Skip to main content
 • Read more tramp Svet

  Melanija se pojavila u BOGOVSKOJ HALJINI, čekajte samo da se okrene : A može da se kupi već za 1.500 dinara!

 • Read more Venecuela Svet

  Venecuela na udaru: SAD pripremaju provokaciju na granici sa Kolumbijom!

 • Read more aleksandar požgaj Parovi

  POŽGAJ NAPAO ŽENU! Vila se TRESE od njegovih reči - ŠTO SI UOPŠTE DOŠLA! Svi se slade njihovim MUKAMA

 • Read more Luka Adžić Fudbal

  ŠABANOV UNUK STIŽE U SRBIJU: Mladi fudbaler dolazi da sahrani dedu, a već danima ne može sebi da dođe od ŠOKA! (FOTO)

 • Read more Dete.jpg Svet

  PONOVO SKANDAL U REDOVIMA KATOLIČKE CRKVE: Biskupi prikrivali zločine zlostavljanje dece u Poljskoj

 • Read more albanci Kosovo

  VESELJI POZIVA NA RAT I PRETI SRBIJI! Još jedan pokazatelj da u Prištini nisu dorasli funkcijama koje obavljaju!

 • Read more saban saulic VIP

  ISTINA O ŠABANOVOM TESTAMENTU! Zarađivao je milione, a samo jedna stvar se vodi na njegovo ime!

Istoričar

ISTORIČAR PREDRAG MARKOVIĆ O REŠENJU KOSOVA: Albanci će žaliti što su se odvojili od Srbije

Foto: Printscreen/youtube/ Sputnjik Srbija
Vučić pokušava da promeni paradigmu ponašanja čitave nacije. Možda je vreme da počnemo da dobijamo u miru.

Srbija ne sme da prestane s pokušajima da pronađe rešenje za kosovsko pitanje, ocenjuje u intervjuu istoričar Predrag Marković. On ističe da je vreme da naša država počne da dobija u miru, a prognozira i da će Albanci jednog dana - kada budemo obećana zemlja - žaliti što su se odvojili od zajedničkog života sa Srbijom.

Kako vidite poruke predsednika Aleksandra Vučića koje je uputio s KiM tokom vikenda, a koje se u najkraćem mogu sažeti sa - pobedićemo bez krvi, oružja i mrtvih?

- Vučić pokušava da promeni paradigmu ponašanja čitave nacije. Dobrica Ćosić je davno rekao da mi pobeđujemo u ratu i gubimo u miru. Možda je vreme da počnemo da dobijamo u miru. Za takve pobede moramo da ojačamo ne samo privredu nego i sve institucije. Posebno je važno da podignemo stepen političke kulture i slobode. Srbija je bila najjača oko 1910. godine, ne samo što je bila u privrednom uzletu, već i magnet za strane radnike i investicije. Ona je bila i najslobodnija i najdemokratskija zemlja istočno od Švajcarske. To je bila zemlja u kojoj je kralj Petar sa simpatijama mahao studentima koji su demonstrirali protiv njega.

S druge strane, rekao je i da smo daleko od bilo kakvog rešenja za Kosova, te da velike sile, poput Nemačke, nisu za razgraničenje. Ima li izgleda da se pitanje Kosova reši u skorije vreme i je li, po vama, razgraničenje najbezbolnije rešenje?

- Naše je da pokušavamo. Postoji jedan glupav argument nekih zapadnih sila po kome bi razgraničenje na Kosovu otvorilo Pandorinu kutiju ostalih granica na zapadnom Balkanu. Kada su rušili i trovali Srbiju 1999. godine, govorili su da je Kosovo jedinstven slučaj. Zašto sada i razgraničenje ili neki drugi srpsko-albanski dogovor ne bi bili jedinstven slučaj?

Da li vam se čini da se menja odnos velikih sila prema kosovskom pitanju? Stav SAD nikada nije, reklo bi se, bio povoljniji po našu stranu, oni čak ostavljaju prostor za "korekciju granica".

- Problem s velikim silama je što su one kao tankeri. To su veliki brodovi koji vrlo teško skreću sa zadatog pravca. Mi moramo da ubedimo velike zapadne sile da ovo nije 1999. Ne treba previše očekivati od nekoliko stidljivih izjava koje mogu da budu i probni baloni. Možda je to ipak početak promene stava zemalja koje su u ognju i krvi stvarale fantomsku državu Kosovo.

Godinama smo slušali da je Kosovo "srce Srbije" i "najskuplja srpska reč", vi ste jednom kazali da Kosovo nije izgubljeno i da ćemo ga jednom "kupiti"... Šta je nama danas zapravo Kosmet?

- Kosovo je rana neprebolna. Međutim, kao i sa ličnim traumama, moramo da je prevaziđemo. Kada budemo dovoljno uspešni, kada budemo obećana zemlja, sami Albanci će zažaliti što su napustili zajednički život sa Srbijom.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Slaba kiša
5 Beograd