fbpx
Skip to main content
Sat

IPAK ĆEMO JOŠ POMERATI SATOVE: Evropska unija odložila odluku o letnjem i zimskom računanju vremena

Foto: Profimedia
Evropska komisija je 12. septembra 2018. predložila ukidanje polugodišnjeg pomeranja sata za celu Evropsku uniju u 2019. godini

Ministri saobraćaja zemalja članica Evropske unije odlučili su da odlože ukidanje sezonskog pomeranja sata do 2021. godine, dok je Evropska komisija predlagala da sledeća godina bude poslednja u kojoj se pomeraju kazaljke dva puta godišnje, izjavio je u danas hrvatski ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković.

Danas je crveno slovo i jedan od NAJVEĆIH PRAZNIKA: Srbi veruju da će NEROTKINJA koja joj se POMOLI dobiti DETE

- Podržali smo predlog austrijskog predsedništva EU i do 2021. godine neće biti konačne odluke - izjavio je ministar Butković, koji u Briselu učestvuje na dvodnevnom sastanku Saveta za saobraćaj telekomunikacije i energiju, prenosi Hina.

Evropska komisija je 12. septembra 2018. predložila ukidanje polugodišnjeg pomeranja sata za celu Evropsku uniju u 2019, a zemljama članicama prepušteno je da odluče hoće li zadržati letnje ili zimsko računanje vremena.

sat
Foto: Profimedia

U anketi Evropske komisije o tome koja je rađena od jula do avgusta, učestvovalo je rekordnih 4,6 miliona ljudi i velika većina izjasnila se protiv pomeranja kazaljki.

- Podržali smo načelan stav da se ukine pomeranje sata dva puta godišnje, iako u Hrvatskoj još nemamo stav hoćemo li uzeti zimsko ili letnje računanje vremena. Moramo da sprovedemo javnu raspravu, da uključimo turisitički i saobraćajni sektor, da razgovaramo o tome na nivou vlade i onda da vidimo šta je najbolje - rekao je Butković.

Godinu i po dana pre 1. aprila 2021. godine, to jest do 1. novembra 2019. godine zemlje članice treba da donesu odluku hoće li uzeti zimsko ili letnje računanje vremena za stalno, navodi agencija.

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd