Skip to main content
opančar

FASCINANTNA KREACIJA - DŽINOVSKI OPANAK IZ KLOKE: Ukoliko nosite obuću broj 60, ostaviće na vas poseban utisak

Foto: RINA
Neverovatan srpski rekvizit za Ginisa

Srpski opanak obišao je sve kontinente, prešao put preko Prokletija i Albanije, preživevši sve bure i oluje na brdovitom Balkanu. Srpski seljak ga je nosio na njivu, ali i na bogosluženje. Danas ga je iz svakodnevne upotrebe potisnula obuća mahom proizvedena u Kini, a opanak je postao simbol koji predstavlja naše pretke ali i ponos u kom se rado zaigra kolce uz srpsku dvojku. Retko se sreće, ali još ređi su oni koji ih prave.

URNEBESNO! Usijale se društvene mreže - čovek tražio savet za krečenje, ali ovo niko nije očekivao (FOTO)

URNEBESNO! Usijale se društvene mreže - čovek tražio savet za krečenje, ali ovo niko nije očekivao (FOTO)

NEOBIČNA HUMANITARNA AKCIJA! Oni pešače od Pančeva do Ostroga - imaju samo jedan cilj

NEOBIČNA HUMANITARNA AKCIJA! Oni pešače od Pančeva do Ostroga - imaju samo jedan cilj

NINE SE OTAC ODREKAO JER JE BOLESNA: Ali se pojavio Marko koji joj je više od oca - priča njene mame KIDA DUŠU

NINE SE OTAC ODREKAO JER JE BOLESNA: Ali se pojavio Marko koji joj je više od oca - priča njene mame KIDA DUŠU

Miroslav Pavlović iz sela Kloka kod Topole, sa svojih petnaest godina savladao je ovaj zanat i jedan je od retkih opančara u Srbiji. Za nekoliko decenija svog rada uspeo je da napravi preko 10.000 pari ove tradicionalne obuće.

- Nije lako napraviti jedan par opanaka, jer se sve ručno radi. U zavisnosti od modela i kalupa, broja obuće potrebno je i po nekoliko sati sedenja i štrikanja. Mahom se prave od prave jagnjeće kože, i uglavnom se dele sa ili bez pertli. Pertlašice kojih je vlaški kraj prepun, ili opanci sa vrhom koji su zastupljeni najviše u srcu Srbije, tačnije u Šumadiji. Ne krijem, najteže je napraviti pravi srpski opanak, koji treba isplesti, da ga nos najviše krasi i stiče, on je simbol naroda koji je pregazio čitavu Albaniju i stigao do Krfa - kazao je Miroslav.

opanak
opanak
Foto: RINA

Ali, ono čime se ovaj Šumadinac diči jeste opanak koji nije za svačiju nogu, već samo za odabrane, jer zbog svoje veličine malo kome bi taj kalup odgovarao.

- Napravio sam toliki opanak koji odgovara samo onom ko može da obuje patiku broj šezdeset. Za to mi je bilo potrebno preko pola kvadrata kože, oko 100 eksera i preko pet sati rada. Onaj koji se javi da ga može obuti, da mu bude taman - poklonićemo ga, ali za sada ga koristimo samo kao izložbeni primerak - dodao je ovaj opančar.

Ne može da izostavi da posla nema kao ranije, ali ipak se radi i nema nameru da odustane od svog zanata. Međutim, malo je onih koji žele da se bave ovim poslom smatrajući da su opanci izašli iz mode.

opančar i opanak
opančar i opanak
Foto: RINA

- Najviše pazare kulturno-umetnička društva, i hvala bogu da je korona iza nas sada, pa se masovno ljudi okupljaju, igraju kolo i kupuju opanke kao sastavni deo narodne nošnje. Nekada smo svu sirovinu nabavljali u Rumi, međutim od kada su se vremena promenila, ja sam materijal počeo kupovati u Italiji - dodoje Miroslav.

Njegovi opanci obišli su čitavu Srbiju, Evropu, ali i svet. Zahvljajući prepoznatljivom radu i nadasve kvalitetu, autentična srpska obuća stiže zapakovana na kućnu adresu.

- Nema tačke na ovoj zemljaskoj kugli gde ne možete začuti zvuk našeg opanka kao simbola, od Amerike do Australije, pa čak sam slao i u Afriku u njihova plemena, ali su to bile male porudžbine - kaže Miroslav i ponosno ističe da je zanat naučio od svog dede i sa svojih deset prstiju uspeo je održi porodicu.

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
29 Beograd