fbpx
Skip to main content
bolnicaaa

INSTITUT BANJICA IZAŠAO IZ KOVID-SISTEMA! Šta treba da znaju pacijenti na listama za čekanje? (FOTO)

Foto: Profimedia
Institut Banjica od ponedeljka počinje da poziva pacijente sa liste čekanja

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" izašao je iz kovid sistema, i u ponedeljak, 18. januara, redovno uzima svoju prvu hitnu službu, navodi  direktor Instituta prof. dr Zoran Baščarević.

AKO STE U NEVOLJI, DANAS OVO MORATE DA URADITE: Slavimo svetih sedamdeset apostola, NAJVEĆIH HRIŠĆANSKIH MUČENIKA

AKO STE U NEVOLJI, DANAS OVO MORATE DA URADITE: Slavimo svetih sedamdeset apostola, NAJVEĆIH HRIŠĆANSKIH MUČENIKA

VEJE U PRESTONICI, SNEG "PROBUDIO" BEOGRAĐANE: Koliko će padati i kakve će biti temperature?

VEJE U PRESTONICI, SNEG "PROBUDIO" BEOGRAĐANE: Koliko će padati i kakve će biti temperature?

"VEĆI JE RIZIK OD ASPIRINA, NEGO OD VAKCINE" Dr Babić otkrio koje kategorije građana se moraju posebno kontrolisati pre imunizacije

"VEĆI JE RIZIK OD ASPIRINA, NEGO OD VAKCINE" Dr Babić otkrio koje kategorije građana se moraju posebno kontrolisati pre imunizacije

On kaže da se nastavlja lečenje onih čije je lečenje prekinuto, a pre svega - pacijenata sa malignitetom i sa svežim traumama.

- Nastavljamo sa radom, lečićemo i operisaćemo traumatizovane pacijente pre svega jer je to u ovom trenutku najpotrebnije u našem sistemu. Već smo prošle nedelje uspostavili ponovni kontakt sa našim pacijentima, onkološkim pacijentima, zakazali njihove operacije, razdelili u sledećoj nedelji po operacionim salama i to je ono što ćemo raditi kao i prethodni put u narednih dve, a možda i tri nedelje - navodi Baščarević.

koronavirus
Foto: Reuters

 

Počinju da se pozivaju pacijenti sa liste čekanja

Upitan o pacijentima na listama čekanja, direktor Instituta "Banjica" je rekao da su oni i dalje na tim listama, te da njihova priprema za operaciju nije ni brza ni laka.

- Njih ćemo naravno početi da pozivamo tačno tamo gde smo stali prošli put. Kako ih budemo pripremali i kako budemo vraćali broj operacionih sala koje imamo u funkciju, a to pre svega zavisi od toga koliko kadra - anesteziologa, lekara, sestara, instrumentarki imamo na raspolaganju - navodi Baščarević.

Brzina vraćanja u redovan režim rada, kako je naveo, zavisi pre svega od toga koliko anesteziologa i drugog medicinskog kadra će biti na raspolaganju.

- Ne možemo u ponedeljak da radimo istom onom silom i isto onoliko koliko smo radili poslednjeg dana kada smo iz ne-kovid prešli u kovid-sistem - objašnjava direktor Instituta "Banjica".

Dr Baščarević
Dr Baščarević, Institut za ortopediju Banjica
Tanjug/Zoran Žestić

 

Poslednji kovid-sistem bio najteži

Istakao je da je poslednji period u kovid sistemu za tu zdravstevnu ustanovu bio najteži, jer je su pacijenti bili sa teškim slikama.

- Intenzivnu terapiju smo napunili za svega šest sati, i držali smo je prepunom, kao i po operacionim salama, sve vreme - rekao je Baščarević.

Kaže da su se i u poslednjem kovid režimu "Banjice" više razboljevali zdravstevni radnici te ustanove, u odnosu na prethodni.

- Mi smo se ovog puta mnogo više razboljevali nego prethodnog puta. U oba prethodna talasa razbolelo se nas svega 30, a sada 150. Sa 16 anesteziologa koliko imamo, mi smo trenutno spali na šest, a i oni su umorni od neprekidnog rada u jedinici intezivnog lečenja. Fale nam sestre, fale nam šok sestre, imamo samo četiri na raspolaganju od više od 30 koliko imamo - ističe Baščarević.

Dodaje da uprkos tome nastavljaju sa radom, te da će se vratiti u pun pogon, posebno za traumu i za onkologiju.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd