fbpx
Skip to main content
kovid bolnica

I PORED PANDEMIJE I PRITISKA ZADATAK USPEŠNO OBAVLJEN: Prošlu godinu u Srbiji obeležila velika ulaganja u zdravstvo

Foto: Profimedia
Kovid bolnica u Kruševcu izgrađena je za 131 dan.

Proteklu godinu obeležila su velika ulaganja u zdravstvo. Samo u dve kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu uloženo je oko 100 miliona evra.

Otvorene su dve moderne laboratorije u Beogradu i Nišu, rekonstruisane bolnice i nabavljana oprema.

Kovid bolnica u Kruševcu izgrađena je za 131 dan. Kapacitet poluintenzivne i intenzivne nege je 500 pacijenata. U opremu je uloženo devet i po miliona evra.

"U PRVOJ POLOVINI GODINE NIŠTA SE NEĆE MENJATI" Dr Marijan Ivanuša otkrio kada možemo da očekujemo kraj pandemije

"U PRVOJ POLOVINI GODINE NIŠTA SE NEĆE MENJATI" Dr Marijan Ivanuša otkrio kada možemo da očekujemo kraj pandemije

MAJKA PACIJENTKINJE NASRNULA NA MEDICINSKU SESTRU? Haos u vranjskoj bolnici

MAJKA PACIJENTKINJE NASRNULA NA MEDICINSKU SESTRU? Haos u vranjskoj bolnici

SRBI SU NEKADA SLAVILI BOŽIĆ 25. DECEMBRA: Zašto se o ovome malo zna?

SRBI SU NEKADA SLAVILI BOŽIĆ 25. DECEMBRA: Zašto se o ovome malo zna?

- Pored svakog pacijenta nalazi se respirator sa mogućnošću i za invazivnu i za neinvazivnu opsigenu potporu, odnosno terapiju, pored svakog pacijenta se nalazi najsavremeniji monitoring, najsavremenije infuzione pumpe, pumpe za prehranu pacijenata - naveo je koordinator kovid bolnice u Kruševcu, dr Vladan Cvetanović.

U Zdravstvenom centru Užice, kome gravitira 300.000 stanovnika Zlatiborskog okruga, nabavljena je oprema vredna tri miliona evra za deset domova zdravlja i tri bolnice.

- To su dva nova digitalna rendgen aparata u Domu zdravlja i bolnici, novi skener, nova angio-sala, zatim za Dom zdravlja Sjenica, mobilni i još jedan rendgen aparat stacionarni od oko 100.000 evra - rekao je dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice.

Država je u izgradnju "Vatrenog oka" u Nišu uložila tri i po miliona evra, a kompletnu opremu vrednu oko 500.000 evra donirala je kineska kompanija "Si Đin".

- Suština ove laboratorije jeste da je oko 450 kvadratnih metara laboratorije potpuno pod kontrolisanim pritiskom, takozvanim negativnim pritiskom. To znači da bilo koji infektivni agens koji uđe u laboratoriju jednostavno je sprečen da izađe i to je vrlo visok nivo zaštite, pre svega za okruženje i za stanovništvo - istakla je direktorka laboratorije "Vatreno oko" u Beogradu, Jelena Begović.

Pre četiri meseca počela je rekonstrukcija 13.500 kvadrata bolnice u Vranju.

- Sa novom savremenom bolnicom, odnosno bolnicom pod jednim krovom biće stvoreni uslovi za otvaranje novih radnih mesta, ali i za stručno usavršavanje jer će nivo pružanja zdravstvenih usluga našim korisnicima biti podignut na jedan bolji i viši nivo - kazala je dr Ljiljana Antić, direktorka Zdravstvenog centra Vranje.

Plan je da se nadogradi i ortopedsko, urološko, očno i interno odeljenje i nabavi nova oprema – za ceo posao odvojeno je milijardu i četiristo miliona dinara. 

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Slaba kiša
26 Beograd