fbpx
Skip to main content
korona virus

SIMPTOMI SU TU, ALI JE TEST NEGATIVAN? Stručnjaci objasnili zašto je 20 odsto Srba imalo virus, a da NISU NI ZNALI

Foto: SD/ilustracija
- Kašljem, probada me u plućima, grebe me grlo, imam temperaturu, testirao sam se na koronu i negativan sam. Kako je to moguće?

Ovakvu priču sve češće možete da čujete. Da li je stvar u tome da su testovi nepouzdani ili jednostavno nije svaka prehlada znak da imate Covid-19?

SVAKA DRUGA ŽENA OBOLI OD OVE BOLESTI! Ovako ćete se rešiti simptoma

SVAKA DRUGA ŽENA OBOLI OD OVE BOLESTI! Ovako ćete se rešiti simptoma

SRBIJO, DUPLI OPREZ! Ovo su četiri ključna razloga zašto je NESREĆA da se baš sada zarazite koronom

SRBIJO, DUPLI OPREZ! Ovo su četiri ključna razloga zašto je NESREĆA da se baš sada zarazite koronom

"TVITER ORDINACIJA" Srpska doktorka Plavšić SPASILA ŽIVOT čoveku preko društvene mreže (FOTO)

"TVITER ORDINACIJA" Srpska doktorka Plavšić SPASILA ŽIVOT čoveku preko društvene mreže (FOTO)

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da je oko 20 odsto građana Srbije bilo zaraženo koronom a da za to nema potvrdu na nekom od testova. Mnogi su imali blage simptome, neki uopšte nisu imali simptome, a dobar deo ih je virus preležao na nogama.

- Ako se u jednom danu potvrdi 6.000 slučajeva, to znači ih je tog dana zaraženo deset puta više, a da to i ne znaju ili nemaju potvrdu da su zaraženi - objasnio je doktor Kon.

O asimptomatskim slučajevima govorio je i infektolog prof. dr Dragan Delić.

- Postojanje asimptomatskih slučajeva je generalno dobro, jer onaj ko prođe asimptomatsku formu, njemu ostane imunitet, a sazna da je bio bolestan tek kada se testira i okriju mu zaštitu na tzv. IgG tela protiv određenog virusa. Na taj način se povećava i kolektivni imunitet - objašnjava Delić.

On kaže da se virus luči dva do tri dana pre nego što počnu simptomi, dok je dan pred sam početak simptoma najveća koncentracija virusa.

- Zatim narednih sedam do deset dana ta koncentracija virusa u sekretu pada, što znači da jedna osoba vuče taj virus do 12 ili 13 dana, što je dug period i vrlo nepovoljna činjenica sa tačke gledišta širenja virusa - zaključuje Delić.

PCR-om se, kako je objasnila Emina Milošević, docentkinja imunologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, detektuje genetski materijal virusa, dok antigenski testovi detektuju proteine virusa. PCR ima mogućnost da prepozna manju količinu virusa u uzorku nego što to može da učini antigenski test.

Osetljivost svih antigenskih testova se poredi sa PCR-om i preporuka je da se koriste samo oni čija je osetljivost preko 80 odsto.

S druge strane, naš poznati virusolog Ana Gligić kaže da virus korona mutira i da se samim tim menjaju i simptomi kod osoba koje su njime zaraženi.

- Problem su mutacije prisutne kod svih virusa, ali se pokazalo da koronavirusi imaju specifičnu, brzu mutaciju, jer već imamo mutante na soju koji se pojavio i sad imamo u još intenzivnijoj formi virus - kaže doktorka Ana Gligić.

Antigenski test nije konačna potvrda

Upotreba antigenskih testova ne preporučuje se u okolnostima kad je udeo pozitivnih osoba mali, kao što je, na primer, prelazak granice ili prijem na bolničko lečenje non-kovid pacijenata,

- Negativan antigenski test nikako se ne može smatrati konačnom potvrdom da infekcija nije prisutna, jer je moguće da antigenski test bude negativan, a PCR pozitivan, i to znači da je virus prisutan - ističe doktorka Milošević.

Stopa reprodukcije virusa - šest osoba

Ono što kod virusa korona zabrinjava, kako navodi doktor Delić, to je tzv. stopa reprodukcije, koja kod ovog virusa iznosi jedan prema šest.

- To znači da jedna zaražena osoba može da prenese virus i na šest osoba. Na početku je bilo priče da je reč o dve, eventualno tri, a sada podaci kažu da je u pitanju i do šest osoba - objašnjava infektolog Delić.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Light snow
3 Beograd