Skip to main content
izvršitelji

IMATE DUG I ZASTAREO JE? E to više ne važi - STIŽU IZVRŠITELJI!

Izvršitelji moraju po zakonu da postupaju po predlozima poverilaca i u slučaju kada su potraživanja zastarela

Veoma čest problem, na koji ukazuju brojni građani i advokati, jeste slučaj da izvršitelji donose rešenja o plenidbi dela plate na osnovu zastarelih potraživanja, na primer, „Infostana“ i „Parking servisa“, koja inače zastarevaju za godinu dana.

Zamenica predsednika Komore izvršitelja Svetlana Manić za Blic ističe da izvršitelji prilikom donošenja rešenja o izvršenju za neplaćene komunalne usluge nisu zakonom ovlašćeni da cene da li je potraživanje zastarelo, već o tome može samo da odluči sud po prigovoru dužnika:

ISPOVEST BEOGRADSKOG ŽIGOLA: Masiram klijentkinje do 70 godina, obavezna seksualna završnica!

- Mi smo u obavezi da donesemo rešenje gde su za to ispunjeni uslovi. Zastarelo potraživanje nije razlog da izvršitelj ne donese rešenje o izvršenju. Takvih rešenja je veoma malo u ukupnom broju.

selidba
Foto: Profimedia/ilustracija

Ona napominje da su troškovi javnih izvršitelja regulisani pravilnikom.

- Građani imaju pravo da se, u slučaju kada smatraju da su troškovi previsoko određeni ili da je izvršitelj učinio neku drugu nezakonitost, obrate Komori izvršitelja ili Ministarstvu pravde. Mi moramo da poštujemo zakonske odredbe - napominje Manićeva.

ZAGLEDAJTE SE U OČI SVETE PETKE: A onda će ona vama pogledati u dušu i SVE otkriti (FOTO)

Inače, građani imaju pravo da u kratkom zakonskom roku od pet radnih dana od dobijanja odluke izvršitelja podnesu prigovor na zastarelost. Posle isteka tog roka rešenje se stavlja na oglasnu tablu suda. Posle osam dana smatra se da su građani obavešteni i izvršitelj pokreće prinudno izvršenje. U slučaju da ne iskoriste ovaj rok jer se dešava da su na putu, u bolnici, imaju pravo da pokrenu postupak pred sudom.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 2 Pogledaj sve komentare
Gradjanin's picture

Gradjanin

Izvrsitelji ne rade u skladu sa zakonom. Ko om je dao takva prava. Otimaku protivzakonito, a gradjanin treba sudom da se brane. I u krajnjem se povecava opterecenje sudova. Suprotno intenciji zasto su izvsitelji trebali da sluze.

3 | 0
Aleksandar's picture

Aleksandar

Samo neka dođu. Od tog momenta ko živ ko mrtav. Sekira mi je uvek na dohvat ruke.

8 | 0

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd