Utorak 19. mar 2024.
srpski nulti pacijent

ISPOVEST SRPSKOG "NULTOG" PACIJENTA: "Bio sam u teškom stanju, život mi se otad promenio"

Foto: Printscreen/Youtube/PannonTV
Igor Đantar je zvanično prvi oboleli od koronavirusa u našoj zemlji

Do 6. marta 2020. godine svi su čekali kada će se saopštiti da je korona virus, koji je uveliko kosio u zemljama u regionu, a kamoli u svetu, stigao i u našu zemlju. Tog dana, posle šoka i straha glavno pitanje je bilo ko je pacijent kod kojeg je otkriven virus. Dok su drugi postavljali to pitanje, Igor Đantar (43) iz Bačke Topole, zvanično takozvani nulti pacijent oboleo od kovida 19 u našoj zemlji, borio se sa upalom pluća, zbog čega je sutradan prebačen u Klinički centar Vojvodine.

"NEGDE SE DEBELO GREŠI" Dr Janković otkriva kako Srbija sa više od milion vakcinisanih ima 4.000 zaraženih dnevno

"NEGDE SE DEBELO GREŠI" Dr Janković otkriva kako Srbija sa više od milion vakcinisanih ima 4.000 zaraženih dnevno

GEST KOJI IZAZIVA MNOGO PAŽNJE: Da li znate zašto se zapravo sveštenicima ljubi ruka? Šta taj čin simbolizuje?

GEST KOJI IZAZIVA MNOGO PAŽNJE: Da li znate zašto se zapravo sveštenicima ljubi ruka? Šta taj čin simbolizuje?

DR IVO SA VMC KARABURMA OTRKIVA DA LI SE MOGUĆE ZARAZITI POSLE PRVE DOZE: "Dolazi nam sve više pacijenata sa VMA"

DR IVO SA VMC KARABURMA OTRKIVA DA LI SE MOGUĆE ZARAZITI POSLE PRVE DOZE: "Dolazi nam sve više pacijenata sa VMA"

Postavljalo se pitanje gde se zarazio, odakle je doneo virus, da li je virus preneo na druge osobe i na koliko, koliko mu je život ugrožen. Danas, kada je on dobro, ova pitanja postaju beznačajna.

U ispovesti, na tačno godinu otkako mu je zvanično na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" registrovan kovid-19, Đantar kaže da se konačno oseća dobro i da nema nikakve tegobe. Po izlasku iz bolnice nije bilo tako. Na kućno lečenje pušten je 28. marta.

Kako je sve počelo i kako se oseća sada

- Godinu dana pošto sam se razboleo, osećam se dobro. Sada već nemam nikakve tegobe. Posle izlaska iz bolnice bio sam jako oslabljen i umoran a za potpunu regeneraciju pluća, zbog jake upale, trebalo je nekoliko meseci - počinje razgovor Igor Đantar.

Kada ga je bolest ščepala, nije mogao da ustane iz kreveta. Temperatura se nije predavala. Ustanovljena mu je upala pluća, koja se uprkos antibioticima širila i na drugo plućno krilo.

- Susret sa opakim virusom krenuo je sa povišenom temperaturom. Opšte stanje mi je bilo loše. Bio sam toliko malaksao da jednostavno nisam mogao da ustanem iz kreveta. Kako temperatura ni posle tri dana nije opadala, prvih dana marta na savet mog dobrog prijatelja, doktora Marka Martinovića uradio sam laboratorijske analize i otišao sam na pregled u jednu privatnu ordinaciju. Ustanovili su da imam upalu pluća i propisana mi je terapija antibioticima.

- Međutim pošto se moje stanje nije popravljalo, za dva dana sam opet otišao kod pulmologa. Upala je prešla i na drugo plućno krilo i rezultati analize krvi nisu bili dobri. Lekari su posumnjali da nije reč samo o upali pluća. Sa rezultatima sam se javio u Opštu bolnicu u Subotici. Tamo mi je uzet bris, koji je poslat u Institut "Torlak", odakle je sledećeg dana, odnosno 6. marta potvrđeno da sam zaražen korona virusom - priseća se Đantar.

Kada mu je infekcija bila potvrđena, bio je, kako kaže, u veoma lošem opštem stanju.

- 7. marta sam premešten u Novi Sad, u Klinički centar Vojvodine. Tamo se me primile i lečile dr Vesna Turkulov, direktorka Infektivne klinike i dr Nataša Gocić Perić, internista-kardiolog. Njima i medicinskim sestrama sam veoma zahvalan na svemu što su uradile za mene. Medicinsko osoblje zaista ulaže nadljudske napore da pomogne pacijentima. Zahvaljujući požrtvovanosti, stručnosti i brizi medicinskog osoblja Kliničkog centra Vojvodine sa direktoricom dr Editom Stokić, moje stanje se polako poboljšalo, pobedio sam infekciju, i posle tri nedelje sam mogao da se vratim  porodici - priča sagovornik.

Još ima antitela

On je prošle nedelje bio na kontroli:

- Još imam dovoljan broj antitela ali čim bude potrebno, vakcinisaću se protiv korona virusa. 

Činjenica da je nulti pacijent, promenila mu je život, ali napominje da takva popularnost ne treba nikome. Primećuje i da su mnogi za vreme ove pandemije shvatili da je zdravlje najveće blago.

- Činjenica da sam nulti pacijent u Srbiji mi je promenila život u tom smislu kao i ostalim ljudima u našoj zemlji: svi smo mi shvatili za vreme pandemije da je zdravlje najveće blago u životu i da bolest može za tren oka da nam promeni sve. Takva popularnost nikome ne treba. Prvih nekoliko nedelja medijska pažnja je bila okrenuta prema meni, ali ja sam bio onda u jako lošem stanju - otkriva srpski "nulti" pacijent.

- Sa izdavanjem mojih ličnih podataka mediji se nisu obazirali na moja ljudska prava niti moje porodice. Jedino je dobro u tome što sam mogao da podelim moja iskustva sa drugima kada je broj obolelih počeo naglo da raste. Nadam se da sam im pomogao u tome da treba da se javimo nadležnim lekarima i da se ponašamo odgovorno, da slušamo savete struke - podseća Đantar.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd