Skip to main content
Železnička stanica

ISTORIJSKI MUZEJ SRBIJE POSLE 57 GODINA DOBIJA SVOJ KROV: Dan o kom su sanjali svi zaposleni

Foto: Instagram/desicilija
Nakon preseljenja, svi zaposleni u muzeju, depo, biblioteka, radionice, izložbeni prostor i galerija nalaziće se na jednom mestu

Vlada Srbije usvojila je u četvrtak uveče na sednici zaključak po kojem će Istorijski muzej Srbije biti preseljen u objekat Glavne železničke stanice u Beogradu, koji je i sam spomenik kulture od velikog značaja.

Patrijarh će biti sahranjen na praznik koji je mnogo voleo: Grčki čudotvorac mu je bio posebno drag

Patrijarh će biti sahranjen na praznik koji je mnogo voleo: Grčki čudotvorac mu je bio posebno drag

ZABELELI SE SRPSKI PUTEVI! Jaka kiša tokom noći prešla u susnežicu i sneg: Putari imaju pune ruke posla (FOTO)

ZABELELI SE SRPSKI PUTEVI! Jaka kiša tokom noći prešla u susnežicu i sneg: Putari imaju pune ruke posla (FOTO)

SRBIJA MEĐU NAJBOLJIMA: Veliki doprinos naših hirurga međunarodnom projektu u vreme korone

SRBIJA MEĐU NAJBOLJIMA: Veliki doprinos naših hirurga međunarodnom projektu u vreme korone

- Istorijski muzej se dosad nalazio na tri lokacije, što je otežavalo njegov rad i brigu o kulturnoistorijskom nasleđu, a preseljenjem u novi objekat dobiće mogućnost da svoju delatnost ostvaruje na adekvatan način - navodi se u saopštenju sa sednice Vlade.

Nakon preseljenja, svi zaposleni u muzeju, depo, biblioteka, radionice, izložbeni prostor i galerija nalaziće se na jednom mestu. Direktorka muzeja Dušica Bojović juče je obišla Glavnu železničku stanicu i kaže da je o ovoj temi razgovarala već pre četiri godine.

- Odluka Vlade Srbije je veoma važna, jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prepoznao važnost Istorijskog muzeja Srbije i da naša ustanova posle više od pola veka mora da ima svoju zgradu identiteta. To su prepoznali i premijerka Ana Brnabić, a čitavu priču oko našeg muzeja sanja i ministarka kulture Maja Gojković. Nas dve smo o tome razgovarale još pre četiri godine i pripremale se za ovaj trenutak. Istorijski muzej će posle 57 godina postojanja dobiti svoj krov nad glavom, gde će se naći naša stalna postavka od sedmog veka do danas - iskrena je Dušica Bojović.

Muzej čuva više od 35.000 predmeta

Istorijski muzej Srbije osnovan je 1963. godine. Više od 35.000 predmeta, raspoređenih u 25 zbirki i fondova, pruža uvid ne samo u političku i vojnu već i u društvenu i kulturnu istoriju Srbije, srpskog naroda i drugih kultura koje su postojale i postoje na našem tlu od doseljavanja Slovena na Balkan do savremenog doba. Muzej svake godine priredi više dobro posećenih i medijski propraćenih tematskih izložbi.

Bojovićeva se nada da će u novim prostorijama moći da ponude bolje programske sadržaje.

- Očekujem da ćemo imati i koncerte, ali i razna gostovanja vezana za muzeologiju. Sedmi sam direktor ovog muzeja, a svi moji prethodnici su se trudili da imamo svoj krov nad glavom. Konačno će biti rešen i taj veliki problem - ističe Bojovićeva.

Nije realno da Istorijski muzej Srbije odmah promeni adresu, ali direktorka očekuje da to bude u što kraćem roku.

- Obišla sam juče prostor. Sada čekamo dodelu finansijskih sredstava. Kod nas se sve brzo rešava i očekujem da će procedure da se ubrzaju kao u slučaju Narodnog i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Spremni smo i želimo. Sanjali smo o ovom danu i izgleda da smo ga dosanjali - zaključuje Bojovićeva.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd