fbpx
Skip to main content
bol u leđima

Imate velike probleme sa oštećenjem hrskavice?! Stručnjak predstavio pet glavnih načina za IZLEČENJE!

Foto: Profimedia
Hrskavice zglobova, prema studijama populacije u SAD-u, češće propadaju kod žena nego kod muškaraca.

Kada zglobovi propadnu postoje različiti načini lečenja, lekovima koji se piju, injekcijama hijalurona, PRP, cellular matrix i terapijom matičnim ćelijama.

Ass. mr sci. med. dr Marko Majstorović objašnjava da hrskavice predstavljaju vrstu amortizera u samom zglobu, pa kada dođe do oštećenja bolovi se javljaju kada je veliko opterećenje na zglobove, npr prilikom penjanja uz stepenice, silaska, čučnja, čak i kod samog hodanje.

STRUČNJACI OTKRILI NOVE ČINJENICE: Cigareta je štetna i nakon što se ugasi, naročito u ovim situacijama!

STRUČNJACI OTKRILI NOVE ČINJENICE: Cigareta je štetna i nakon što se ugasi, naročito u ovim situacijama!

NA DOHVAT RUKE: Najbolji domaći LEK protiv prehlade i gripa!

NA DOHVAT RUKE: Najbolji domaći LEK protiv prehlade i gripa!

Otkrivamo: Kada ste pod STRESOM probajte OVIH 7 načina OPUŠTANJA

Otkrivamo: Kada ste pod STRESOM probajte OVIH 7 načina OPUŠTANJA

Za lečenje hrskavice zglobova, bez obzira na uzrok oštećenja, preporučuju se različiti preparati koji se PIJU, injekcije hijalurona, PRP (poznatiji kao plazma), cellular matrix (kombinacija PRP-a i hijalurona), zatim ugrađivanje veštačkog zgloba i vrlo malo poznata terapija matičnim ćelijama”

HRSKAVICA MORSKOG PSA U PREPARATU

Što se tiče terapije različitim preparatima koji se uzimaju na usta, dr Majstorović navodi da naučna istraživanja kažu da taj vid nema preterano smisla.

-Bilo da se u samom preparatu nalazi  hrskavica morskog psa ili bilo koja druga struktura, sve one moraju da prođu kroz proces varenja u želudcu i crevima, da budu rastavljene na najsitnije delove, najčešće amino kiseline, potom resorbovane kroz sluznicu, putem krvi transportovane prvo u jetru gde se sve što dodje iz creva i želudca dodatno obrađuje i tek onda mogu da se nađu u krvotoku. Tada te materije moraju nekako da nađu svoj put do zgloba i nakon toga navodno obnove hrskavicu - kaže on.

HIJALURON ZA PODMAZIVANJE ZGLOBOVA

Dr Majstorović ističe da injekcija hijaluronom dovodi do popunjavanja pukotina u hrskavici i praktično do "podmazivanja" samog aparata zgloba.

-Tegobe nestaju na neko vreme, međutim hijaluron se jednim delom ispira zglobnog tečnošću a drugim razgrađuje tako da je njegov efekat relativno kratak - kaže on. 

Krvna plazma
Krvna plazma
Foto: Profimedia/ilustracija

KRVNA PLAZMA SMANJUJE ZAPALJENJE

PRP je u prevodu znači plazma obogaćena trombocitima.

-PRP dovodi do poboljšanja tegoba, ali ne utiču na primaran problem, oštećenje hrskavice se i dalje dešava i pacijenti se vraćaju na staro vrlo brzo. Trombociti se brzo razgrađuju i ispiraju jer im je struktura više tečna nego čvrsta, pa je i efekat relativno kratak- kaže on.

VEŠTAČKI ZGLOB IMA ROK TRAJANJA

Prema rečima našeg sagovornika metoda lečenja koja rešava problem definitivno jeste zamena zgloba veštačkim i to jeste jedino pravo rešenje kod oštećenja hrskavice velikog stepena gde hrskavica praktično i ne postoji.

-Pacijenti nemaju tegobe i vraćaju se "uobičajenim" dnevnim aktivnostima. Tokom operacije zamene kuka jedan deo tela zamenjuje se veštačkim, samim tim manje sposobnim u odnosu na prirodni zglob sa manjom amplitudom pokreta, i na žalost sa ograničenim vekom trajanja- priča dr Majstorović.

koleno
koleno
Foto: Profimedia

MATIČNE ĆELIJE PODMLAĐUJU  ZGLOB

Pored matičnih ćelija iz pupčane vrpce, one se mogu dobiti i od odraslih osoba, a koriste se u terapiji za regeneraciju hrskavice zglobova kod nekih oštećenja nakon povreda ili potrošenosti same hrskavice, objašnjava dr Majstrović.

Prema njegovim rečima, matične ćelije se nalaze u svim tkivima ljudskog organizma i organizam ih koristi za regeneraciju u slučaju povrede ili oštećenja.

-Po ubrizgavanju u zglob, matične ćelije bivaju privučene samim zapaljenjem jer one po prirodi idu tamo gde je došlo do oštećnja tkiva. One dovode do privlačenja matičnih ćelija iz okolnog tkiva i vremenom se pod uticajem okolne hrskavice menjaju u novu hrskavicu kojom se popunjavaju nastale pukotine- priča dalje naš sagovornik.

Kako kaže, čitav proces traje oko tri meseca nakon čega pacijent ima znatno bolje tegobe, odnosno sat je vraćen za taj zglob i on je praktično mlađi.

-Trajanje je individualno, ali je skoro uvek potrebna samo jedna terapija da bi se dobio zadovoljavajući efekat- zaključuje Majstorović. 

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
12 Beograd