i Rimljana.

Zastava Srbije
Foto: MN Press

Dvoglavi orao kao i štit na kome se nalazi krst sa ocilima potiču zapravo iz Vizantije. U 13. veku, u vreme vladavine dinastije Paleologa, vizantijski novac sve češće sadrži tetragram koji čini krst sa četiri grčka slova beta, a koja označavaju izreku “Car careva caruje carevima” (grč. βασιλεὺς βασιλέων, βασιλεύων βασιλευόντων).

Krst sa ocilima, uz dvoglavog belog orla, čini najznačajniju heraldičku (heraldika – nauka o grbovima) figuru koja je tradicionalni grb Srbije.

Grb sa krstom i ocilima prvi put se može primetiti kod Srba tek u 14. veku na grbu Mrnjavčevića, Dečanskom polijeleju (1397) i na jednoj seriji novca despota Stefana iz 15. veka.

Posle Drugog srpskog ustanka, Srbija je u okviru borbe za autonomiju vodila i borbu za dobijanje zvaničnih državnih simbola – grba i zastave. Krst sa ocilima kao tada već opšte prihvaćeni grb Srbije, nalazi se na pečatima kneza Miloša, kao knežev lični i državni grb. Sam knez Miloš mnogo je polagao na to da njegova Srbija dobije državno­pravno obeležje i priznate državne znake. Grb kneževine Srbije ozakonjen je prvi put utekstu Sretenjskog ustava, 1835. godine.

Čekaju da se PROBUDE iz meditacije duge 1000 godina: Ovo je jezivi obred budističkih monaha (FOTO/VIDEO)

Ako se uzme sve navedeno u obzir, pomenuti simboli iz Irske i Nemačke ne mogu imati veze sa Srbima. Kao što je već navedeno, krst sa ocilima koristio se širom Evrope, a ako se uzme u obzir vreme kada je ovaj simbol prvi put počeo da se koristi u srpskom narodu, kao i teritorije na kojima se prostirala srpska država u 14. i 15. veku, nemoguće je izjednačiti ove simbole.

OVDE možete pogledati samo neke primere grbova i zastava na kojima se nalazi krst sa ocilima.

Slične tekstove o zanimljivoj istoriji možete pratiti OVDE.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
-8 Beograd