fbpx
Skip to main content
Grčka

LEVA RUKA - DESNI DŽEP I NIKO VIDEO, NIKO ČUO: Lopovi pljačkaju naše turiste u Grčkoj - kako da se zaštite od ovakvih okolnosti

Foto: Profimedia/ilustracija
Slična iskustva delili su na društvenim mrežama i portalima i drugi građani, a lopovi su, pored apartmana, obijali i automobile.

Veliki broj građana Srbije, koji prošle godine zbog pandemije koronavirusa nije otputovao na more, jedva je dočekao otvaranje sezone i granica, i pohrlio u Grčku na letovanje. Međutim, umesto uživanja u morskim plodovima, rajskim plažama i domaćem vinu, neki od njih našli su se u problemu jer su im lopovi u toj zemlji ukrali novac, dokumenta ili obili auto.

DA LI VI U VAŠEM MALINJAKU IMATE OVAKVO OBEZBEĐENJE? Malinare i njihovo crveno zlato kod Kopaonika od lopova čuva medved

DA LI VI U VAŠEM MALINJAKU IMATE OVAKVO OBEZBEĐENJE? Malinare i njihovo crveno zlato kod Kopaonika od lopova čuva medved

FAJZER ILI MODERNA ZA TREĆU DOZU? Građani u zbunu - koju vakcinu uzeti i zašto ovog puta mora biti RNK cepivo

FAJZER ILI MODERNA ZA TREĆU DOZU? Građani u zbunu - koju vakcinu uzeti i zašto ovog puta mora biti RNK cepivo

UBIJEN SRNADAĆ U KRUŠEVCU: Nakon što je povredio meštane, odstreljen u sanitarnom lovu

UBIJEN SRNADAĆ U KRUŠEVCU: Nakon što je povredio meštane, odstreljen u sanitarnom lovu

- U Leptokariji je sinoć pokradena petočlana porodica koja je tek stigla - roditelji i troje male dece od sedam, šest i jedne godine. Opljačkan je apartman na drugom spratu, zaključan. Balkonska vrata i svi prozori su bili zatvoreni. Lopovi su organizovani, ili sa ključem ili znaju da su balkonska vrata tako nameštena da može samo malo jače da se gurne da se otvore i zatvore - podelila je pre dve nedelje na portalu Grčka info jedna sugrađanka.

Slična iskustva delili su na društvenim mrežama i portalima i drugi građani, a lopovi su, pored apartmana, obijali i automobile.

- Danas nas je porodica koja je juče ušla u Grčku obavestila da su pokradeni na "Eko" pumpi, koja se nalazi nekoliko kilometara od granice. Na pumpi su se zaustavili kako bi devojčicu od tri godine odveli u toalet. U međuvremenu, neko je obio njihov automobil i uzeo veću sumu novca iz ženske torbe koja je ostala unutra, dok je, srećom, muškarac svoju torbicu s novčanikom i dokumentima poneo sa sobom.

Kamera koja se nalazi na pumpi snimila je i osobu koja ih je pokrala i automobil kojim je došao - ispričala je jedna sugrađanka. Čovek koji je opljačkao porodicu, prema njenim navodima, došao je na parking pumpe nekoliko minuta pre porodice, sačekao je da svi uđu na pumpu i kada je video da su na kasi, vratio se i obio auto. Sve se desilo za tačno četiri minuta, što su posle oštećeni videli i na kameri. Auto kojim je lopov došao imao je bečke tablice. Slična stvar desila se ove godine i porodici koja je bila u obilasku srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku, u Solunu, kao i porodici na Halkidikiju.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

- Danas smo bili na plaži Ksenija u kafiću "Kursaros". Neko nam je obio auto i uzeo ličnu kartu i vozačku dozvolu. Možda je bacio negde u blizini. Ukoliko neko nešto nađe, pišite - apelovali su naši turisti.

Ambasadi Srbije u Atini i Generalnom konzulatu Srbije u Solunu obratio se izvestan broj naših državljana sa molbom za pružanje pomoći, u slučajevima pljački, odnosno gubitka ličnih dokumenata, kažu u Ministarstvu spoljnih poslova (MSP). Bez validnih dokumenata nije moguće, kako kažu, nastaviti putovanje, niti se vratiti u Srbiju, pa je, ukoliko oni nestanu, potrebno da o krađi obavestite policiju i zatražite izdavanje potvrde da ste prijavili gubitak, odnosno krađu. - Po dobijanju potvrde, bilo bi dobro da kod sebe imate barem ličnu kartu ili vozačku dozvolu, ukoliko vam je ukraden ili izgubljen pasoš. Ovo je bitno kod identifikacije u našem najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu radi izdavanja putnog lista s kojim se možete vratiti u Srbiju - kažu u MSP i ističu da se sa putnim listom ne možete putovati u druge zemlje.

Šta ako vam ukradu platnu karticu?

Ukoliko su vam ukradene platne kartice, u MSP savetuju da to što pre prijavite banci i stornirate kartice. - Učinite to odmah pošto primetite njihov nestanak, zakašnjenje vas može skupo koštati - navode i dodaju da građanima koji nemaju sredstva da se vrate u zemlju porodica ili prijatelji mogu uplatiti novac na račun našeg diplomatsko-konzularnog predstavništva, koje će im onda novac isplatiti na ruke. - Uputite rođake ili prijatelje da se obrate MSP u Beogradu, gde će im dati preciznu informaciju kako da vam dostave novac - objašnjavaju u MSP.

Kako se zaštiti na putovanju?

- Gde god da se nalazite, nikada ne ostavljajte na vidnom mestu: torbu, novčanik, novac, kreditne kartice, naočare za sunce, ključeve od automobila

- Nikada ne ostavljajte svoj prtljag bez nadzora

- Ako putujete javnim prevozom i autobusima, ne nosite sa sobom velike iznose novca

- Transakcije na bankomatima obavljajte veoma pažljivo i diskretno

- Ako koristite svoje vozilo, ne ostavljajte vredne predmete u njemu

- Nikada ne ostavljajte ključeve automobila u vozilu, čak iako ćete se nakratko udaljiti od vozila

- Uvek se trudite da parkirate na mestima koja su osvetljena tokom noći, ne zaboravite da aktivirate alarmni sistem ako ga imate

Grčka
Foto: Profimedia
 

Kako se zaštiti u smeštaju?

- Zaključavajte vrata od hotelske sobe ili iznajmljenog apartmana čak i ako planirate da izađete nakratko

- Novac i vredne stvari koje ne nosite sa sobom tokom izlaska ostavite na bezbednom mestu u sobi ili apartmanu (sef)

Kako se zaštiti na plaži?

- Nikada ne ostavljajte svoje lične stvari bez nadzora (novčanik, naočare za sunce, mobilni telefon, foto-aparat, ključeve)

Kako se zaštiti tokom izlaska?

- Tokom izlaska u barove, kafiće ili restorane nikada ne ostavljajte novčanik, naočare za sunce, mobilni telefon ili ključeve od automobila izložene na stolu

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd