fbpx
Skip to main content
Kovid bolnica

IZGRADNJA U REKORDNOM ROKU – Za četiri meseca završena gradnja dve kovid bolnice u Zemunu i Kruševcu! (FOTO)

Foto: Tanjug
U kasarni "Rasina" u Kruševcu je 10. Avgusta počela je gradnja kovid bolnice, kapaciteta 500 ležajeva, dok je prvog avgusta u Vojnom kompleksu "Zemun ekonomija" počela sa izgradnjom kovid bolnica kapaciteta od 1.000 ležajeva.

Obe kovid bolnice izgrađene su za samo četiri meseca, i ovih poduhvatom Srbija je postala jedina država na svetu, pored Kine, koja je u ovako rekordnom roku uspela da realizuje ovaj kapitalni projekat od vitalnog značaja za zdravlje svih građana Srbije.

SVAKA DRUGA ŽENA OBOLI OD OVE BOLESTI! Ovako ćete se rešiti simptoma

SVAKA DRUGA ŽENA OBOLI OD OVE BOLESTI! Ovako ćete se rešiti simptoma

DRŽAVA ČINI SVE DA POMOGNE ODLAZAK NA LEČENJE MALE ANIKE: Predsednik saopštio lepe vesti za devojčicu koja je ujedinila Srbiju

DRŽAVA ČINI SVE DA POMOGNE ODLAZAK NA LEČENJE MALE ANIKE: Predsednik saopštio lepe vesti za devojčicu koja je ujedinila Srbiju

ZDRAVSTVENI SISTEM PUKAO? Oglasio se doktor Kon i rekao sve o ovoj temi

ZDRAVSTVENI SISTEM PUKAO? Oglasio se doktor Kon i rekao sve o ovoj temi

KOVID BOLNICA U ZEMUNU ZAUZIMA REKORDNU POVRŠINU 

Radovi na izgradnji nove kovid bolnice, u Vojnom kompleksu "Zemun ekonomija" kod Beograda, počeli su prvog avgusta, dok početak rada bolnice počinje završetkom izgradnje, prvog decembra.

Bolnica od 18.000 kvadratnih metara u Vojnom kompleksu "Zemun ekonomija" kod Beograda imaće 200 mesta za intenzivnu negu i 800 za poluintenzivnu. Posle epidemije moći će da se koristi za druge namene, jer će imati i salu za porođaje i kardiološku angio-salu. 

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug

Kao jedna o prioritetnih investicija koju finasira država, izgradnja zgrade koštala je više od 27 miliona evra, dok će medicniska i ostala oprema potrebna za funkcionisanje biti kupljena naknadno.

Cilj izgradnje novih kovid bolnica je slabljenje pritiska na lekare i medicinske sestre u bolnicama koje su pretrpele udar epidemije korona virusa.

INVESTICIJE ZA ZDRAVLJE SVIH GRAĐANA

Početku gradnje kovid bolnice U kasarni "Rasina" u Kruševcu je 10. avgusta, investicije vredne 1,72 milijarde dinara, prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ministri Zlatibor Lončar i Aleksandar Vulin, koji su zajednički položili kamen temeljac.

Premijerka je poručila da se bolnica gradi za eventualni drugi talas epidemija korona virusa u Srbiji, koji se očekuje na jesen i zimu.

- Spremamo se za to, gradimo nove bolnice, gradimo laboratorije za PRC testiranje, podižemo kapacitete za uspešnu borbu protiv strašnog i nevidljivog neprijatelja - rekla je Brnabić.

Kovid bolnica
Kovid bolnica
Foto: Tanjug

Nova bolnica je moderna, multifunkcionalna zdravstvena ustanova na usluzi građanima Kruševca i Rasinskog okruga, i po završetku epidemije korona virusa bolnica će ostati u službi svih građana Srbije.

SVA SREDSTVA USMERENA NA BRZU IZGRADNJU

Kako bi se obezbedio prostor za izgradnju, u nedeljama pre počinjanja radova, srušeno je 4.380 metara kvadrata starih objekata i uklonjeno 4.150 kubnih metara šuta, kako bi se prostor pripremio za izgradnju bolničkog kompleksa.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će biti urađeno sve što je započeto i predviđeno u okviru sanacije objekta u Opštoj bolnici u Kruševcu.

Kovid bolnica
Kovid bolnica
Foto: Tanjug

On je rekao da se radovi nastavljaju, da će biti obezbeđena nova oprema, kao i da će biti novih zapošljavanja i specijalizacije.

KINESKO GRAĐEVINSKO KORONA ČUDO 

U kineskom gradu Vuhan koji je bio epicentar pandemije korona virusa izgrađene su u rekordnom roku dve potpuno nove kovid bolnice. 

bolnica
Foto: Profimedia

Epidemija je izbila u Vuhanu, u kojem živi oko 11 miliona ljudi. Bolnice u gradu bile su preplavljene pacijentima, ali i zabrinutim stanovnicima, upravo zbog toga kineska vlada ubrzano je izgradila nove namenske bolnice sa kapacitetima od preko 1.000 bolničkih ležajeva.

DVE NAMENSKE BOLNICE ZA DVE NEDELJE

Za izgradnju prve namenske bolnice koja je završna za manje od dve nedelje dat je rok od svega pet do 10 dana, pri čemu je rok završetka izgradnje druge namenske bolnice bio dve nedelje.

Obe bolnice građene su na zemljištu koje ima površinu od preko 25.000 kvadratnih metara, a prizori koje su prenosili kineksi mediji iznenadili su svetsku javnost brzinom svog toga ka realizaciji.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bolnice u Vuhanu su napravljene od delova za montažne zgrade, a inženjeri su na gradilište dovedeni iz cele zemlje kako bi gradnja bila završena na vreme. 

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd