fbpx
Skip to main content
grom

GREŠKE KOJE MOGU BITI KOBNE TOKOM OLUJE: Evo kako se zaštititi od udara groma, treba da uradimo dve stvari

Foto: Profimedia
Dr Voinović je objasnio kako se računa daljina groma

Viši naučni saradnik Instituta za fiziku dr Marko Vojinović dao je savete kako se zaštititi od udara groma. On kaže da kad počne grmljavina prvo treba da uradimo dve stvari.

JAKO NEVREME POTOPILO VRŠAC: Bujica nosi sve pred sobom, automobili plutaju ulicama (VIDEO/FOTO)

JAKO NEVREME POTOPILO VRŠAC: Bujica nosi sve pred sobom, automobili plutaju ulicama (VIDEO/FOTO)

VEČERAS NE IDITE NAPOLJE AKO NE MORATE: RHMZ izdao novo upozorenje, stiže oluja praćena grmljavinom (FOTO)

VEČERAS NE IDITE NAPOLJE AKO NE MORATE: RHMZ izdao novo upozorenje, stiže oluja praćena grmljavinom (FOTO)

ULICE GRADA POD VODOM - POTOP I U PRIBOJU! Ogromna količina padavina se sručila u kratkom vremenskom roku (FOTO)

ULICE GRADA POD VODOM - POTOP I U PRIBOJU! Ogromna količina padavina se sručila u kratkom vremenskom roku (FOTO)

Dr Voinović je objasnio kako se računa daljina groma ali i koje greške mogu biti kobne tokom oluje. Upozorio je da se mnogi vode ne činjenicama već "urbanim legendama", što može biti opasno.

Brojimo sekunde od bleska

Na pitanje šta prvo da uradimo kad počne da grmi, dr Vojinović kaže da moramo da uradimo dve osnovne stvari - da procenimo koliko daleko udaraju munje i da se prema tome sklonimo.

- Dve stvari su osnovne, prva je da procenimo koliko je grmljavina daleko. Ako je dovoljno blizu, treba se skloniti u zatvoren prostor, u auto, zgradu, kuću... Procenićete na osnovu razlike između vremena pojavljivanja bleska i zvuka grmljavine. Brojimo sekunde od bleska, i ako prođe više od tri-četiri sekunde, onda je grmljavina daleko. Ako je proteklo manje, onda je blizu - kaže on.

On je dodao da u slučaju da nismo sigurni koliko je daleko udarila munja ili je ne vidimo, svakako uđemo u zatvoren prostor.

- Može i to da se desi i onda teško može da se proceni rastojanje, moramo da je vidimo. Ako se plašimo, najbolje je ući u zatvoren prostor - rekao je dr Vojinović.

Grmljavina
Foto: Profimedia/ilustracija
Svi metalni predmeti privlače grom

Na pitanje da li je istinita priča da čučanje smanjuje šanse za udar groma i da li se moramo otarasiti nekih predmeta, Vojinović kaže da je čučanje "urbana legenda".

- Čučanje je jedna urbana legenda, ne pravi neku razliku da li ste čučnuli ili i dalje stojite, ležite... Svi metalni predmeti potencijalno privlače grom, da kažemo, električno pražnjenje iz atmosfere i bilo kakav metalni predmet indukuje naelektrisanje suprotnog pola i time ga privlači. Tako da je pametno otarasiti se metalnih predmeta koje imamo kod sebe, a u to spada i mobilni telefon - kazao je on.

On je i objasnio da boja munje zavisi od toga do koje temperature se usijao vazduh. Najtoplije su svetloplave, karakteristične nijanse, ali svaki grom je podjednako smrtonosan ako je dovoljno blizu, prenose mediji.

- Do tragičnih ishoda retko dovodi direktan pogodak u osobu, grom udari blizu. I kada udari u zemlju, u bilo koji predmet, okolina mesta udara se naelektriše. Ljudi beže, potrče a elektricitet želi da ide najkraćim putem, kroz najbolji provodnik. I onda kroz naelektrisano tlo, kroz noge, doživimo strujni udar. Ako stojimo na jednom mestu, to se neće dogoditi - zaključuje.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd