fbpx
Skip to main content
Dragoljub Draža Mihailović

HAOS U DRŽAVNOM PREDUZEĆU: Zbog duha Draže Mihailovića pozvali sveštenika u pomoć, pa onda pronašli staru ikonu

Foto: Profimedia
Svi zaposleni su se odazvali

Ivan Đoković, v.d, direktora Plovputa ili Direkcije za vodne puteve, pozovao je sveštenika da osvešta zgradu direkcije, kako bi pomirio duhove prošlosti, jer se u njoj nakon Drugog svetskog rata nalazilo Savezno državno tužilaštvo, gde su podizane optužnice protiv mnogih neprijatelja tadašnjeg režima, pa tako i protiv čuvenog Dragoslava Draže Mihailovića!

VOZAČI, OPREZ! AMSS UPOZORAVA: Jaki udari vetra otežavaju vožnju, pazite i na ove dve stvari

VOZAČI, OPREZ! AMSS UPOZORAVA: Jaki udari vetra otežavaju vožnju, pazite i na ove dve stvari

SLAVIMO PRAZNIK ČUDA! Danas je Začeće Svetog Jovana Krstitelja: Roditelji treba da urade važnu stvar

SLAVIMO PRAZNIK ČUDA! Danas je Začeće Svetog Jovana Krstitelja: Roditelji treba da urade važnu stvar

KONJSKE TRKE U LOZOVIKU: Nadmetalo se 56 konja, šampion dana je Gracieuse Bricoise

KONJSKE TRKE U LOZOVIKU: Nadmetalo se 56 konja, šampion dana je Gracieuse Bricoise

On kaže da je u toj zgradi, prema nekim navodima, jedno vreme đeneral bio i u pritvoru:

- Zgradu u kojoj svi radimo i svakodnevno provodimo radno vreme prate različite kontroverze i duhovne turbulencije. Ona je 1962. odlukom Saveznog izvršnog veća Jugoslavije dodeljena našem pravnom prethodniku, Saveznoj instituciji za održavanje vodnih puteva, a do tada se u njoj nalazilo Savezno državno tužilaštvo. U tim turbulentnim i teškim vremenima od završetka Drugog svetskog rata pa do 1962. u njoj su po prirodi stvari pisane i podizane optužnice protiv mnogih ljudi. Ne želeći da ikome sudim, sigurno da je u tim teškim vremenima posleratne obnove i formiranja političke nacije bilo i pravedno i nepravedno optuženih. Sigurno da su često i tužioci na svojstven način bili žrtve kompromisa izmedu političkih pritisaka i spostvenih moralnih skrupula. Otuda i nekada tužioce i optužene vidim kao civilne i duhovne gubitnike - navodi Đoković u dopisu zaposlenima i dodaje da je mišljenja da je potrebno pokazati neku vrstu duhovnog pomena za sve koji su tu obitavali:

- U tom smislu sam i pozvao pravoslavnog sveštenika Jovana Petrovića iz Voždovačke crkve da u četvrtak osvešta prostorije zgrade.

Đoković kaže da je u kancelariji koju on koristi nekada sedeo Miloš Minić, glavni tužilac u procesu 1946. protiv Mihailovića:

- Postoji urbana legenda da je Mihailović bio zatočen u prostorijama u podrumu, dok je dizana optužnica. Ja i njega, ali i tužioce u tim smutnim vremenema, posmatram kao žrtve, pa sam razgovarao sa sveštenikom da osveštamo zgradu. Želeo sam da na neki način, u nekoj duhovnoj vertikali, iskažemo pomen svima. Ostavio sam na ličnu slobodu zaposolenima da ovo podrže ili ne, jer smo svi različitih verovanja, pogleda i veropispovesti. Međutim, svi su se odazvali, tako da ćemo ovo obeležiti interno, unutar kuće. Cilj inicijative je neko sveopšte pomirenje i smiraj raznih duhova u zgradi - objasnio je Đoković.

Pronašli ikonu Svetog Nikole

Đoković će u četvrtak priložiti direkciji simboličnu ikonu Svetog Nikole koji je tradicionalni zaštitnik mornara i moreplovaca.

- Pronašli smo u zgradi ikonu, koja je stara tri, četiri decenije. Na pozadini slike smo našli ime autora i podatak da je osveštena u Sabornoj crkvi. Sveti Nikola je, inače, zaštitnik mornara i moreplovaca, a mi imamo 30 mornara u našoj instituciji.

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
30 Beograd